mirach Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Hej Po długiej przerwie wrzucam cosik. Tym razem dam sie zmaltretować połowie forum, bo wrzucam wizke :) Story: Chyba z 200 czy 300 letni browar ma być przerobiony na budynek biurowy. Klient przyszedł z "gotową wizką" z ktorej nie był za bardzo zadowolony: W zasadzie dzień i troche roboty. Jedna z moich pierwszych wizek, wiec wszelkie porady mile widziane. Scena wrzucona do WIP'a bo to co widac to draft który poszedł do klienta, więc zmiany są jeszcze możliwe. creditsy: Render: vray, direct + sky, hsv exponential postprodukcja: shop -> korekcja kolorow i lekki bloom, doklejone niebo z Total Textures autka: audi z http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?p=623900#post623900 to drugie nie mam pojecia, ani co ani gdzie zdobyte (na serverze w firmie lezalo :) ) drzewka i roslinki: evermotion pozdrawiam Mirach
viz.k Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 no ta twoja na pewno lepsza niz oryginal, drzewo na nim wymiata nie podoba mi sie kadr, ani na jednej ani na drugiej...jakos malo pokazuje, chaotyczny, no i to drzewo... podoba mi sie klimat ogolnie i swiatlo choc nie wiem czy powinno byc takie mocne przy takim zachmurzeniu ludzie z posera? sam przygotowujesz i exportujesz czy gotowe modele?
mirach Napisano 31 Styczeń 2008 Autor Napisano 31 Styczeń 2008 No po to wstawilem wczesniejsza prace, zeby moja wydawala sie lepsza :D A z kadrem to niestety wynik zyczen klienta w rodzaju "zeby wszystko bylo widac, zeby drzewo bylo, bo mamy zamiar posadzic, zeby bylo widac ze parking jest" i tak dalej. Ale co prawda to prawda, nikt mnie kompozycji nie uczyl i takie efekty ze troche to wszystko nawrzucane. Swiatlo mialo imitowac poranek z ostrym sloncem, a ta chmurka jakos tak sie sama wkradla. Ludzie sa z biblioteki firmy, chyba jakiesik darmowe, bo z bliska wygladaja paskudnie. dzieki za koment Mirach
kamil.ochel Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 no nie oryginalna wizka miażdzy :D drzewo szczególnie Twoja przeróbka o wiele lepsza :) Nie wiem czy te cienie powinny być aż tak niebieskie i drugie auto (to dalej od kamery) wygląda jakby nie mialo szyb :). Może faktycznie światło za ostre, ale mnie się podoba :)
Loki Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 nie no zniszczyles bardzo ładną pracę.. ta 1 wizka super :) a serio, to nawet jak na łoldskul bardzo kiepsko, ide o zakład że twoja praca się dłużej renderowała, niż osoba która popełniła 1 pracę siedziała w ogóle w jakims sofcie do renderowania :) a co do Twojej pracy: - niebo nie pasuje - mnie sie osobiście ta czarna chmura nie podoba i już :) - kadr psuje efekt (nie dało się wcisnąć 2 renderów zamiast 1 klientowi? w końcu nie zapłacił by tak kosmicznych pieniędzy za to, a efekt był by znacznie lepszy jeśli mógłbyś ustawić inaczej kamerę i pokazać to w innym ujęciu jeszcze) - cień - chodzi mi o to że niewiele widać przeż to że wizka jest robiona "pod słońce" tego nauczyłem się już w pracy - nie robi się zdjęć pod słońce, i wizualizacji raczej też nie. + na plus - ludzie (fajnie wyglądają, pewnie wina odległości bo im dalej tym z regóły lepiej) + drzewo (a w zasadzie korona - chociaż shader liści nie powala, ale jest OK, jakoś pień mi nie pasuje (bardzo prosty jakis taki "cylindryczny") + niebo (chodzi mi o 2 plan chmur, podziel sie jeśli można zdjęciem, bo ja w każdą wizkę wstawiam jedno i to samo własne zdjęcie z wakacji nad morzem :D)
Morphe Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Na kadrach sie nie znam :) ale drzewko mimo ze ladne to zaslania elewacje, mogo by byc wyzsze ;) czy cus... Niebo mi sie podoba, ale oswietlenie z innej bajki primo, ze za mocne, secundo, ze nie powinno byc tak niebiesko w cieniu... no i po trzecie, wydaje mi sie ze mozna robic i zdjecia , i wizki pod slonce - mozna uzyskac ciekawy efekt zwlaszcza jak slonce przechodzi przez korone drzewa :D:D .. no wlasnie, tylko ze wtedy musi byc jasniej - bo robi sie ciemno... cos za cos... ale to tylko moje zdanie laika i ignoranta....
