Napisano 4 Luty 200817 l witam podczas tworzenia animacji i kluczy, klucze zrobiłem w złych odległościach od siebie animacja jest za wolna i teraz wiem że istnieje taka opcja proporcjonalnie zmieniająca czasy pomiędzy kluczami proszę o pomoc dziękuję
Napisano 4 Luty 200817 l było pare razy. otwórz sobie Curve Editor i tam zwęź wykres. Chyba da się jeszcze taki mały otworzyć (jakiś przycisk kolo zerowej klatki przy timeline) ale teraz nie mam maxa przed oczami to Ci nie powiem
Napisano 4 Luty 200817 l Autor jest skruót jakiś zaznaczam sobie klucze w tym pasku chyba(track bar się nazywa) z kluczmi i skaluje prawo lub lewo i nie wiem jaka to opcja
Napisano 4 Luty 200817 l Najlepiej to tak jak kamil napisał w curve editor, a po w time configuration masz coś co się nazywa "re-scale time" tylko to akurat dla całego track bara. Pozdro
Napisano 4 Luty 200817 l Autor mógłby mi ktoś wskazać jak to zrobić curve editor odpalam zaznaczam klucze i jak je przeskalować dzięki
Napisano 4 Luty 200817 l ojej. klikasz sobie najpierw na ikonke kolo timeline: a następnie zaznaczasz wszystko i wybierasz to narzędzie teraz przesuwając w prawo i lewo skalujesz animację :D
Napisano 5 Luty 200817 l .. to czego szukasz znalazlbys pod klawiszem F1 .. no ale czasami warto poczekac pare dni az ktos wskaze droge. Prawym na timlinie -> configure -> show selection range..
Napisano 23 Marzec 200916 l Odkopuję trupa. żeby nie zakładać nowego wątku. Próbuję już godzinę ze spowolnieniem animacji i nic:-( Mam dwa klucze, jeden na początku i jeden na końcu animacji. Kamera lata po splajnie. Wchodzę w Mini Curve Editor, zaznaczam wszystkie kropki na wykresie, wybieram Scale Keys, najeżdżam wskaźnikiem na punkt wykresu po prawej stronie, rozciągam, pokazuje się scaling 200%. Ok. Zamykam, renderuje. Rzeczywiście spowolniło się i ucieło pół animacji. Czas animacji bez zmian. Co robię źle?
Napisano 23 Marzec 200916 l No właśnie miałem dopisać. Że jak przeskaluję o 200% to, żeby mieć całość muszę dwa razy więcej klatek wyrenderować. Problem w tym, że chciałbym spowolnić animację nie zwiększając liczby klatek.
Napisano 23 Marzec 200916 l no to nic nie robisz tylko bierzesz te klatki co miałeś i składasz z o połowę mniejszym FPS. tylko dwa wyjścia jeżeli ma być wolniej albo więcej klatek albo mniejszy FPS, ale animację z 15 fps słabo się ogląda :P
Napisano 24 Marzec 200916 l Odkopuję trupa. żeby nie zakładać nowego wątku. Próbuję już godzinę ze spowolnieniem animacji i nic:-( Mam dwa klucze, jeden na początku i jeden na końcu animacji. Kamera lata po splajnie. Wchodzę w Mini Curve Editor, zaznaczam wszystkie kropki na wykresie, wybieram Scale Keys, najeżdżam wskaźnikiem na punkt wykresu po prawej stronie, rozciągam, pokazuje się scaling 200%. Ok. Zamykam, renderuje. Rzeczywiście spowolniło się i ucieło pół animacji. Czas animacji bez zmian. Co robię źle? skoro to jedyny zanimowany obiekt, uzyj Time COnfiguration (ikona z zegarkiem), wpisz 2 razy wieksza ilosc klatek i kliknij Scale Keys
Napisano 24 Marzec 200916 l Puściłem to na 100 klatek 20 fps. Animacja to kamera latająca nad kompleksem utylizacji odpadów, wszystko na low, ale dla mojego lapka z 512 mb to nie lada wyzwanie:-) Plik wyjściowy to Avi, poszukam później jakiegoś programu do obróbki video i może tam coś spowolnię. Czytałem, że dobrą opcją jest zapis klatek do tif i złożenie tego później.
Napisano 24 Marzec 200916 l Puściłem to na 100 klatek 20 fps. Animacja to kamera latająca nad kompleksem utylizacji odpadów, wszystko na low, ale dla mojego lapka z 512 mb to nie lada wyzwanie:-) Plik wyjściowy to Avi, poszukam później jakiegoś programu do obróbki video i może tam coś spowolnię. Czytałem, że dobrą opcją jest zapis klatek do tif i złożenie tego później. virtualdub.org zaladuj AVI, w menu Video->Frame Rate zmien na 2 razy mniejszy i zapisz AVI (ustaw kodek w Video->Compression)