Napisano 26 Luty 200817 l witam .... Zastanawiam sie jaki jest najlepszy sposob na zrobiebnie dwuwarstwowego szkla. Chodz mi dokladnie o szklana szybe do prysznica ktora bedzie miala narysowane biale poziome paski (zalaczam obrazek) czy musze to robic uzywajac multi/sub obiect material czy jest moze jakis inny sposob ...??
Napisano 26 Luty 200817 l Zrob sobie bialo-czarną mapkę w Photoshopie. Potem użyj materiału Blend (2 materiały zmieszane na podstawie czarno-bialej mapki).
Napisano 26 Luty 200817 l Autor DraB - dzieki za wskazowke teraz musze poszukac toturial ja uzywac Blend ... :)
Napisano 26 Luty 200817 l DraB - dzieki za wskazowke teraz musze poszukac toturial ja uzywac Blend ... :) ___ef jeden___
Napisano 26 Luty 200817 l Jeżeli to jest Vray to radziłbym nie używać materiału typu blend tylko vrayBlendMat. Z blendem i szkłem w vrayu mogą pojawić się przekłamania GI.
Napisano 26 Luty 200817 l Autor Hynol mam Vray 1.5 sprawdze wiec jak radzisz VrayBlendMat ok teraz pytanko... mam box'a szklanego ktory bedzie jedna ze scian kabiny prysznica (vrayblendmat), gdzie znajde opcje w ustawieniach vrayblendmat aby uzyskac paski biale ... widze tylko opcje Base material ( u mnie bedzie szklo)| coat material (bialy mateial) i co teraz ....jak to podzielic na paski .... musze wejsc w edycje , pociac box'a na poly i zaznaczyc rozne ID dla roznych poligonow ...
Napisano 26 Luty 200817 l Autor probuje z alpha channel ale nic mi nie idzie stworzylem w photoshop jpg (biala w czarne paski) wstawilem ja do opacity i diffuse w materiale i ...nie wiem co teraz ...
Napisano 26 Luty 200817 l Autor tak .... cos sie pokazalo ale zupelnie odwrotnie mialo byc z alpha (tutaj czarny kolor zrobil sie przezroczysty a bialy matowy) hmmm pozatym jakies takie poszarpane na rogach ...
Napisano 26 Luty 200817 l Autor zadzialalo ALE zamiast eleganckich paskow powstaly jakby wyzlobione w szkle wyciecia (szyba jest gruba ok 1 cm) heh :) jakies pomysly jak to naprawic ??
Napisano 26 Luty 200817 l nakladaj ten material tylko na frontowy face bo czesto wyskakuja takie babole jak nalozysz na caly i widac z drugiej strony nieciekawe linie
Napisano 26 Luty 200817 l Autor heh "babole" :) wszystko niby ok ale jak nalozyc tylko na frontowy face stworzyc nowy multisubmaterial .....? cos robie zle daje na szybe multisubobiect material potem id 1 dla szyby z paskami (front panel) id 2 dla szyby (bez paskow) render wychodzi caly czarny .
Napisano 26 Luty 200817 l Autor dalem material na "planar" zeby mi nie wychodzily zlobki w szkle wszystko ladnie tylko zamiast czarnych paskow mam paski albo bardziej przezroczyste albo mniej ...
Napisano 26 Luty 200817 l Uhhhh.... Żaden alfa channel - przynajmniej nie w materiale. Robimy tak z vrayblendmatem: -Base material - szkło -Coat material - biały (paski) mask: tutaj bitmapa czarno biała regulująca gdzie ma się pojawiać biały kolor (tak jakby sama alfa materiału białego) Multisub w vrayu nie działa poprawnie ze szkłem - powód taki sam jak dla blend materiału.
Napisano 26 Luty 200817 l Autor uffff.... wiem wiem ...ciezko ze mna ...ale wydaje sie ze Twoje rozwiazanie PRAWIE dziala do coat material wstawilem: nowy material -> vray mat ->maps i do slotu opacity wstawilem .jpg (biala w czarne paski) dostalem cos takiego: czyli JUZ prawie prawie potrzebuje tylko bardziej wyraznych bialych paskow .... ale ostatecznie moze byc .. DZIEKUJE p.s ludzie - sluchajcie Hynola ...on wie duzo .....
Napisano 27 Luty 200817 l Nie wstawiaj do slotu opacity nic, tylko do slotu "map" który jest koło coat material (na głownym ekranie vrayblendmata). Dokładnie tą twoją bitmapkę b-w paski tam przenieś. Będzie się szybciej liczyć prawdopodobnie niż jeżeli będziesz filtrował przez przezroczystość . Daj znać czy się udało, jak by co to zrobie screena ;)
Napisano 27 Luty 200817 l Autor udalo sie ..udalo liczy zdecydowanie szybciej jeszcze raz wiekie dzieki
Napisano 27 Luty 200817 l Autor szyba w "paski" nad ktora tak zarzarcie pracowalem jest czescia mojego projektu ktory realizuje od 3 dni. Zalaczam screen (work in progress) na pierwszym planie - SZYBA W PASKI :) dziekuje wszystkim ktorzy przyczynli sie do jej powstania