Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam Indigo v0.9.10. Mam jednak problem ponieważ sceny renderują sie z jakimś przeogromnym ziarnem. Proszę wszystkich zaznajomionych z Indigo o pomoc. Poniżej zamieszczam ten sam render w mentalu (bez ziarna) i w Indigo (z ziarnem).

statekpt4.png

stsatekpw8.jpg

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Indigo dalej należy traktowac jako ciekawostkę, bo jest darmowy. Gdyby nie darmowośc byłby bezużyteczny ze względu na szybkośc. :)

Napisano

RA - a maxwell, a fryrender ? - darmowe nie są (szczególnie maxwell ma dość zaporowe ceny) a przez wiele osób nie są traktowane jako ciekawostki, ale jak normalne narzędzia. No a ziarno i czasy ? Cóż, taka specyfika tej metody renderingu. Jak ja to lubie mówić: Albo rybki, albo akwarium..

A czasy potrzebne na render o zbliżowej jakości w tych trzech silnikach są zbliżone (procentowo)

Napisano

Heh, maxwell jest o niebo szybszy, fryrender zakładam, że też i taka tu jest różnica.

Skąd ty wziąłeś tę zbliżoną szybkośc renderingu? ;)

Napisano

Sam nie testowałem, ale na paru forach widziałem porównania tych trzech silników i raz jeden wygladał lepiej, raz inny... pewnie kwestia ustawień, materiałów itd.

Np. tutaj: http://www.indigorenderer.com/joomla/forum/viewtopic.php?t=2499&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=76613a6d6da4b89a4f5c622722577908

Co prawda forum indigo, ale raz jeden jest górą, raz drugi, więc uznaje, że są w miare obiektywni :)

No i poza tym nie zapominajny, że indigo jest całkowicie darmowy, do wszelkich zastosowań a taki maxwel kosztuje 900 zielonych za stanowisko, a cena softu nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem jego wartości, bo nagminnie używam np. roadkilla (który wykorzystuje algorytmy z blendera - znowu darmocha), albo gimpa.

To w kwestii tego zdania ;) :

Indigo dalej należy traktowac jako ciekawostkę, bo jest darmowy
Napisano

O, to Indigo widzę przyspieszył. Zwracam honor.

Ale ten render z pierwszego posta dalej nie zachęca, choc tak na dobrą sprawę nie wiemy ile się oba obrazki liczyły. :)

I btw. nic nie mam do darmowości, mój post należało raczej odbierac całościowo. ;)