Napisano 1 Luty 200817 l sprawdziłem ostatnie w aplikacji testującej wykorzystanie procesora podczas renderingu w maksie i okazuje się, że wykorzystywany jest tylko jeden procesor - zużycie sięga 50 % nominalnej mocy core duo. to pozory czy faktycznie potrzeba plugina albo programu, który sprawi, że będzie można skorzystać z faktycznej mocy procka przy renderingu? 2 razy więcej to jednak 2 razy więcej;- ) pozdrówka Marcin ----------- edit ----------- nie było pytania....
Napisano 1 Luty 200817 l w czasie jakiej pracy maxa? przy renderowaniu? a ty masz core duo czy core 2 duo? A masz w menadzerze zadań dwa wykresy obciążenia procesora?
Napisano 1 Luty 200817 l Dołączam się do pytania, chętnie bym sie dowiedział jak sobie z tym poradzić i czy wogóle na xp32b jest to mozliwe??
Napisano 1 Luty 200817 l Autor to bez różnicy, które core duo, oba mają dwa rdzenie, wiec są dwa wykresy. a wracając do maksa...od dawna korzysta z wielordzeniowych systemów. pospieszyłem się trochę z zadaniem tego pytania - wystarczyło trochę pogrzebać w informacjach.
Napisano 1 Luty 200817 l Czy to Xp32 czy 64, nieważne. Wystarczy włączyć menadżer zadań puścić rendera (vray, scanline) i zobaczyć na zakładkę "wydajność". Jest też taka opcja w Preferencjach maxa "Multi-threading" jeśli to jest wyłączone to wtedy program używa jednego procesora.
Napisano 1 Luty 200817 l jeszcze w starszych maxach trzeba w ustawieniach włączyć możliwość wykorzystywania wielordzeniowców. nie wiem jak w nowszych
Napisano 27 Luty 200817 l Autor dodam tylko do troglodyty, że ta opcja jest w zakładce, któż by zgadł..rendering;)
Napisano 27 Luty 200817 l w czasie renderingu powinienes miec jeszcze dwa pola (takie kwadraciki) ktore mowia Ci w ktorym miejscu na ekranie odbywa sie render. Po tym tez mozna poznac ile procesorow pracuje. u mnie 4 rdzenie pracuja pelna para .....ale i tak chcialbym jakos przyspieszyc niektore rendery
Napisano 28 Luty 200817 l sprawdziłem ostatnie w aplikacji testującej wykorzystanie procesora podczas renderingu w maksie i okazuje się, że wykorzystywany jest tylko jeden procesor - zużycie sięga 50 % nominalnej mocy core duo. to pozory czy faktycznie potrzeba plugina albo programu, który sprawi, że będzie można skorzystać z faktycznej mocy procka przy renderingu? 2 razy więcej to jednak 2 razy więcej;- ) pozdrówka Marcin ----------- edit ----------- nie było pytania.... tak naprawde to niewiele osob potrafi korzystac z tego co daje dual albo quad... panowie scanline pracuje z reguly na jednym procku... nie wszystkie operacje sa liczone na dwoch...i glupota jest mowienie, ze mozna w czasie renderu wykorzystac oba na raz, aby przyspieszyc rendering na scanline warto odpalic sobie dwa maxy (jesli mowimy o liczeniu animacji) i podzielic sekwencje plikow 50/50 animacja 100 klatek 1 kernel - 0-50 2 kernel - 51-100 redukcja czasu renderingu blisko 50% mozna zrobic to jeszcze inaczej ale to dla tych ktorzy maja workstation wyposazona w minimum 4GB ram`u 1 kernel - 3ds max 1 - 0-25 - 3ds max 2 - 26-50 2 kernel - 3ds max 3 - 51-75 - 3ds max 4 - 76-100 wykres z windowsa to badziew jakich malo... to moje prywatne zdanie... nie pokazuje faktycznego obciazenia procesora... przetestujcie tak jak napisalem a sie milo zdziwicie :) jak mozna szybko na tym liczyc animacje Mental Ray, Vray i pozostale raytracery z reguly maja ustawione opcje do wykorzystania wszystkich procesorow na raz... tutaj oczywiscie tez sa odstepstwa zwlaszcza w przypadku operacji w mental ray... gdzie ich mala czesc liczona jest na jednym procesorze, nastepnie przygotowane dane sa przekazywane do przeliczenia na dwa i wiecej badz na tzw satelity (proce w sieci)... to ze masz dual cora nie znaczy tez ze twoje gry czy inny soft bedzie dzialac na dwoch kernelach rownoczesnie... na tym procku mozna ciupac w gierke i renderowac jednoczesnie tylko trzeba wiedziec jak go ustawic ;) i miec te 4GB ramu ;) do liczenia pojedynczych obrazow w duzych rozdzielczosciach polecam rowniez sposob jak wyzej z tym, ze obraz musi byc podzielony na kawalki... ale to juz inna bajka...
Napisano 29 Luty 200817 l Nie wiem skąd masz takie informację ale podaje wyniki dla scanlina: 4 rdzenie -46 sekund 1 rdzeń 2 min 26 sekund. Jaki wypływa z tego wniosek chyba nie muszę tłumaczyć.