Gekon Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 zrobilem prosta scene w srodku jednego pokoju dalem omni i jak wyrenderuje to swiatlo od omni jak by przebija sie przez sciany i oswietla inne sciany ktorych nie powinno. chcialbym by oswietlalo tylko sciany wewnatrz pokoju, zadnej sciany ktora jest gdzie na zewnatrz. Co by trza zmienic?? mental rayem renderuje nic nie zmienialem z ustawieniami, a i tak przy okazji co by trza zmienic w ustawieniach zeby to jakos realniej wygladalo??
Orangegraphics Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 albo jestem za stary już albo wydaje mi sie że viewport rozumiesz jako render...?
Temporal Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 hehe widzialem juz jak ludzie chcieli uzyskac realistyczne efekty nie ruszajac ustawien ale by byc tak leniwym zeby nie kliknac w przycisk render? oj lenie lenie
Gekon Napisano 8 Styczeń 2008 Autor Napisano 8 Styczeń 2008 Xiz0r - nie rozumie viewportu jako renderu choc zdjecie jest z viewportu:P Temporal - wlasnie o to mi chodzilo dzieki wielkie:)
Temporal Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 przeszukaj tutoriale na tym forum ja przypadkiem nawet jestem autorej jednego video tutoriala o mentalu :P
SWRSC Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 ja zupełnie przypadkowo również mam tutorial o mentalu na tym forum :p
Temporal Napisano 8 Styczeń 2008 Napisano 8 Styczeń 2008 ale nie w formie video :] SWRSC w dzisiejszych czasach muszisz dac wszystko na talerzu :P niedlugo bedzie trzeba przygotowac gotowe sceny z ustawieniami do rozdawania xD
Gekon Napisano 9 Styczeń 2008 Autor Napisano 9 Styczeń 2008 no to mam kolejne pytanie :D Czy da sie przypisac swiatlo do np boxa tak zeby caly swiecil??
SWRSC Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 ha! pewnie że można i o tym też mam tutorial ! http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=44827 Temporal: 2:1 dla mnie :p
Master Kiełbaster Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 z tego to już można byłoby zklecić jakąś Wyższą Szkołę Grafiki Komputerowej
tweety Napisano 9 Styczeń 2008 Napisano 9 Styczeń 2008 Gekon polecam zaznajomić się z miłym w dotyku i funkcjonalnym klawiszem F1 pomoże Ci on poznać podstawy o jakie się aktualnie pytasz. I prosiłbym też o przeczytanie wątku w regulaminie nt. zadawania pytań oraz dział FAQ gdzie znajdziesz masę pożytecznych informacji.
Gekon Napisano 10 Styczeń 2008 Autor Napisano 10 Styczeń 2008 SWRSC - dzieki za tutka mniej wiecej o ten efekt mi chodzilo :)
Temporal Napisano 11 Styczeń 2008 Napisano 11 Styczeń 2008 SWRSC ale przeciez to fake jest mogles zapodac geolightem :P
Gekon Napisano 14 Styczeń 2008 Autor Napisano 14 Styczeń 2008 kolejno pytanko bo chcialbym zrobic wode, ale taka ktora pryska z fontanny bez instalowania czy sciagania jakis dodatkow do maxa... - dzieki SWRSC za pomoc :)
SWRSC Napisano 14 Styczeń 2008 Napisano 14 Styczeń 2008 Nie no, troszke ambicji wykaż :) nie leż z każdym "pytaniem" na forum, zaloże sie że zanim napisales o fontannie nie poszukaleś żadnych informacji we własnym zakresie.
Gekon Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 a mylisz sie SWRSC bo szuklaem ale tu na forum znalazlem tutka jak zrobic fontanne ale trzeba sciagnac emiter czasteczek particle+ . A ja chcialem sie dowiedziec czy mozna zrobic wode innym sposobem?? bez sciagania tego emitera.
SWRSC Napisano 17 Styczeń 2008 Napisano 17 Styczeń 2008 nic się nie mylę. Nie ograniczaj sie do przeszukania tylko tego forum. Na seicie znajdziesz mnóstwo informacji, ale niekoniecznie czysto "jak zrobic fonatnne". Znajdziesz np tutek odnośnie tworzenia iskier czy też gejzera i już możesz to łyknąć - zmienisz kilka parametrów i sam zrobisz fontanne.
Gekon Napisano 17 Styczeń 2008 Autor Napisano 17 Styczeń 2008 no nic poszperam jeszcze ale wiedz ze juz przeszukalem nie jedno forum i nie ograniczam sie jedynie do tego forum :P
Rekomendowane odpowiedzi