mrBrightside Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Kiedyś widziałem na forum informacje o pluginie do któregoś z tych programów, dzięki któremu rysunki wygladają jak narysowane ręcznie. Posiada ktoś informacje gdzie go można zdobyć? Ewentualnie jak uzyskać taki efekt? (na mojej kochanej uczelni wolą siedzieć w epoce kamienia łupanego :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiek311 Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 z tego, co pamietam - archicad ma taka mozliwosc. w renderzed zmienia sie silnik - bodajze - sketch. tam mozesz zmieniac pozniej sobie ustawienia - rodzaj linii, kolor kresek, jak dokladny ma to byc szkic - czyli - wychodzacce linie poza narozniki. . . etc. niestety nie pamietam, bo od jakichs 3 lat nie uzywam tego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MII Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 cześć, potwierdzam. w ustawieniach renderingu (PhotoRendering Settings ) zmieniasz Engine na Sketch i ... jedziesz. Efekty przeróżne - na załączony obr. masz przykład (Sketch Style: Custom, Line style: Felttip ). Wiem że jest jeszcze coś takiego jak Piranessi, ale jest to chyba dodatkowy plugin i nie wiem czy to wlasnie nie o to ci chodziło. Renderki z Piranessi'ego wychodzą miodzio, ale niestety go nie mam wiec nie pomogę. pozdrawiam. ---------------------------------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrBrightside Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2008 Nie chodzi o wizualizacje, tylko o rzut. Na uczelni mamy oddać narysowany ręcznie, a że na korekty możnabyło przynosić zrobione na kompie, nie chce rysować tego drugi raz tym razem na papierze. Tak więc jakby się dało jakoś rzut troche "uręcznić" byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MII Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 do Archicada nie słyszałem o takim "unowocześnieniu" - ale może nie jestem na bieżąco. poza twoim przypadkiem, jaki jest naprawdę sens robienia (sorry, za wyrażenie ) "bazgrołów" z technicznej dokumentacji? nie wiem, może ma to sens przy jakiś prezentacjach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrBrightside Napisano 23 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2008 Kurde, piekielne niezrozumienie :) Pewnie widziałeś różnicę pomiędzy wyplotowanym rysunkiem, a wykreślonym ręcznie za pomocy rapitografu i linijki, well, chodzi o to, żeby jej nie było a nie o bazgrolenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MII Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 spoko, "bazgrolenie" wziąłem w cudzysłów, sprawdź to: http://piranesi.pl/documents/96.html - zjedź do hasła: rzuty i elewacje. Myślę, że to może być rozwiązanie twojego problemu stąd możesz zassać wersję 30-dniową: http://www.informatix.co.uk/piranesi/piranesi_downloads.shtml pozdrawiam i powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oo79 Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 pewnie chodzi o to: http://www.cigraph.it/cigraph/pagetrans.do?action=current_product_esempi&prodotti_id=7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fr3d3k Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 heh te noce z "rapit'em" w łapach mam juz chyba za sobą ... Ale jesli rozwiazesz swój problem to daj znac tutaj ...jestem ciekaw czy zdaje to egzamin pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 23 Styczeń 2008 Share Napisano 23 Styczeń 2008 Taka funkcja na pewno istnieje w "Autodesk AutoCAD 2008 Architecture" wystarczy jedno kliknięcie i kilka chwil z dostosowaniem wyglądu kresek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 ...hehehe smieszny temat- pewnie bys to juz dawno narysowal recznie w tym czasie kiedy zastanawiasz sie "jak zrobic zeby sie nie narobic" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figofago Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 chyba studenci to już tak mają żeby zrobić a się nie narobić :) straszny obciach te szkice z kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boba Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 moze to? http://www.cad.pl/wwwboard/about52673.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ma+ Napisano 24 Styczeń 2008 Share Napisano 24 Styczeń 2008 nikogo i tak nie oszukasz. poza tym dobrze jest przynajmniej przez rok potrzymać rapitograf w łapie ;) . nie kombinuj, jeszcze sie chłopie nasiedzisz przed kompem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zer0 Napisano 25 Styczeń 2008 Share Napisano 25 Styczeń 2008 ...a może wyrenderuj w vrayu, nałóż kalkę, ...przerysuj, potem zrób ksero, a następnie to jeszcze zeskanuj i obrób w fotoszopie...po czym to wydrukuj i podrysuj ręcznie. Możesz wtedy uzyskać naprawdę fotorealistyczny...rysunek...haha! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrBrightside Napisano 25 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2008 Hehe, w końcu rozpoczołem rysowanie ręczne, na szczęscie zaliczonko zostało przeniesione, na bardziej cywilizowany termin:) ma+ - cały poprzedni rok z nim spędziłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi