Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam wlasnie dzisiaj ogladalem ostatnia czesc Wladcy pierscieni i chcialem sie dowiedziec waszych opinii.

Jak dla mnie jest to najlepszy film jaki widzialem w zyciu i sadze, ze pozostanie na tej pozycji przez dluuuugi czas. Efekty specjalne sa niesamowite, sceny batalistyczne wgniataja w fotela, no a fabula... to juz przed seansem wiedzialem ze bedzie super. Naprawde chyle czola przed Peterem Jacksonem, gdyz widac ze wlozyl cale serce w to przedsiewziecie.

Zachecam oczywiscie wszystkich do wyruszenia do kin, bo moim zdaniem tylko tam mozna uzyskac odpowiednia jakosc, przede wszystkim, dzwieku, ktory odgrywa ogromna role w tym filmie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 33
  • Wy艣wietle艅 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja na lotr bylem w piatek... i jakbym mial go okreslic jednym slowem to powiedzialbym: genialny... efekty sa cudowne, fabula - na podstawie jednej z najlepszych ksiazek, wiec bez komentarza, dzwiek i cala reszta tez na najwyzszym poziomie, a budynki i sceneria - ech szkoda gadac...

co prawda z przykroscia musze stwierdzic, ze film zostal pozbawiony kilku scen, ktore mogly fajnie wypasc, ale poprzednie czesci tez nie byly wiernymi kopiami ksiazki ;-(... no i tworcy nie wystrzegli sie paru burakow: rany na twarzy froda wedruja, aragornowi zmienia sie dlugosc wlosow itd itp - lista na pewno niedlugo sie pojawi na jakiejs stronce w necie... ale te pare drobiazgow nie jest w stanie zepsuc potegi filmu... moim zdaniem jest to najlepsza z tych 3 czesci...

czy zasluguje na miano najlepszego filmu, ktory widzialem w zyciu?... mimo ze jestem pod wielkim wrazeniem to nic nie przebije efektu, jaki wywarl na mnie matrix (1 czesc)...

rowniez zachecam wszystkich do wyruszenia do kin...

pozdro

Napisano

Ja te偶 mia艂em okazj臋 dzisiaj obejrze膰 ten film. Wrazenie zrobi艂 na mnie niesamowite. Najbardziej zapad艂a mi w pami臋膰 szar偶a Je藕dzc贸w Rohanu - scenka wgniot艂a mnie w fotel. A najbardziej zabrak艂o mi rzeczy ca艂kowicie pomini臋tej w filmie, a mianowicie powrotu do zniszczonego Shire\'u. Tago za艂uje. A dla tych co jeszcze nie byli w kinie: Rusza膰 tylki z przed komp贸w i dalej do kin!!

Napisano

Racja, racja, genialny film :). Przynajmniej Wachowscy teraz wiedz膮 jak to jest na si艂e robi膰 trylogie z filmu dobrego na raz :).

Przepi臋kne sceneri臋, 艣wietna muzyka, efekty specjalne i gra aktorska (mniam). Wszystko jest spujne i trzyma si臋 kupy i nawet to, 偶e film trwa ponad 3 godziny (sic!) nie pogarsza sprawy.

Mo偶e brak tu ma艂ego dreszczyku emocji w ko艅c贸wce, dla tych co czytali, bo wiedz膮 i tak jak si臋 to sko艅czy, ale i tak jest 艣wietny.

W艂adca Pier艣cieni to jeden z niewielu film贸w, kt贸rego ogl膮danie na komputerze pierwszy raz jest grzechem, a wi臋c szturmem do kin panie i panowie :) Za Gondor! Wznie艣cie swe miecze bowiem kr贸l powr贸ci艂 :D (ups sorry ponios艂o mnie :))

Napisano
  • Autor

K艂obuc z tym grzechem to popieram, ja jak tylko wroce do szkoly to zbieram kumpli i chocby sila to ich do kina zagonie ;)

Co do ostatniej sceny to pozostaje nam czekac do wersji DVD, tam maja sie znalezc wyciete sceny z Sarumanem.

