Napisano 28 Styczeń 200817 l witam. muszę zrobić ścianę na rzucie walca(właściwie połowy walca,ale drugiej połowy nie bedzie w ogóle wida bo włożę ją w inną ścianę). Mam zrobione przekroje wszystkich profilowanych elementów ściany. Używam narzędzia "loft" ale niestety nie działa za dobrze. Bo elementy nie nakładają się idealnie. Przypuszczam że to narzędzie wyznacza sobie "środek ciężkości" kształtu i tam sobie "układa) ścieżkę okręgu, a że każdy profil ma troszkę inny środek to nie nakładają się. Chodzi mi o to po prostu żeby wewnątrz był idealnie gładka tuba- czyli żeby każdy z tych kształtów wyciągnąć tak samo- po okręgu, w odniesieniu do jego tylnej krawędzi. Wtedy wszystkie sie będą nakładac prawidłowo. Ma ktoś pomysły jak to zrobic? Może cos podobnego do: "hinge from edge" tylko po ścieżce??? To by było idealne....
Napisano 28 Styczeń 200817 l albo narzędzie Align (Alt+A) i dopasować przedmioty wzajemnie do siebie, a jeżeli to nie podziała to na bocznej rolecie zakładka Hierarchy i tam ustawić sobie Pivot, jeżeli średnice wewnętrzne wszystkich są takie same powinno wystarczyć Align... czy o to chodziło...?
Napisano 28 Styczeń 200817 l Align do osi z obiektu powinno pomóc albo po prostu wyzeruj przesunięcie na osiach x,y wszystkich obiektów.
Napisano 28 Styczeń 200817 l zamiast loft'a sproboj Lathe (zakladka modify) i pobaw sie tez narzedziem Align
Napisano 29 Styczeń 200817 l Autor a co dokladniej z tym "align" ?? bo nie do konca zrozumialem o co w tym chodzi. Mama "na oko" dociagnac pivot? czy cos innego?
Napisano 29 Styczeń 200817 l align sluzy do wyrownywana "czegos" wzgledem/do "czegos" zaznacz obiekt/grupe obiektow, kliknij align a nastepnie wybierz obiekt do ktorego chcesz wyrownywac. za duzo by pisac ale wcisnij F1 i wklep align to ci max wszystko wytlumaczy :)
Napisano 29 Styczeń 200817 l ja bym to zrobil chyba lopatologicznie - -budujesz 1 splinea oraz N- przekrojow do wyciagniecia -robisz sobie lofty (lub jesli bryla jest po lini prostej to lathe'm lub cylindrem ) , mozesz dodatkowo potem je zamienic np na editable poly - ( te lofty mam na mysli pełne - bez wyciecia w srodku ) - wyciecie robisz za pomoca bolinow i wczesniejszym kompiowaniu elementoiw ktore masz wyciac zeby nei stracic niczego potrzebnego - tak powycinane elementy powoduja to ze wszystko ejst idealnie dopasowane ( przy zalozeniu ze nie zepsuly sie face'y przy robieniu bolinow potem po odejmowaniu / dodawaniu bryl mozna na koncu zmodyfikowac siatki / werteksy itp ) druga metoda to operowanie na dokladnych jednostkach - robisz srednice o konkretnych wymiarach ktore pasuja do siebie , trzeba przewidziec srednice zaokraglen sciezki przy locie itp - wymaga duzej precyzji kwestia zlozonosci / skomplikowania tego co masz pokazac
Napisano 29 Styczeń 200817 l ja bym to zrobil chyba lopatologicznie - -budujesz 1 splinea oraz N- przekrojow do wyciagniecia -robisz sobie lofty (lub jesli bryla jest po lini prostej to lathe'm lub cylindrem ) , mozesz dodatkowo potem je zamienic np na editable poly - ( te lofty mam na mysli pełne - bez wyciecia w srodku ) - wyciecie robisz za pomoca bolinow i wczesniejszym kompiowaniu elementoiw ktore masz wyciac zeby nei stracic niczego potrzebnego - tak powycinane elementy powoduja to ze wszystko ejst idealnie dopasowane ( przy zalozeniu ze nie zepsuly sie face'y przy robieniu bolinow potem po odejmowaniu / dodawaniu bryl mozna na koncu zmodyfikowac siatki / werteksy itp ) druga metoda to operowanie na dokladnych jednostkach - robisz srednice o konkretnych wymiarach ktore pasuja do siebie , trzeba przewidziec srednice zaokraglen sciezki przy locie itp - wymaga duzej precyzji kwestia zlozonosci / skomplikowania tego co masz pokazac strasznie pod gorke...