viz.k Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 a ja nie zwrocilem uwagi w ogole ze to wip, myslalem ze finished:)
mirach Napisano 1 Luty 2008 Autor Napisano 1 Luty 2008 - niebo nie pasuje - mnie sie osobiście ta czarna chmura nie podoba i już :) Tu czasem jest taka pogoda, ze sloneczko swieci a burzowe chumry wisza. Ale masz racje, niebo pojdzie do wymiany. - kadr psuje efekt (nie dało się wcisnąć 2 renderów zamiast 1 klientowi? w końcu nie zapłacił by tak kosmicznych pieniędzy za to, a efekt był by znacznie lepszy jeśli mógłbyś ustawić inaczej kamerę i pokazać to w innym ujęciu jeszcze) Tu nawet nie chodzi o cene, bo to nowy klient i szef chce go raczej zachecic niz sciagac jakies gigantyczne pieniadze. Tylko ze klient wyraznie zyczy sobie 1 ujecia pokazujacego wszystko zeby wrzucic je na jakis plakat. Wiec jesli klient nie zmieni zdania to siedze przy jednym ujeciu. - cień - chodzi mi o to że niewiele widać przeż to że wizka jest robiona "pod słońce" tego nauczyłem się już w pracy - nie robi się zdjęć pod słońce, i wizualizacji raczej też nie. Mi w pracy powiedzieli "nie rob wizek ze sloncem za kamera bo sa plaskie".... coz, rozni szefowie rozne techniki :) (bardzo prosty jakis taki "cylindryczny") w pelni sie zgadzam, jak bede mial czas to go cos podpsuje. niebo (chodzi mi o 2 plan chmur, podziel sie jeśli można zdjęciem, bo ja w każdą wizkę wstawiam jedno i to samo własne zdjęcie z wakacji nad morzem :D) Tego nie moge, bo z Total Tex. Ale ostatnio pocykalem troche zdiec nieba, jak w weekend bede mial czas to powybieram co ciekawsze i wrzuce gdzies na max3d. drugie auto (to dalej od kamery) wygląda jakby nie mialo szyb :) wiem... :) Morphe i polshai: dzieki za komenty, odpisal bym bardziej szczegolowo, ale poganiaja do roboty :D pozdrawiam Mirach
eco Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 super - sweitnie ze dales ta pierwsza wizke -lubie takie porownania :) mozna pokazywac tym ktorzy nie wierza ile daje porzadnie wykonana wizka
siwy Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 Twój obrazek wygląda bardzo dobrze, ale troche mał wizualkowo. Zwykle wizki pokazuje się w słonecznej pogodzie, ładne niebo i w ogóle wszystko ładne :) Proponowałbym troche ocieplić ten render, inny kierunek słońca, miejsca zacienione mniej ponure itp. Za niebiesko ogólnie tu jest.
hcpiter Napisano 1 Luty 2008 Napisano 1 Luty 2008 bardzo ladnie wyszlo ! mozna jedynie przyczepic sie do mapy na murku ale i tak jest fajnie :) Pierwsza lepsza ;p
mirach Napisano 1 Luty 2008 Autor Napisano 1 Luty 2008 Dzieki za pozytywne komenty :) Co do niewizkowatosci: jednym z zalozen bylo to zeby ten budynek jakos urozmaicic. Stad takie dramatyczne oswietlenie, swiatla w srodku itp. Szef bardzo nalegal zeby nie wygladalo to jak szara bryla z oknami (czym niestety jest :) ) Co do niebieskiego: mozesz miec racje, ostatnio zauwazam ze moj monitor jest cos przekalibrowany w strone czerwieni. Musze przyjzec sie temu renderkowi w domu. Jak tylko klient zatwierdzi / zmiesza z blotem to wrzuce update. pozdrawiam Mirach
mirach Napisano 8 Luty 2008 Autor Napisano 8 Luty 2008 Hej Wrzucam final. Klient jedynie chcial dodac drewniana bramke i wywalic 1 samochod. Zmienione niebo i nowa postprodukcja w shopie. Orginal w 3000px x iles tam. Btw, wie ktos jak poradzic sobie z vray displacement w wysokich rozdzielczosciach? Straaaasaznie spowalnia render, a zwlaszcza liczenie Irradiance map. W tym wypadku irradiance map liczona bez displace. pozdrawiam Mirach
Rekomendowane odpowiedzi