Pozdrawiam

Napisano

No niesamowity film, naprawde pierwszy film ktory takie wrazenie na mnie wywar艂, wieksze nawet od obejrzenia ktorejkolwiek czesci SW:) ...po bitwie o Minas Tirith musialem szczeki szukac po calym kinie, nie wierzylem wlasnym oczom...

Nie ukrywam tez ze jest to pierwszy film od obejrzenia kr贸la lwa na ktorym sie wzruszy艂em :D

Boski film-po艂aczenie genialnej fabu艂y z niesamowitymi efektami (hehe...w Mayi w wi臋kszo艣ci ;) )

hehe...dobrze piszesz ko艂buc za Gondor!!

Napisano

Dla mnie te偶 bomba poza wkurzaj膮cymi popcorno偶ercami wok贸艂. A co do wzrusze艅 co dziwna sprawa, ciekawe czy to zale偶y od kina, pory, czy czego艣 innego ale u mnie nie zauwa偶y艂em nikogo wzruszonego. Natomiast znajomi opowiadali o ca艂ych zap艂akanych salach kinowych.

Ja osobi艣cie wzruszam si臋 tylko na fina艂owej scenie Rocky I :) A! i na \"Bebe - Swinka z klas膮\" sie poplakalem.

No, to koncze bo si臋 rozklej臋..

Napisano

ciekawe:), kuple mowili ze tez im 艂ezka kilka razy sp艂yn臋艂a...hehe

W filmie by艂y tez i rozczarowania... Nazgul nie zdj膮艂 he艂mu i nie rozwali艂 g艂ownej bramy Minas Tirith... :/ ,bylo tez kilka innych niezgodnosci z ksiazka ale to juz drobnostki... genialna bitwa wynagradza wszystkie te drobnostki:)

Napisano

Racja, a Nazgul i tak sie 艣wietnie prezentowa艂, a Eowina rozprawi艂a si臋 z nim dok艂adnie tak jak si臋 spodziewa艂em :).

Za to nie podoba艂o mi si臋, 偶e ten palantir tak ich nawa艂al, nie pami臋tam ju偶 jak z tym by艂o w ksi膮偶ce, dawno czyta艂em.

Walka pod Czarn膮 Bram膮 te偶 jest 艣wietna, oczywi艣cie nie umywa si臋 do tej pod murami Bia艂ego Miasta, ale a偶 si臋 wzruszy艂em gdy Aragorn powiedzia艂: \"Dla Froda!\" i dwa ma艂e hobbity wystartowa艂y nawala膰 kilkakrtonie wy偶szych ork贸w :D

Napisano

Ja na maxa sie wzruszylem jak na szczycie Minas Tirith wszyscy sie uklonili Frodowi i reszcie hobbit贸w ,tu wogole nie moglem sie powstrzymac...nie wiedzialem nawet ze taki sentymentalny jestem :)

A walka Nazgula z Eowina byla swietna jak t膮 maczet膮 w nia wymachiwal, zajefajne na maxa, hehe.

Dobry by艂 tez text Gimliego: \'\'ale ten liczy sie jako jeden\" hehe:D

Napisano

mi sie lezka nie zakrecila (chociaz sie wzruszylem)... ale to chyba zalezy wlasnie od tego z kim sie jest - przy kumplach nie wypadalo ;-p... sporo tez bylo sytuacji do smiechu...

atmosferka byla taka ze nawet popkorniarze mi nie przeszkdzali ;-D -> dobra klimatyzacja zalatwi wszystko, a mocny dzwiek zagluszy chrupanie ;-D (multikino rules)...

najlepsza scenka batalistyczna byla jak umarlaki wkroczyli do boju... a i wczesniej walka niezle sie krecila ;-D...

a scenka ktora najbardziej w calym filmie mi sie podobala to wspomniany juz przez kogos poklon dla hobbitow (chociaz teraz ciezko stwierdzic... tyle tego bylo ;-D)

Napisano
  • Autor

Ja mialem to samo !! Pierwsza lezka to pojawila sie gdy zobaczylem ta ogramna armie, przed bramami Minas Tirith, wtedy tez poraz pierwszy poczulem co to znaczy \"zapierac dech w piersach\" - doslownie nie moglem oddychadc :), potem to co opisal K艂obuc Aragorn i \"Dla Froda\",ale zupelnie zwalila mnie z fotela ta scena z poklonem dla czterech hobbitow (zreszta doskonale kreacje aktorskie), wg mnie jedna z najlepszych scen w calej trylogii.

