Skocz do zawartości

nie moge zapisac renderu!!!! wyskakuj mi blat przy zapisywaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

RATUNKUUU!!! Robie na jutro wizualizacje do uczelnianego projektu i wlasnie sie skonczylo robic....... ale kiedy wciskam dyskietke nie chce sie zapisac. Wyskakuje: V-ray error: cannot create bitmap.

Robilo sie dwie godziny i nie wiem co teraz z tym zrobic. Dobrze gdyby sie udalo zapisac bo juz inne sa w kolejce a ten wyszedl calkiem ladnie. Prosze o szybka pomoc.

Aha. Renderuje w v-ray do max9 i ten blad wyskaczyl mi juz ze dwa razy przy probnych ale czasem sie dawalo zapisac. Uzywam frame buffera

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

serwus :)

a napewnno masz miejsce na dysku ?

a może wpisałeś złą sciezke, lub zły/nieistniejacy folder do zapisania renderu ?

pozdrawiam i życze powodzenia :)

Napisano

maguu. wlasnie robie tak jak ty zeby cokolwiek uratowac. Ale to bedzie pozniej drukowane. Czy jesli zrobic screeny wielkosci renderu 100% to czy to bedzie tak jakbym zapisal go normalnie? czy trace jakosc? bo niby dokladnosc jest ta sama, ale czy dpi sie zmieinia? tak przy okazji- w jakiej rozdzielczosci (dpi) zapisuje max?

Napisano
w jakiej rozdzielczosci (dpi) zapisuje max?

no zalezy w jakim formacie zapisujesz. W niektórych możesz wybrać w ile DPI ma zapisać. ale rozdziałka zostaje przeciez ta sama więc na cholere. Drukarnia w razie czego i tak sobie poradzi.

Napisano

Sprobuj wybrac inny format niz BMP, np TGA. On ma jakies problemy z duzymi plikami formatu BMP. Pamietam, ze kiedys tez sie ostro przerazilem gdy zobaczylem ze nie chce mi 3 razy pod rzad zapisac pliku. Wybralem TGA i sie udalo, mam nadzieje ze zadziala rowniez u Ciebie.

Pozdro!

Napisano

czy jest ktos mi w stanie pomoc?? Nie mam pojecia co sie dzieje. Nigdy sie tak nie robilo. Zainstalowalem wszystko na nowym dysku w zeszlym tygodniu i robie na nowych programach. Probowalem zapisac w TGA i innych ale bez skutku..... a w piatek kolejne oddanie

Napisano

a nie próbowałeś w common dać odrazu ściężkę zapisu pliku? Nie będzesz musiał ręczie zapisywać tylko max zrobi to za Ciebie. moze pomoze.

Napisano

Nic z tego nie będzie - jak vray pojechał po pamięci do maximum to dupa zbita niestety. Rozwiązań jest kilka.

1)Dokupić Ramu, włączyć switcha jeżeli to 32 bitowy system

2)Przeliczyć lightmapy i renderować final przez bitmap pagera, albo ręcznie regionami

3)Robić printscreeny jeżeli inne metody zawiodą...

Print screen nie traci na jakości jeżeli masz 24 bitowy kolor włączony na karcie. Z tym że jak potrzebujesz floata zapisać, to niestety się nie da w ten sposób. Co do dpi to nie rozumiem o co chodzi - przeliczasz sobie 300dpi x wymiary druku i masz w pikslach wszystko. Więc print screen przy obrazie ustawionym na 100% wielkości i po sklejeniu fragmentów ma rozmiar taki jak wypuszczony z maxa.

Napisano
Hynol, troszke inne równanie jest niż [300 DPI x wymiary druku], ale to szczegół nie zwiazany z tematem.

Eeeee... Jak inne? X (inch) x 300 / Y (inch) x 300 -> X`/Y` piksle.