Napisano 4 Styczeń 200817 l Witam! Kupiłem sobie Laptopa HP, u którego zainstalowany jest Windows Vista. Po zainstalowaniu MAYA, wszystko wydaje się być dobrze, lecz tak nie jest. Kiedy staram się pracować, na jednym oknie, na jednym widoku [ w sensie, nie na 4 = top, front, side i 3D, ale na 1 z nich! ] „Okno”, na którym widać obiekty, jest ucinane. Nie widzę tej „kosteczki” w prawym górnym rogu, ani prawie połowy owego okna. Nie wiem, czym jest to spowodowane, ponieważ narzędzia, i inne paski, wyświetlają się normalnie, aczkolwiek da się to przeżyć, nie jest to najgorsze. Główny problem, stanowią jednak krawędzie obiektu. Kiedy, próbuję zaznaczyć krawędzie [ edge ], te nie zaznaczają się na pomarańczowo, tylko pozostają niebieskie. Mogę je obracać itp, MAYA’ując normalnie, ale nie widzę tego zaznaczenia, co jest strasznie denerwujące i mylące! Mój sprzęt to: HP Compaq 6710s Procesor: INTEL Core 2 Duo Pamięć: 1GB Grafika: INTEL GMA X3100 Dodam jeszcze, że na starszym, stacjonarnym wszystko chodzi dobrze!
Napisano 4 Styczeń 200817 l brzmi jak problem ze sterownikami karty graficznej, zainstaluj najnowsze i jak nie pomoże to zobacz czy w opcjach jest coś o OpenGL
Napisano 5 Styczeń 200817 l Autor Witam! Jeśli chodzi o sterowniki do karty graficznej, to popatrzę za nimi, być może mam stare, nie wiem... Ostatnio jednak nie miałem czasu. Jednak popatrzyłem do opcji grafiki w tych sterownikach, które mam, i odlazłem coś związanego z Open GL. Niestety w tych sprawach jestem zielony, i nic nie rozumiem. Jest, co prawda po Polsku, ale nie bardzo wiem, co mam poprzestawiać, by MAYA poprawnie wyświetlała zaznaczenie tych krawędzi. Oto opcje które znalazłem, i jak mam je ustawione: Ustawienia Open GL: - Podmiana Asynchroniczna: Wyłączone - Potrójne buforowanie: Domyślne - Reguła podmiany: Podmiana - Głębokość bitowa bufora głębokości: Domyślne: - Wymuszenie kompresji tekstury S3TC: Wyłączona - Wymuszenie kompresji tekstury FXT1: Wyłączona - Obszar pamięci sterownika: Standardowe - Głębokość Koloru Tekstury: Głębokość Koloru Pulpitu Filtrowanie Anizotropowe: Sterowanie Aplikacji Jak mówiłem, nie wiem o co chodzi. Popatrzę jeszcze za nowszymi wersjami sterowników do mojej karty graficznej, ale jeśli da się coś z 'tym' zrobić, i znajdziecie coś co mi pomoże, to będę wdzięczny!
Napisano 5 Styczeń 200817 l W sterowniku lepiej niczego nie wymuszać - Maya sama sobie włączy lub wyłączy opcję, jeśli będzie taka potrzeba i warunki środowiska (sprzęt, sterownik). Też za bardzo nie rozumiem większości z tych ustawień, ale wyglądają OK. Najlepiej właśnie spróbuj na nowszych sterownikach.
Napisano 6 Styczeń 200817 l Autor Popatrzyłem za sterownikami, na stronie HP, do mojego laptopa. Okazuje się, że mam najnowsze, jakie proponują. Może poszukam na własną rękę? http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=pl&cc=pl&prodNameId=3356621&prodTypeId=321957&prodSeriesId=3368538&swLang=30&taskId=135&swEnvOID=2094#11360 Coś mnie jednak tchnęło, żeby ściągnąć starsze, i je wgrać. Tak też zrobiłem, i Maya zaczęła pokazywać zaznaczenie krawędzi, ale nadal ucina mi okienko. Niestety inne programy, mają problemy z grafiką. Sam już nie wiem, co mam zrobić… Może, kiedy podepnę Laptopa do Internetu, i włączę [znalazłem to, grzebiąc w opcjach sterownika, tego nowszego] aktualizacje, to znajdzie coś, co mi pomoże… Jeśli mam wybierać między MAYA a innymi programami, to wybiorę MAYA’ę, ale jednak nie komfortowym by była, ciągła reinstalacja sterownika w razie potrzeby zrobienia czegoś innego. Pozdrawiam!