Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

sprawdziłem ostatnie w aplikacji testującej wykorzystanie procesora podczas renderingu w maksie i okazuje się, że wykorzystywany jest tylko jeden procesor - zużycie sięga 50 % nominalnej mocy core duo. to pozory czy faktycznie potrzeba plugina albo programu, który sprawi, że będzie można skorzystać z faktycznej mocy procka przy renderingu? 2 razy więcej to jednak 2 razy więcej;- )

pozdrówka

Marcin

-----------

edit

-----------

nie było pytania....

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w czasie jakiej pracy maxa? przy renderowaniu? a ty masz core duo czy core 2 duo? A masz w menadzerze zadań dwa wykresy obciążenia procesora?

Napisano

Dołączam się do pytania, chętnie bym sie dowiedział jak sobie z tym poradzić i czy wogóle na xp32b jest to mozliwe??

Napisano
  • Autor

to bez różnicy, które core duo, oba mają dwa rdzenie, wiec są dwa wykresy.

a wracając do maksa...od dawna korzysta z wielordzeniowych systemów. pospieszyłem się trochę z zadaniem tego pytania - wystarczyło trochę pogrzebać w informacjach.

Napisano

Czy to Xp32 czy 64, nieważne.

Wystarczy włączyć menadżer zadań puścić rendera (vray, scanline) i zobaczyć na zakładkę "wydajność".

Jest też taka opcja w Preferencjach maxa "Multi-threading" jeśli to jest wyłączone to wtedy program używa jednego procesora.

Napisano

jeszcze w starszych maxach trzeba w ustawieniach włączyć możliwość wykorzystywania wielordzeniowców. nie wiem jak w nowszych

Napisano

w czasie renderingu powinienes miec jeszcze dwa pola (takie kwadraciki) ktore mowia Ci w ktorym miejscu na ekranie odbywa sie render. Po tym tez mozna poznac ile procesorow pracuje.

u mnie 4 rdzenie pracuja pelna para .....ale i tak chcialbym jakos przyspieszyc niektore rendery

Napisano
sprawdziłem ostatnie w aplikacji testującej wykorzystanie procesora podczas renderingu w maksie i okazuje się, że wykorzystywany jest tylko jeden procesor - zużycie sięga 50 % nominalnej mocy core duo. to pozory czy faktycznie potrzeba plugina albo programu, który sprawi, że będzie można skorzystać z faktycznej mocy procka przy renderingu? 2 razy więcej to jednak 2 razy więcej;- )

pozdrówka

Marcin

-----------

edit

-----------

nie było pytania....

tak naprawde to niewiele osob potrafi korzystac z tego co daje dual albo quad...

panowie scanline pracuje z reguly na jednym procku... nie wszystkie operacje sa liczone na dwoch...i glupota jest mowienie, ze mozna w czasie renderu wykorzystac oba na raz, aby przyspieszyc rendering na scanline warto odpalic sobie dwa maxy (jesli mowimy o liczeniu animacji) i podzielic sekwencje plikow 50/50

animacja 100 klatek

1 kernel - 0-50

2 kernel - 51-100

redukcja czasu renderingu blisko 50%

mozna zrobic to jeszcze inaczej ale to dla tych ktorzy maja workstation wyposazona w minimum 4GB ram`u

1 kernel

- 3ds max 1 - 0-25

- 3ds max 2 - 26-50

2 kernel

- 3ds max 3 - 51-75

- 3ds max 4 - 76-100

wykres z windowsa to badziew jakich malo... to moje prywatne zdanie... nie pokazuje faktycznego obciazenia procesora... przetestujcie tak jak napisalem a sie milo zdziwicie :) jak mozna szybko na tym liczyc animacje

Mental Ray, Vray i pozostale raytracery z reguly maja ustawione opcje do wykorzystania wszystkich procesorow na raz... tutaj oczywiscie tez sa odstepstwa zwlaszcza w przypadku operacji w mental ray... gdzie ich mala czesc liczona jest na jednym procesorze, nastepnie przygotowane dane sa przekazywane do przeliczenia na dwa i wiecej badz na tzw satelity (proce w sieci)...

to ze masz dual cora nie znaczy tez ze twoje gry czy inny soft bedzie dzialac na dwoch kernelach rownoczesnie... na tym procku mozna ciupac w gierke i renderowac jednoczesnie tylko trzeba wiedziec jak go ustawic ;) i miec te 4GB ramu ;)

do liczenia pojedynczych obrazow w duzych rozdzielczosciach polecam rowniez sposob jak wyzej z tym, ze obraz musi byc podzielony na kawalki... ale to juz inna bajka...

Napisano

Nie wiem skąd masz takie informację ale podaje wyniki dla scanlina:

4 rdzenie -46 sekund

1 rdzeń 2 min 26 sekund.

Jaki wypływa z tego wniosek chyba nie muszę tłumaczyć.