To pojawia sie pytanie - Ktora scena najbardziej wam sie podobala??

Ja odpowiem, ze oprocz tych co wyzej opisalem to bardzo przypadla mi do gustu sce na jak plonacy Denethor spadal z wiezy Minas, nastepnie oddalajaca sie kamera pokazywala walczace armie.

Pozdrawiam

Update : troche zmienilem tamat, mam nadzieje ze tak sie to pisze - zaznacza, dzieki K艂obuc za zwrocenie uwagi.

Napisano

W og贸le pierwszy raz jak pokazali Minas Thirith to si臋 deczko zsun膮艂em z fotela :)

Aragorn zmodyfikuj lekko temat, bo kto艣 wpadnie poczyta i ju偶 nie bedzie mial po co isc do kina :) (napisz w nawiasie ze ci co nie widzieli a chca isc niech lepiej nie czytaja :D )

Napisano

Mnie zwali艂a z fotela scena jak armia Rohim贸w wbi艂a sie w ork贸w,pi臋knie zmietli ich , niesamowite...brak mi s艂ow...

Napisano

Napisz臋 to samo co na forum3d:

Film og贸lnie podoba艂 mi si臋. Niekt贸re sceny bardzo fajnie nakr臋cone (samob贸jczy atak na ruiny miasta, bardzo mi si臋 spodoba艂), niekt贸re mo偶e troch臋 mniej. 艢wietne efekty specjalne. Sceny batalistyczne z tysi膮cami wojownik贸w robi膮 naprawd臋 niesamowite wra偶enie. Szeloba jako艣 mnie specjalnie nie przerazi艂a, chocia偶 normalnie panicznie boj臋 si臋 paj膮k贸w. Bardzo 艂adne zdj臋cia, ale z drugiej strony nie lubi臋 tych wszystkich \"fruwaj膮cych kamer\", i zbyt cz臋stych spowolnie艅 akcji. Miejscami si臋 troszeczk臋 d艂u偶y, miejscami jest zbyt efekciarski. Najbardziej zawiod艂em si臋 na armii umar艂ych. Tu re偶yser po艂o偶y艂 spraw臋 na ca艂ej linii (moim zdaniem). Koniec sm臋cenia.

Fajny film. Polecam.

ps. Nazgule tak jak i w pierwszej cz臋艣ci tak i tutaj robi膮 wra偶enie. Szczeg贸lnie z tym milutkim korbaczem w d艂oni. Jak si臋 zamachn膮 to a偶 g艂ow臋 za siedzenie schowa艂em.

Napisano

Najlepsze momenty w filmie (wed艂ug mnie):

1 - Samob贸jczy atak na ruiny miasta.

2 - Og贸lnie Nazgule. Pierwszy raz, kiedy w czasie w臋dr贸wki Froda i Sama do jaskini Szeloby jeden z nich przycupn膮 sobie na pos膮gu. Ten przeci膮gaj膮cy si臋 ryk/pisk by艂 po prostu 艣wietny. Dwa, kiedy pod koniec filmu wyci膮gn膮 z za pazuch korbacz (chyba tak to si臋 nazywa) i zacz膮艂 nim wymachiwa膰. Jezu, jak ja bum chcia艂 mie膰 takie cacko.

3 - Atak je藕d藕c贸w. Ta ogromna fala sp艂ywaj膮ca wprost na biednych ork贸w i inne plugastwa. Pi臋kne

4 - Minas Tirith.

5 - Niesamowite, wgniataj膮ce w fotel uj臋cia, kiedy to zapalane s膮 te \"ogniska\" na posterunkach.

