Napisano 29 Luty 200817 l Ostre kanty chamferem. Ja już od dawna unikam SG, chyba, ze naprawde mogę sobie na nie pozwolić.
Napisano 29 Luty 200817 l Autor a takie pytanie ty chcesz pisac tylko o organice ? czy o mechanicznych tez ? bo jak tak to fajnie jakbys opisal dzialanie chamfer i meshsmooth (czyli narzedzia ktore z jednego edgesa robic dwa i drugie ktore zageszcza siatke) gdyz to sprawia wiele problemow :) np. jak zrobic ostre kanty na oblych powierzchniach itp. itd. :) Pisze o modelowaniu, czyli o obu typach powierzchni, najwięcej jest o organice, ponieważ to najbardziej złożony temat. Pisze o tym jak uzyskać ostre krawędzie przy powierzchniach typu subdivision. Zapewne jeśli chodzi o meshsmooth to jest to pewnie algorytm który zagęszcza geometrie i ją wygładza, chamfer pewnie też jeśli tak te narzędzia działają to znaczy że o tym pisze. Wybaczcie, ale z 3D MAXem mało pracowałem więc nie pamiętam jak się nazywają jego narzędzia, staram się w artykule urzywać nazw ogólnych by użytkownik każdego programu wiedział o co chodzi.