KrzysztofDominiak226 Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 jak w metal rayu włączyć kaustykę, cienie podobne do area shadow i śledzenie promieni? Pytanie jest pewnie trywialne, ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.
Falcrum Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Zmieńn temat...eaz nie zabardzo wiadomo w nim o co chodzi...Daj np: \" Kaustyka w Mental Ray\'u\" ;) Ja nie wiem, jeszcze nie wiem...:D Pozdr
kru Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 przerob tutoriale z maxa. kaustyke wlaczasz tak 1 ustawiasz zeby obiekt ktory ma generowac kaustyke generowal kaustyke (generate caustics w properties - zakladka mental ray) 2 ustawiasz swiatlo - najlepiej o duzej energii, wlaczasz cienie, (najlepiej raytrace IMHO), wlaczasz w indirect illumination use global settings 3. f 10 4. zakladka indirect illumination, caustics enable ... no i \"tylko\" dobierasz odpowienie wartosci zeby ladnie sie renderowalo
soshka.cg Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Tak jak kru napisał. A jeśli chcesz zobaczyć dokładnie jak to się robi na stronce evermotion jest kilka sampli do DVD na temat mental reya polecam http://www.evermotion.org/shop31.php
Rekomendowane odpowiedzi