donvito Napisano 29 Styczeń 2008 Share Napisano 29 Styczeń 2008 Witam... Zabrałem się ostatnio za bumpowanie opony, ale jestem skrajnie zielony w temacie materiałów... Na razie udało mi się nałożyć jedynie bieżnik i to jest kres moich możliwości... Także zwracam się z prośbą o jakieś tuty itp... Chodzi mi o nakładanie np tych tekstur z logiem producenta itp, również sam materiał opony... Z góry dzięki...;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 Donvito bierznik to się powinno raczej wymodelować najlepiej robiąc jeden powtarzający się fragment i kopiując go wzdłuż lini prostej tyle razy ile powtarza sie on na oponie. Następnie zakręcasz go modyfikatorem bend. Co do loga producenta na boku opony to takie loga można chyba ściągnąć w postaci zdjęć które nakładasz na bok opony, dodajesz mod UVW map i mapowaniem planarnym dostosowujesz ułożenie textury. Zazwyczaj sprowadza się to tylko do przeskalowania gizma ale to zależy od textury jaką posiadasz. Co do bumpa to chyba można znaleźć textury z dołączoną mapą bump a jak nie to możesz zrobić bumpa w photoshopie. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 http://www.danielbuck.net/index.php?page=tire_tut_2/tiretut2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 nie wiem ale mi sie wydaje ze don pisze ze potrzebuje pomocy przy zmapowaniu boku oponki aby dodac napisy na bocznej czesci oponki, a bieznik juz ma gotowy - a wy na odwrot - ale moge sie mylic. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 illy ten tut jest na max3d.pl po polsku. może to pomoże http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=45541 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 szukalem tuta gdzie ktos nalozyl kolowa teksture, jedna diffuse z kolorem i faktur boku oponu a drugi wlasnie z bumpmap napisow itd, ale moze warto wybrac sie na miasto i zrobic strzal aparatek w opone? ewentualnie przeszukac serwisy oponiarskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donvito Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2008 To coś już wiem.... Bieżnik wymodeluję... Ale tak ogólnie, gdzie mogę znaleźć jakieś tuty ogólnie na temat mapowania, nakładania tekstur, bo w tym temacie jestem generalnie zielonkawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uncle Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 pod f1 jest kilka calkiem ladnie opisanych (jesli chodzi o 3d studio) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polon Napisano 30 Styczeń 2008 Share Napisano 30 Styczeń 2008 w dziale videotutoriale coś sie nowego pojawiło na temat mapowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi