Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam

podczas tworzenia animacji i kluczy,

klucze zrobiłem w złych odległościach od siebie

animacja jest za wolna

i teraz wiem że istnieje taka opcja proporcjonalnie zmieniająca czasy pomiędzy kluczami

proszę o pomoc

dziękuję

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

było pare razy. otwórz sobie Curve Editor i tam zwęź wykres. Chyba da się jeszcze taki mały otworzyć (jakiś przycisk kolo zerowej klatki przy timeline) ale teraz nie mam maxa przed oczami to Ci nie powiem

Napisano
  • Autor

jest skruót jakiś

zaznaczam sobie klucze w tym pasku chyba(track bar się nazywa) z kluczmi i skaluje prawo lub lewo

i nie wiem jaka to opcja

Napisano

Najlepiej to tak jak kamil napisał w curve editor, a po w time configuration masz coś co się nazywa "re-scale time" tylko to akurat dla całego track bara. Pozdro

Napisano
  • Autor

mógłby mi ktoś wskazać jak to zrobić

curve editor odpalam zaznaczam klucze i jak

je przeskalować

dzięki

Napisano

ojej. klikasz sobie najpierw na ikonke kolo timeline:

krok1cb3.png

a następnie zaznaczasz wszystko i wybierasz to narzędzie

krok2fq3.png

teraz przesuwając w prawo i lewo skalujesz animację :D

Napisano

.. to czego szukasz znalazlbys pod klawiszem F1 .. no ale czasami warto poczekac pare dni az ktos wskaze droge.

Prawym na timlinie -> configure -> show selection range..

Napisano

Odkopuję trupa. żeby nie zakładać nowego wątku. Próbuję już godzinę ze spowolnieniem animacji i nic:-( Mam dwa klucze, jeden na początku i jeden na końcu animacji. Kamera lata po splajnie.

Wchodzę w Mini Curve Editor, zaznaczam wszystkie kropki na wykresie, wybieram Scale Keys, najeżdżam wskaźnikiem na punkt wykresu po prawej stronie, rozciągam, pokazuje się scaling 200%. Ok. Zamykam, renderuje. Rzeczywiście spowolniło się i ucieło pół animacji. Czas animacji bez zmian. Co robię źle?

Napisano

No właśnie miałem dopisać. Że jak przeskaluję o 200% to, żeby mieć całość muszę dwa razy więcej klatek wyrenderować. Problem w tym, że chciałbym spowolnić animację nie zwiększając liczby klatek.

Napisano

no to nic nie robisz tylko bierzesz te klatki co miałeś i składasz z o połowę mniejszym FPS. tylko dwa wyjścia jeżeli ma być wolniej albo więcej klatek albo mniejszy FPS, ale animację z 15 fps słabo się ogląda :P

Napisano
Odkopuję trupa. żeby nie zakładać nowego wątku. Próbuję już godzinę ze spowolnieniem animacji i nic:-( Mam dwa klucze, jeden na początku i jeden na końcu animacji. Kamera lata po splajnie.

Wchodzę w Mini Curve Editor, zaznaczam wszystkie kropki na wykresie, wybieram Scale Keys, najeżdżam wskaźnikiem na punkt wykresu po prawej stronie, rozciągam, pokazuje się scaling 200%. Ok. Zamykam, renderuje. Rzeczywiście spowolniło się i ucieło pół animacji. Czas animacji bez zmian. Co robię źle?

skoro to jedyny zanimowany obiekt, uzyj Time COnfiguration

(ikona z zegarkiem), wpisz 2 razy wieksza ilosc klatek i kliknij

Scale Keys

Napisano

Puściłem to na 100 klatek 20 fps. Animacja to kamera latająca nad kompleksem utylizacji odpadów, wszystko na low, ale dla mojego lapka z 512 mb to nie lada wyzwanie:-) Plik wyjściowy to Avi, poszukam później jakiegoś programu do obróbki video i może tam coś spowolnię. Czytałem, że dobrą opcją jest zapis klatek do tif i złożenie tego później.

Napisano
Puściłem to na 100 klatek 20 fps. Animacja to kamera latająca nad kompleksem utylizacji odpadów, wszystko na low, ale dla mojego lapka z 512 mb to nie lada wyzwanie:-) Plik wyjściowy to Avi, poszukam później jakiegoś programu do obróbki video i może tam coś spowolnię. Czytałem, że dobrą opcją jest zapis klatek do tif i złożenie tego później.

virtualdub.org

zaladuj AVI, w menu Video->Frame Rate

zmien na 2 razy mniejszy i zapisz AVI (ustaw kodek w Video->Compression)