Jump to content

Ruch po okręgu

Featured Replies

Mam pewien obiekt, który chciałbym aby poruszał się naokoło innego obiektu po okręgu. Może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobić to najlepiej?

Z góry dzięki za odp

• Replies 5
  • Views 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pewnie chodzi ci o kamerę?

Zaznaczasz obiekt, a potem animation/constraints/path constraint i wskazujesz okrąg, który staje się ścieżką ruchu.

• Author

Dzięki wielkie :]. Chodziło o kamerę ale nie tylko. Powiesz mi jeszcze co zrobić, żeby obiekt poruszał się nie w prawo tylko w lewo po okręgu? I jak zmienić szybkość z jaką się porusza?

otwierasz mini curve editor (taka ikonka zaraz obok 0 na timeline na dole ekranu:P

zaznacz ten obiekt,

pojawi ci sie takie drzewko, w patch constaint masz percent, i zamien wartosci, pierwsza na 100, druga na 0, a zeby bylo szybciej poprostu przesun punkty kluczowe na time line (im blizej siebie beda tym szybciej ;)

• Author

Dzięki, jeszcze jedno pytanko, żeby nie zakładać nowego topika - da się jakoś zaimportować na scenę jakieś grafiki w postaci bitmapowej? Chodzi o jakieś rysunki, zdjęcia itp.

No pewnie że się da najlepiej nałożyć je na plane'a o wymiarach proporcjonalnych do rozdzielczości textury. Otwórz material editor(m) i w kanale diffuse na zakładce maps wskaż bitmap i potem plik graficzny z dysku. Następnie nałóż to na plane'a albo na co tam chcesz i gotowe.

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Account

Navigation

Search

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.