6 - Trwa艂o to jedynie chwilk臋, ale wra偶enie na ,mnie wywar艂o. Uj臋cie kiedy kamera goni p臋dz膮cego na koniu gandalfa, ze 艣wiec膮c膮 lask膮 (lol) kiedy ten 艣pieszy na ratunek garstce ocala艂ych je藕d藕c贸w.

7 - Og贸lnie muzyka, chocia偶 momentami nachalna. Niekt贸re momenty mogli da膰 bez podk艂adu.

8 - Dziesi膮tki, setki tysi臋cy wojska. To jest to.

Najwi臋ksze niewypa艂y (wed艂ug mnie ;) ):

1 - Armia martwiak贸w. Wed艂ug mnie zero klimatu.

2 - Latarka w oku Saurona. Nie pami臋tam czy by艂o co艣 takiego w ksi膮偶ce, ale w filmie 艣miesznie to wygl膮da.

Napisano

Khe,khe, no ja tez wrocilem. Troszke juz za stary jestem na takie filmy i momentami zalowalem, ze nie mam z dziesiec lat mniej. Cynik sie ze mnie zrobil. No jak to dziadek. Nie ma lekko. Wiec lzawe scenki bardziej mnie irytowaly niz krecily, ale film ok, trzeba obejrzec.

Batou: ja do Twojej listy dodalbym \"bijatyke\" na katapulty. khe,khe Byla ostra.

ehh, gdzie te czasy kiedy bylem takim idealista

salutt

Dziadek Stal

Napisano

Jak tak czytam wasze opinie to te偶 chyba ju偶 za stary jestem. Znacznie ch艂odniej odebra艂em film. Denerwowa艂a mnie s艂aba gra aktor贸w i fakt, 偶e g艂贸wnym sposobem na wywo艂anie 艂ez u widz贸w by艂a nadu偶ywana prezentacja szklistych oczu bohater贸w. Tak \"wygenerowane\" wzruszenie to o kant d..

Ale faktem jest, 偶e efekty specjalne mnie kilka razy zabi艂y.

Napisano

ja nie zauwazylem zeby sami bohaterowie mieli szkliste oczy,nie zwracalem przynajmniej na to uwagi:) ...hmm,s艂aba gra aktor贸w? Jak dla mnie bardzo realistycznie kazdy aktor wczul sie w swoj膮 role.

No ale to tak wygl膮da tylko z mojej perspektywy osiemnastolatka...:D

Napisano

Mo偶e si臋 nie znam, ale gra aktorska bardzo mi pasowa艂a we wszystkich trzech filmach. Nie jest to na pewno arcydzie艂o pod tym wzgl臋dem, ale odstaje od 艣redniej. Ja bym to zaliczy艂 na plus.

Napisano

Bo tak naprawd臋 w hoolywoodzie jest nieiwielu dobrych m艂odych aktor贸w. Gra aktorska w Powrocie i tak jest o niebo lepsza ni偶 w majacym isc w leb w leb Matrixie Reaktywacji.

Mo偶e i gra aktorska nie by艂a najwyzszych lotow ale nie oszukujmy sie nikt chyba nie oszukiwal rozterek zyciowych i gry a la Russel Crowe w \"Pieknym Umysle\" :). Duzo dala charakteryzacja: Mortensen wyglada swietnie jako Aragorn, podobnie Wood jako Frodo, chyba nie zawiod艂em sie na zadnym dobraniu postaci przez ekipa Jacksona. No moze troszke na Bloomie w roli Legolasa i Tyler w roli Arweny, ale reszta byla OK :).