Napisano 29 Styczeń 200817 l moze pod gorke , ale jak czytam to co pisza wczesniej to wolalbym to zrobic pod gorke ale szybciej niz to co przeczytalem , wiadomo kazdy ma swoje metody
Napisano 29 Styczeń 200817 l Delf77 do takich akcji jest narzędzie align użycie go jest bajecznie proste i zajmuje sekundę więc nikt tam wyżej nie pisze nie wiadomo o jakich skomplikowanych czynnościach. Pozdro.
Napisano 29 Styczeń 200817 l tak z ciekawosci pytania : 1- align dopasowuje do srodka ciezkosci czy do srodka obiektu-gdzie jest oznaczenie osi x y ? 2- zakladajac ze bryla nie jest zwyklym cylindrem a os "rur" jest opisana na lini krzywej skladajacej sie z prostych i okraglych kawalkow - jak wyznaczyc srodek zeby zalignowac wszystkie obiekty do siebie??? 3 - jak zaznaczyc dokladnie srodek czesci walca - np jego wycinka 120 stopni ? pamietajac ze mamy takich kawalkow np 10 ... ?? chcialbym wiedziec jak wtedy zrobic aligna
Napisano 29 Styczeń 200817 l ad1. nie rozumiem... z tego co wiem to podstawowe bryly nie maja srodka ciezkosci (chodzi mi o progamy 3d) bo nie maja masy a to o czym mowisz jako oznaczenie osi x,y,z to PivotPoint ktory jest swego rodzaju srodkiem ciezkosci a raczej punktem przeksztalcen ktory mozemy edytowac (zmieniac jego polozenie) jesli bryly mialyby fizyczny srodek ciezkosci to zmienialby sie on tylko przy edycji ksztaltu bryly. ad2 i ad3 jesli dobrze zrozumialem to zeby przesunac PivotPoint na srodek zaznaczonego obiektu wystarczy Hierarchy > Pivot > Affect Pivot Only > Center To Object a pozniej mozna juz uzyc Align
Napisano 29 Styczeń 200817 l Używając align nie trzeba nawet centrować pivotów obiektu bo w samym align jest opcja która dopasowuje do środka obiektu można też do pivota który można przecież dowolnie ustawić a także do minimum i maximum obiektu oraz do każdej z osi osobno lub do kilku na raz.
