Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam dość spory problem - Gdy nakładam na podłogę lustrzany materiał, to na wszystkich obiektach w scenie (oprócz tych które mają kolor "Reflect" czarny i "Refl. glossiness" ustawiony na 1) pojawia się biały szum. Widać to na poniższym renderze. Obiekt z lewej ma "Refl. glossiness" mniejszy niż 1, a ten po prawej ma "Refl. glossiness"=1. Czy zwiększanie "Subdivs" coś da, bo jak zmieniłem wartość z 8 na 20 to nie było widać różnicy. Co powinienem zrobić, aby pozbyć się tego szumu?

0205c53ff18be5bd.jpg

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ustawienia rendera mam standardowe (nie wiem czy to AA to miał być Antialiasing)

b6aacfda0e8d6db9.jpg

Napisano

przestaw adaptive subdivision na QMC i ustaw je na:

min 1

max 8

clr thresh: 0,002

Napisano
  • Autor

Ustawiłem tak jak napisałeś i nic się nie zmieniło. Dodam jeszcze ustawienia samego materiału, może tam jestjakiś błąd:

0f197c43145ee548.jpg

Podłoże:

013dae00a7eb7b21.jpg

Napisano

Jak dla mnie ten Refl glossiness na 0 jest podejzany. I chyba masz niektore kolory idealnie biale, staraj sie tego unikac w vrayu, czasem tego nie lubi, zamiast 255,255,255 daj jakies 254,254,254.

Napisano
  • Autor

Szum znika tylko przy Relf glossiniss = 1, ale wtedy materiał staje się całkowicie lustrzany.

Napisano

To daj jakies 0,1 zamias 0. Podnies Subdivides w reflections do 16 i zobacz czy cos sie poprawilo. Glossines na 0 oznacza w zasadzie idealna dyfuzje odbic, co w praktyce oznacza ze moznesz w zupelnosci olac odbicia. Jak chcesz uzyskac cos w rodzaju piaskowanego metalu to glossines na 0,5 czy 0,6 powinno byc ok.

Napisano
  • Autor

Nawet przy Refl... 0,5 i subdivs na 20 szum nie znika(robi się jeszcze bardziej widoczny). Mógłby mi ktoś podżucić jakąś prostą scenę w której byłby użyty lustrzany materiał, żebym mógł porównać ustawienia?

Napisano
  • Autor

Spoko. Siedzę nad tym już 2 dni i nic nie potrafię wymyślić.

Napisano

A moze podrzuc scene? Jak mi sie uda zrobic jakis lunchbrake to sproboje sprawdzic co tam u ciebie siedzi.

Napisano

A teraz wejdz do Color mapping i włącz:

Sub-pixel mapping

Clamb output

a w ogole to ustaw wszystko tak:

18294365nv3.jpg

Napisano

Lis mnie uprzedzil :) W zasadzie u mnie po ustawieniu Refl Gloss na 0,6 i subdividow na 32 zaczynal zanikac szum, metoda Lis lepsza.

Napisano

Teraz patrzę że trochę źle ustawiłem.

Global subdiv multipler powinno być na 0,1.