Napisano

Eee, khe,khe, no kwestia gustu w sumie. Krytyczny sie zrobil ze mnie Dziad niestety, mysle, ze aktorzy zagrali papierowo strasznie, ale to nie ich wina tylko samej historii, ktora wymagala zeby grali wlasnie swietych chloptasiow bez skazy na buzi... Khe,khe, No jak Frodo w Rivendel juz lezal, i przyszla do niego cala druzyna ( a wszystko przepuszczone przez efekt glow ) i tak wchodzili jak na pokaz mody jeden po drugim, to pol sali sikalo ze smiechu... No przynajmniej na taki pokaz trafilem. Oj, posypia sie teraz parodie, posypia.

ale, mowie, patrze z innej perspektywy. Lamie w kregoslupie, zarost kluje, to i przyjemnosc z oglatania inna. Wnuki Dziadek by wyslal na pewno. ;-)

salutt

Dziadek Stal

Napisano

Jest dok艂adnie tak jak m贸wisz. Trudno zagra膰 przekonywuj膮co postaci z trylogii Tolkien`a. Jak by na to nie patrzy膰 s膮 one bardzo \"naiwnie\" przedstawione w ksi膮偶ce, wyidealizowane. Nawet sztuczne.

Mi osobi艣cie to nie przeszkadza. Jest to bardzo mi艂a odmiana od standard贸w w dzisiejszych filmach. Mo偶e dlatego w grze aktorskiej nie widz臋 nic z艂ego.

Napisano
  • Autor

Mnie gra aktorska takze przypadla do gustu, ale zgadzam sie ze ogromna role odegrala charakteryzacja. Moim zdaniem kolejny plus dla Jacksona za to ze zrezygnowal z wielkich i zarazem drogich gwiazd, na rzecz mniej znanych, ale bardziej wartosciowych aktorow. (chociaz trzeba przyznac ze znakomita wiekszosc, zagrala w wielu bardzo dobrych filmach)

Jednak zarazem mnie bardzo podobala sie kreacja Orlando Blooma - doskonala charakteryzacja, a takze bardzo podobal mi sie jego styl walki.

Pozdrawiam

Napisano

legolas ? jezeli slajd na tarczy w TT uznamy za przegiecie to juz brak mi slow na to co zrobil w Powroce z tym mamutem.. dla mnie porazka .

Jak dziadek mowil mordy hobitow wchodzacych pokolei do pokoju polozyly pol kina na lopatki ...

efekt latarki tez byl smieszny u Saurona ale jak gandalf odgonil latajke to juz woogole..

o ile pamietam w ksiazce gollum nie byl taki smieszny .. no ale moze tylko ja go tak przez pol filmu odbieralem ( puzniej bylo juz ok )

najlepsza scena - atak na ruiny - bylo naprawde piekne i mozna bylo sie wzroszyc .. mozna bylo. Nie widze za to nic wzruszajacego w scenie poklonow na tym ladowisku dla helokopterow.

tak czy siak film super. byki byly ale gdzie ich nie ma.. do tego wielkie nadzieje zwiazane z filmem tez pogorszyly jego przyjecie ( w moim prypadku)

Napisano

Sceny z Legolasem to akurat moje ulubione. Najbardziej zapami臋ta艂e. Jak ju偶 mamy bajk臋 to trzeba i艣膰 na ca艂o艣膰 cho膰by to by艂a kompletna fikcja. Wybuja艂a scena z dosiadaniem konia w II cz臋艣ci 艂azi za mn膮 do dzisiaj. Z mamutem nie by艂o gorzej.

Tak w og贸le na poprzednich cz臋艣ciach by艂em po 2 razy, ale tym razem nie wyrobi臋 ponownie ko艅c贸wki. Trzeba poczaka膰 na dvd..

Napisano
  • Autor

Mnie rowniaz podobala sie ta scena z wejsciem na konia Legolasa, wiele razy juz ja ogladalem.

Co do Powrotu Krola to prawdopodobnie w ten weekend ide drugu raz i odrazu nie wykluczam trzeciego w feria :) :D

Pozdrawiam

Napisano

Scena ze wsiadaniem na konia (i ten strza艂 z 艂uku w slowmotion) by艂a 艣wietna, ale zjazd na tarczy to... lepiej nie m贸wi膰.

Napisano
  • Autor

Hej ma ktos juz soundtrack do LOTR3, moze kilka slow co jest na plytce.

Pozdrawiam

Napisano

a jak si臋 ma 2 do 1 bo wtedy ju偶 b臋de mia艂 rozeznanie, bo mam tylko 1

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci