Napisano 8 Luty 200817 l witam Postanowiłem zmierzyć się z mentalem (wersja 3.3 do maxa 7). Przyznam, że nie jest tak różowo jak w Vrayu i trudno o uzyskanie wodotrysków w krótkim czasie. No ale pocieszam się, że skoro chłopcy z ILM na tym pracują, to jednak warto;) Mam kilka pytań: 1. jak się mają ustawienia Indirect Ilumination dla świateł do tych z renderera? Czy np ilość photonów zwiększamy i tu i tu? W ustawieniach pod f10 są również opcje dla światła np. energy, GI, kiedy je zmieniamy (niektórzy zmieniają te, a przy świetle zostawiają domyślne. 2. jak szybko uzyskać ładne równe oświetlenie dla otwartej przestrzeni jak np. te z połączenia światła skylight i maxowego lighttracera - bez innych źródeł światła - wykorzystywane np wip'ach - miękkie cienie i wszystkie zakamarki oświetlone?
Napisano 8 Luty 200817 l Mental 3.3 faktycznie jest mało przyjazny. Jeśli masz możliwość przesiądź się na maxa z wersją 3.5 albo 3.6. 2. Sfera z mapą nieba HDRI i Final Gathering. W późniejszych wersjach jest shaderek do nieba.
Napisano 8 Luty 200817 l W dziale tutoriale są tutki do mentala autorstwa SWRSC, Temporala i Patry bodajże znajdziesz tam na pewno sporo pomocy. Od siebie dodam że od maxa 9 (mental ray 3.5) jest w mentalu światło mr sun i mr sky bardzo dobre do oświetlania exteriorów. PS Tobie chodzi o Industrial Light and Magic, oni tam nie jadą na rendermanie?
Napisano 8 Luty 200817 l ...jadą na czym im trzeba, ale rzeczywiście mr to raczej dodatek do PRMana tam, gdzie jest dużo raytracingu, albo i tak trzeba by coś programować w c++. Zamiast pisać shadeop'sy dla PRMana, łatwiej to samo zrobić w mr.
Napisano 8 Luty 200817 l popraw temat bo ten nie jest zgodny z zasadami forum - temat musi mowic cos na temat zagadnien omowionych w nim.
Napisano 8 Luty 200817 l 1. Pokaż może screeny jak to wygląda, bo w xsi w ustawieniach rendera mam tylko accuracy, radiusy i merge factor, a mentala w maxie wogóle nie ruszałem... Może są to globalne mnożniki dla wartości z świateł ?
Napisano 8 Luty 200817 l Co do energy ilosci fotonkow itd to polecam zawsze ustawiac w samym swiatlach :] Czemu? Hmm moze herezje glosze ale jak ustawialem w 3,4 w menu render to czasami mialem problem by dzialalo jak trzeba dziwna kontrole nad tym mialem no i chyba wygodniej stosowac parametry rozne dla roznych swiatel niz globalnie walnac. To tyle odemnie :P A i polecam moj video tutorial :D