mblade Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 witam... chciałem sobie wyrenderować scenkę w vray 1.5 rc3 x64 i niby próbne scenki renderowało świetnie, nawet z finalnymi ustawieniami vray tylko ze w nizszej rozdziałce a dokładniej 400x300 a gdy chciałem zmienić rozdzielczość na 800x600 to po obliczeniu light cashe wywalał błąd maxa :/ jak to jest że renderuje to w 400x300 a w 800x600 wyskakuje błąd??
godzio Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 Ja tez tak miałem, i u mnie problemem była zbyt duza bitmapa, czyli pamięci starczało do małej rozdziałki a do dużej juz było za mało, po zmniejszeniu bitmapy juz było ok.
mblade Napisano 15 Styczeń 2008 Autor Napisano 15 Styczeń 2008 hmmm tylko ze u mnie akurat na tym co kamera pokazuje to nie ma tam textur, tylko same materialy z odbiciami (kolor na diffuse)
Gość Sahe Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 hej w zakladce V-Ray Global Switches ustaw w override mtl domysily materjal Vraya i sprawdz czy ci scene w zadanej rozdzialce policzy. jezeli tak znaczy sie za cos jest nie tak z materjalami. pewnie tak jak pisal godzio zamalo pamieci aby........... Sahe
GRiPi Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 mblade - to ze w kamerze tekstur nic nie znaczy, jak masz gi, albo refleksy to i tak raczej sa wczytywane, mogles tez przesadzic z ustawieniami irr mapy, sprobuj na dmc.
mblade Napisano 15 Styczeń 2008 Autor Napisano 15 Styczeń 2008 miałem ustawione fixed AA i chyba to przez to... zmienie na adaptive... lecz te ustawienie nie da mi tego samego co fixed w tym przypadku, poniewaz jest tam duzo refleksów a najlepiej do tego sie nadaje własnie fixed
mblade Napisano 16 Styczeń 2008 Autor Napisano 16 Styczeń 2008 zmienialem opcje AA rozdielczosci, i nadal, nic tzn jest postep w 640x480 zaczelo rendeorwac zrobilo gdzies tak okolo pol obrazka i wywalil błąd !!! co jest? :( zaznaczam iz to jest łazienka wiec jest tam duzo odbic
mirach Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 Jak dla mnie konczy ci sie RAM w pewnym momencie.
t0m3k Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 Ctrl + Alt + DEL -> Menadzer zadan wlacz rendering i obserwuj zuzycie pamieci, jak braknie a zaraz potem sie render wysypie to bedziesz wiedzial dlaczego :)
marcoos Napisano 16 Styczeń 2008 Napisano 16 Styczeń 2008 warto tez obserwowac okienko vray message, jesli to kwetia pamieci (a prawdopodobnie tak jest) to w momencie crasha zazwyczaj wyskoczy w nim czerwony komunikat (memory allocation failure albo cos podobnego)
Rekomendowane odpowiedzi