Napisano 1 Styczeń 200817 l Robię model budynku stojącego na górce (na skałach). Budynek już mam, ale nie jestem przekonany czym najlepiej zrobić skały dopasowane mniej więcej do jego kształtu od spodu. Myślałem nad plane i wyciąganiem vertexów z soft selection, ale trochę beznadziejnie to się zapowiada. Jakieś sugestie, inne metody? Z góry dzięki.
Napisano 2 Styczeń 200817 l z boxa mozesz bo z displacement to dość niedokładnie w tym przypadku, chociaż mozesz sprobować rzucic mape wysokosci i potem całość gór obniżać lub podwyższać..
Napisano 3 Styczeń 200817 l Autor z boxa mozesz bo z displacement to dość niedokładnie w tym przypadku, chociaż mozesz sprobować rzucic mape wysokosci i potem całość gór obniżać lub podwyższać.. Będę wdzięczny jak rozwiniesz tą myśl, bo na tyle wtajemniczony jeszcze nie jestem. Z góry dzięki. A tak poza tym, to moglibyście więcej tych sugestii pisać, bo szczerze mówiąc na tym utknąłem.
Napisano 4 Styczeń 200817 l Skoro się dopiero uczysz takich rzeczy, to ja widzę jedną sugestię. Wymodelowałeś budynek to wymodeluj i skały, samo się nie zrobi:) Wyciąganie wertexów z soft selection, pomysł może i dobry ale nie zawsze ma zastosowanie, najlepiej wymodeluj zgrubsza skałki na polygonach, potem możesz ostateczne kształty soft selection powyciągać, później mapowanie i wtedy można użyć displace lub bump. Zabawa z mapami, szczególnie z takim hardkorem jakim jest displace na początku przygody z 3d może trochę zniechęcić... pozdrawiam!
Napisano 4 Styczeń 200817 l ja bym rozwinął to co proponuje Lewus czyli: modelujesz jako poly skały, kiedy jesteś już z grubsza zadowolony z ogólnego wyglądu (proporcje itp), ustawiasz mapowanie (UVW Mapping jaki ci akurat najbardziej będzie pasował, warto potestować używając tekstury checker), dalej dodaj sobie subdivide modyfikator, do tego TubroSmooth, i później "Paint Deformation" (z regóły jest gdzies na dole panelu Editable Poly) i jedziesz, fakt ze to nie zbruszh ani modo, ale na potrzeby kupy kamieni za domem, spokojnie wystarczy. Na końcu zawsze można bumpa lub(i) lekkiego displaca wrzucić i skały jak malowane