Napisano 30 Styczeń 200817 l tOm3k - ad1 - o to mi chodzilo wlasnie - alignuje sie do pivota ktory punktem przeksztalcenia bryly , pivota mozemy przesuwac ; przy roznych brylach - prymitywnych i skomplikowanych domyslnie program ustawia jego miejsce . ale idac w kierunku ad2 i ad3 to o to mi chodzilo zeby pokazac ze nie jest zawsze latwo ustawic dokladnie pivota tam gdzie potrzebujemy - dlatego opisalem przypadki kiedy sciezka lofta to nie jest linia prosta ( ktora tworzy walca) a jest to linia "krzywa "(skladajaca sie z kawalkow prostych, lukowych , nie piszac juz o splinach , ktore ciezko okreslic matematycznie wzorami) ad2 - jesli jest bryla powstala z lofta ( o ktorym mowa pare linijek wyzej ) to wg mnie ciezko jest znalesc takie same srodki bryl o roznych "dlugosciach " lofta Przyklad : mamy 2 lofty - 1 dlugi z np 3ma kolankami a 2gi krotszy ktory ma tylko 1 kolanko - czyli 1 bryla jest dluzsza niz bryla 2 - a maja one tworzyc 1 bryle ktora powstala przez polaczenie tych 2ch loftow w pewnym fragmencie ( jak naucze sie w koncu wstawiac obrazki na forum to wkleje zeby zobrazowac to co napisalem ) . i teraz wg mnie zwykle , proste uzycie narzedzia - align nie pomoze od razu . zanim to zrobimy trzeba dokladnie ustawic pivoty(i w tym problem) ad3 - podobna sytuacja ale latwiejsza - bo srodek dla wycinka walca mozna znalesc kiedy walec jest caly , potem wyciac reszte .. a jesli wycinki walca sa 2 inne to to ze sa srodki bryly nie pomoze - trzeba znalesc tutaj srodki walca ( nei wiem czy da sie znalesc srodek okregu z wycinka walca ? ) tak wiec Twoje sformulowanie - " ad2 i ad3 jesli dobrze zrozumialem to zeby przesunac PivotPoint na srodek zaznaczonego obiektu " chyba dyskwalifikuje slowo- srodek zaznaczonego obiektu bo wtedy scianki roznych wycinkow walcow nie beda pasowaly do siebie. Mam nadzieje ze sie nie myle , a moze po prsotu zbyt skomplikowane przypadki rozpatruje . Tomala - wlasnie o to chodzi ze przy skomplikowanych brylach wg mnie ciezko ustawic miejsce piwota zeby pasowalo do reszty roznych od siebie, skomplikowanych bryl ok , nie czepiam sie juz ,,,, na studiach bylem swirem z geometrii wykreslnej . Nie mowie ze nie macie racji , chce tylko pokazac ze w wielu przypadkach opisana metoda z alignem i pivotem jest bardzo czasochlonna zeby byla dokladna
Napisano 30 Styczeń 200817 l Delff77 ale się uparłeś żeby zniszczyć narzędzie align :) Słuchaj nie ma sensu "domyślać się" jak działa align i jak się ustawia pivoty po prostu popróbuj sobie w maxie na jakichś własnych przykładach pokombinować. Co do ustawiania pivota dla "środka okręgu z wycinka walca" to nie widzę żadnego problemu. Przy ustawianiu pivota można też korzystać ze wszystkich precyzyjnych narzędzi maxa i snap'ów. W ogóle w wątku chodzi o ustawienie kilku pierścieni (których jak się domyślam wewnętrzny promień jest równy) jeden na drugim równiutko żeby ściany wewnętrzne były idealnie połączone tzn. gładkie. A wyznaczyć środek dla pierścienia to żaden problem na 99,9% pivot tych pierścieni jest już ustawiony w środku więc użycie align byłoby najszybszą metodą na ustawienie tych pierścieni. Nie ma mowy o ustawianiu żadnych skomplikowanych figur wzdłuż zakręconego spline'a. Żeby wstawić obrazek na forum musisz go umieścić na stronie do hostingu obrazków np fotosik albo imageshack. Tam dostaniesz link do obrazka. Pisząc posta klikasz na ikonkę drugą od prawej(insert image) i tam wklejasz link. Po takiej akcji obrazek otworzy się od razu na forum. Pozdro.
Napisano 30 Styczeń 200817 l Kolejna moja wada - upór ;) Ok, wiem jak dziala align i nie czepiam sie juz tych trudniejszych przypadkow o ktorych pisze . Tak sie zastanawiam czy nie lepiej po prostu zrobic w CADzie lub nawet w Maxie przekroj przez tę bryłe i potem zrobic obrot wokol osi - powstanie precyzyjnie 1 bryla bez rzadnych operacji - ok , nie gdybam juz :) Tomala , dzieki za info o zamieszczaniu obrazkow . w weekend cos tu zamieszcze :D zeby troszke rozkrecic towarzystwo. pozdrawiam