SansSerif Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Wlasciwie to bycmoze pytanie do dzialu hardware. Mam scenke z bardzo ciezkim modelem ponad 2 miliony face`ow, plik 95mb. Renderuje ja sobie w maksiu 5 + vray. GI bez fotonow, dwa swiatla, duze bitmapy, wiekszosc to materialy z ustawionym reflect, jakis displace maly. Odpalam to na amd 1700 ram 768mb chodzi swietnie. Odpalam ta sama scene na P4 HT 2.8 ram 1gb i vray sie kaszani. Wyskakuja komunikaty jak na obrazku i koniec rendera bo robi sie sieczka. Komunikaty za kazdym razem sa inne. Max i vray na obydwu komputerach ten sam. Reinstalacja maxa i vraya nie pomogla. Winda xp, na p4 pracuje i mam dodatkowy soft, amd tylko renderstation. Czy tylko pozostaje mi format, czy moze to wina procka.
SansSerif Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Napisano 16 Styczeń 2004 Znalazlem winowajce. To obiekt z mapa displace vraya. Wiec co moze byc przyczyna ze na amd chodzi a na p4ht vray komunikuje bledy???
adamkos Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 prawdopodobnie jest to wynik innego zarzadzania pamiecia. podobny problem byl opisywany kiedys na grupie vraya i co ciekawe tam dzialalo po wylaczeniu HT, a z wlaczonym nie. valdo napisal cos, zeby pogrzebac w parametrach akceleracji raytrace\'a vraya.
SansSerif Napisano 22 Styczeń 2004 Autor Napisano 22 Styczeń 2004 Jednak nie jest to mapa displace. Sprawdzalem bez displace z cropem do ok 800x600px i na P4 dalej wyskakuje blad Vraya. Wylaczylem multithread i to samo, znowu bledy. Vray przelicza irradiance map, zaczyna renderowac i krzak!
artykris Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 to moze byc zwalony hardware, pamieci typu dual DDR sa bardzo wrazliwe i ciezko je dobrac do plyty. nie raz sie spotkalem z taka reakcja, bledy wyskakiwaly wlasnie przy zaawansowanych obliczeniach w MAXie/brazilu/vray. trzeba by przetestowac tego kompa w prime95.
SansSerif Napisano 27 Styczeń 2004 Autor Napisano 27 Styczeń 2004 asus p4p800 + 2x kingston kvr400x64c3/512mb w readme najnowszej wersji vraya: Build 1.09.03m - 17 September 2003: (*) Fixed a bug with interpolated glossy reflections/refractions pod koniec tygodnia robie format zobacze jak pojdzie na czysto. tak sobie poczytalem ten plik i np. w poprzednich wersjach vray wywalal maxa po majstrowaniu w materialach, albo np.: (*) Fixed a bug that could cause crashes when manipulating objects in the viewports after rendering with VRay and other anomalies in 3dsmax.
SansSerif Napisano 31 Styczeń 2004 Autor Napisano 31 Styczeń 2004 niestety, po formacie na czystym systemie xp + sp1 + max5.1 + vray 1.09.03m problem sie powtarza. chyba to moj ostatni pentium. amd rzadzi. heh moze chce ktos sie zamienic na podobna konfiguracje z athlonem? :)
Rekomendowane odpowiedzi