Napisano 27 Grudzień 200717 l Posiadam Indigo v0.9.10. Mam jednak problem ponieważ sceny renderują sie z jakimś przeogromnym ziarnem. Proszę wszystkich zaznajomionych z Indigo o pomoc. Poniżej zamieszczam ten sam render w mentalu (bez ziarna) i w Indigo (z ziarnem).
Napisano 27 Grudzień 200717 l Indigo dalej należy traktowac jako ciekawostkę, bo jest darmowy. Gdyby nie darmowośc byłby bezużyteczny ze względu na szybkośc. :)
Napisano 27 Grudzień 200717 l RA - a maxwell, a fryrender ? - darmowe nie są (szczególnie maxwell ma dość zaporowe ceny) a przez wiele osób nie są traktowane jako ciekawostki, ale jak normalne narzędzia. No a ziarno i czasy ? Cóż, taka specyfika tej metody renderingu. Jak ja to lubie mówić: Albo rybki, albo akwarium.. A czasy potrzebne na render o zbliżowej jakości w tych trzech silnikach są zbliżone (procentowo)
Napisano 28 Grudzień 200717 l Heh, maxwell jest o niebo szybszy, fryrender zakładam, że też i taka tu jest różnica. Skąd ty wziąłeś tę zbliżoną szybkośc renderingu? ;)
Napisano 28 Grudzień 200717 l Sam nie testowałem, ale na paru forach widziałem porównania tych trzech silników i raz jeden wygladał lepiej, raz inny... pewnie kwestia ustawień, materiałów itd. Np. tutaj: http://www.indigorenderer.com/joomla/forum/viewtopic.php?t=2499&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=76613a6d6da4b89a4f5c622722577908 Co prawda forum indigo, ale raz jeden jest górą, raz drugi, więc uznaje, że są w miare obiektywni :) No i poza tym nie zapominajny, że indigo jest całkowicie darmowy, do wszelkich zastosowań a taki maxwel kosztuje 900 zielonych za stanowisko, a cena softu nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem jego wartości, bo nagminnie używam np. roadkilla (który wykorzystuje algorytmy z blendera - znowu darmocha), albo gimpa. To w kwestii tego zdania ;) : Indigo dalej należy traktowac jako ciekawostkę, bo jest darmowy
Napisano 28 Grudzień 200717 l O, to Indigo widzę przyspieszył. Zwracam honor. Ale ten render z pierwszego posta dalej nie zachęca, choc tak na dobrą sprawę nie wiemy ile się oba obrazki liczyły. :) I btw. nic nie mam do darmowości, mój post należało raczej odbierac całościowo. ;)