Napisano 10 Styczeń 200817 l To tak docelowo chce przygtowac plansze 50x70 do wydruku ( 3 szt czrnobiale 3kolor ) , skupmy sie na kolorze , plansza z elewacjami + przekroj , przekroj zapisuje w pdf ( 300dpi ) elewacje robie render i teraz zeby byla dobra jakos wydruku wystarczy ustawienie standardowe 72dpi czy dac wieksze ? jesli tak to jakie ? im wieksze tym dluzej renderuje :/. Pozniej wrzucam do photoshop i obrabiam , jakies dodatki , jak calosc zapisac tak zeby nie tracic na jakosci i nie bylo pixelozy przy drukowaniu ? w pdf ? tiif ? Wszelkie wskazowki jak najlepiej przygotowac plansze mile widziane ;] Druk w kolorze bedzie w wysokiej jakos i na papierze foto , co swoja droga poprawi jakosc , a nie zwykly solwent.
Napisano 10 Styczeń 200817 l zrob sobie plansze 50 x 70 cm w corelu . zaznacz wielkosc rendera . wiesz ze ma byc 300 dpi wiec exportuj to do JPG w 300 dpi . potem sobie na np photoshopie zobacz jaki obszar zajmuje render ( na tym co wyeksportowales w corelu ) i mozesz po prsotu ten wymiar przerzucic na rozdzielczosc rendera
Napisano 10 Styczeń 200817 l Autor nie uzywam corela i go nie mam ;/ , i nie do konca cie zrozumialem , tzn ze render nie musi byc ustawiony na 300dpi i w takiej rozdzialce robic go ? musze zrobic elewacje w 1:100 i wychodza duze 45 i 35 cm dlugosc mniej wiecej na 15cm wysokosc ( dzialam w archicadzie 11 i render wew LW )
Napisano 10 Styczeń 200817 l no myślę, że jeśli render ma iść do dużego druku to wypada minimum 200DPI.
Napisano 10 Styczeń 200817 l corel mozna zastapic innym programem . chodzilo mi o to ze robie sobie realne wymiary - 50 x 70 cm ktore chce pokazac w pixelach - dlatego te 50x70cm w corelu - exportuje w300dpi do jpg - odczytuje sobie wymiar w pixelach ( a wiem ze to jest format w 300 dpi ) ; mozesz ustawic nawet w PS sobie plansze ( choc z tym mi zawsze gorzej szlo ) -robisz nowy dokument - ustawiasz wymiar w cm i 300 dpi - wazne zeby pamietac o jednostkach . po zamianie formatu na pixele bedizesz znal rozdzielczosc planszy i proporcjonalnie rozdzielczosc rendera . To taka moja metoda na chlopski rozum , teoretycznie sie to mysle zgadza , tak w praktyce do druku wystarcza nawet 150 dpi i kwestia tez drukarki/plotera . Ostatnio np obrabialem rendery 5000x2500 na plansze 50x70 i pewnie to bylo mniej niz 300 dpi EDIT - zamienilem 35 x 15 cm na rodzielczosc ( do konca nie wiem jaka wybrac ;/ ) 4134 x 1772 przy 300 pix/inch 10500 x 4500 przy 300 pix /cm ktore wybrac?
Napisano 10 Styczeń 200817 l Delf77 - wybierz to pierwsze, to jest właśnie 300 DPI (dots per inch) Oczywiście można wybierać rozdzieloczość na cm, czyli w sumie odpowiednik ok.600 DPI czy nawet więcej, tylko po co?:) Co do formatu, teoretycznie pdf jest spoko, bo zachowuje dane wektorowe, ale drukarnie jakoś zawwsze krzywo patrzą i wolą tiffy.
Napisano 10 Styczeń 200817 l najpierw sie spytaj tych co beda drukowali jaki chca plik, bo sie narobisz psu na bude. Z jpg uwazaj bo co z tego ze potem zapiszesz do tiff'a czy pdf jak jpg kompresuje obraz i bedziesz mial jakies dzioby na fotce pzdrw
Napisano 10 Styczeń 200817 l Autor Z plikiem nie ma problemu czy tiif czy pdf czy jpg. Dzieki delf juz rozumiem o co chodzi , zrobic 50x70 w 300dpi poprostu a robiac 72 dpi mialem pixele i rozmycia , teraz sie mecze i robie rendery a to trwa heh na szczescie jeszcze caly jutrzejszy dzien mam na zlozenie :) Co do drukarki to hmm bedzie ploter nie wiem jaki , do kolorowych wybralem papier foto i wysoka jakos ( nie bylo czasu wypytac sie natomiast ma byc duzo lepsza jakos niz wydruk z a3 ktory widzialem ) , jeszcze sie upewnie jaki to papier bedzie itd ale mysle ze bedzie ok jak dobrze plansze przygotuje.