Napisano 17 Styczeń 200817 l Niedawno temu znalazłem tutaj na forum darmowy zbiór materiałów dla 3D Maxa. Ścigałem paczkę i zapomniałem o niej. Akurat dzisiaj zauważyłem ją na moim pulpicie, rozpakowałem no i chciałbym zainstalować ten przydatny dodatek. Szukałem w Google, sam kombinowałem, wrzucałem do rożnych katalogów ale dalej nie wiem co zrobić aby Max wczytał przy starcie ten dodatkowy plik. Próbowałem tutaj: C:\Program Files\Autodesk\3ds Max 9\materiallibraries i wydaje mi sie że to właśnie to miejsce służy na tego typu pliki. :\ Prosto, krótko mówiąc: co gdzie wrzucić abym mógł korzystać z dodatkowych materiałów? (na załączniku mini fotka tego co zawiera ten zestaw)
Napisano 17 Styczeń 200817 l max tego przy starcie nie wczytuje, musisz sobie to wczytać z material editora (M) ikonka z kulą i strzałką (pierwsza od lewej) prawdopodobnie katalog dobry
Napisano 17 Styczeń 200817 l Autor Skrót M, następnie G wybieram opcję Mtl Library z Browse from, naciskam na button Open... wybieram katalog (właściwie to domyślnie otwiera sie ta ścieżka którą podałem) no i z wielkim zdziwieniem widzę pustkę. Nie ma żadnego pliku *.mat mimo że domyślnie na czysto jest ich tam 13... :\ PS: Win twierdzi że powinny zostać one otwarte w programie Winamp. :) edit O kurde, przepraszam pomyłka. To była ścieżka do Moich Dokumentów. Wszytko działa, dzięki. ;)
Napisano 17 Styczeń 200817 l Sprawdź ścieżkę, max9 miał jakieś skłonności do zakładania katalogów w moich dokumentach czy gdzieś indziej (ale też w idiotycznym miejscu) pewnie tam cię domyślnie kieruje.
Napisano 17 Styczeń 200817 l Autor Tak masz rację, właśnie się kapłem (zobacz edit poprzedniego posta). Temat jest już klozet, jeszcze raz dzięki. Dodatkowo wrzucam dla Was plik z materiałami, może się przydadzą. ;) http://www.divshare.com/download/3512167-cc7
Napisano 6 Lipiec 200816 l Witam Czy moglbys napisac gdzie na forum znalazles takie materialy??Nie moge ich znalezc:(
Napisano 24 Czerwiec 200915 l A propos powyższej biblioteki- nie mogę załadować tych materiałów, bo pojawia mi się okno 'Missing Dlls'. Czy ktoś wie co to jest? z góry dziękuję.
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Autor W wolnym tłumaczeniu: "Brak plików Dll" Widocznie biblioteka jest niekompletna i nie zawiera wszystkich potrzebnych do otworzenia plików.
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Autor Nie znam się na tym aż tak dobrze. Ledwie co potrafię obsługiwać 3ds Maxa. Odsyłam do wujka google.
Napisano 25 Czerwiec 200915 l A czy może mieć znaczenie która to wersja 3dmaxa?(ja mam '7') Oczywiście, że ma znaczenie.
Napisano 16 Lipiec 200915 l Witam.Jestem początkującym w 3ds max 9 i mam pewien problem z tymi materiałami po załadowaniu tych materiałów przy większości z nich pisze [Missing Material] bardzo proszę o pomoc!!! (przy otwieraniu materiałów 3ds max 9 nie wywala błędów)
Napisano 16 Lipiec 200915 l Witam.Jestem początkujący w 3ds maxie 9.Mam problem mianowicie po załadowaniu paczki przy wielu materiałach jest napisane [Missing Material].Bardzo proszę o pomoc!!! (przy ładowaniu materiałów 3ds max nie wywala żadnych błędów)
Napisano 17 Lipiec 200915 l A czy jest gdzies w siueci albo na forum podobna biblioteka materialow przygotowana dla mental raya?
Napisano 14 Kwiecień 201014 l Hej Czy masz może jeszcze ten plik z materiałami jesli tak to podeślij. Dzięki
Napisano 25 Kwiecień 201014 l Stary post (z przed 10 min :P ): Łapcie: http://www.sendspace.pl/file/249dfea21109b909a327a78 Jako że link wkrótce wygaśnie i nie będzie można pobrać to piszcie do mnie wiadomości jak ktoś będzie chciał. I tak jedna rzecz: ja nie maiłem tego pliku w Dokumenty\3dsmax\materiallibraries tylko tam gdzie zainstalowałem 3ds maxa. W moim przypadku: D:\Program Files (x86)\3ds Max 2010\materiallibraries Ok nowe: Wszystkie materiały z 3ds max 2010 (w tym 3dsmax.mat i np. ProMaterials do mental ray) W pliku: Jak wgrac i wlaczyc.txt znajdziemy szczegółowe informacje na temat: -Jak włączyć mental ray? -Gdzie wgrać pliki .mat z (folderu ProMaterials i Główne)? -Jak wgrać .mat do programu 3ds max:? Download Link: http://www.sendspace.pl/file/c9613db127a9f7fb39bf0d8 (jak wygaśnie to pisać na PW) Edytowane 25 Kwiecień 201014 l przez kamyker
Napisano 7 Grudzień 201014 l Koledzy jestem początkujący. Potrafię dobrze tworzyć modele ale jeszcze ćwiczę z materiałami. Proszę o informacje jak po ściągnięciu z tej strony:http://www.vray-materials.de/ nałożyć materiały na modele. Dodam że po ściągnięciu określam miejsce wypakowania jako bibliotekę materiałów, dodają sie do biblioteki ale nie mogę podglądnąć ich na kulach biblioteki materiałów a co za tym idzie nałożyć na obiekt. Będę bardzo wdzieczny za wskazówkę. Pozdrawiam
Napisano 7 Grudzień 201014 l pewnie nie masz Vraya zainstalowanego. Jesli dobrze pamietam jest podobna stronka z materialami do mental raya, poszukaj na googlach.
Napisano 7 Grudzień 201014 l Zaraz pociągnę coś z sieci do mentala. Zobaczymy co z tego będzie. Jeszcze pytanko czy można jakoś doinstalować Vraya? pewnie nie masz Vraya zainstalowanego. Jesli dobrze pamietam jest podobna stronka z materialami do mental raya, poszukaj na googlach.
Napisano 7 Grudzień 201014 l No musisz mieć vraya i go zainstalować nie jest w pakiecie z maxem. Mental tez nie zawsze był jest tam bodaj od 6 wersji ale nie wiem dokładnie.
Napisano 7 Grudzień 201014 l No i dupa. znalazłem taką stronę:http://www.mrmaterials.com/. Ściągam plik wypakowuję do biblioteki materiałów i zamiast tekstur które pobrałem na podglądzie coś innego. Pomożecie?