Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam taki pytanie - czy w maxie jest jakas funkcja pozwalajaca na modelowanie na podstawie czarnobialyvh plam. Chodzi mi o cos podobnego do narzedzie 3D czcionka z ta roznica, ze zamiast czcionki wrzucam do maxa czarnobiale zdjecie z jakas forma-wzorem, ktora max za mnie obrysowuje?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Takie rzeczy to chyba tylko w erze. Jak masz naprawdę skomplikowany wzorek który chcesz jakoś tam przedstawić w 3d a modelowanie odpada to możesz pokombinować z mapami opacity i displacement. Z dispem można też pokombinować na obiektach 3d np zagęszczasz mocno siatkę np plane'a dodajesz mod displace do którego wrzucasz To swoje zdjęcie i po scollapsowaniu modyfikatora usuwasz z modelu płaską powierzchnię a zostawiasz to co zostało wyciągnięte do góry przez mod displace na podstawie mapki displacement.

Da się za to takie akcje przeprowadzać dosyć sprawnie w zbrushu, czarno-białe zdjęcie posłuży wtedy za maskę i można wyextractować z niej nowego subtoola w menu tool subtools.

Pozdro.

Napisano

Plugin "Do it" robi to całkiem nieźle, ale to spory wydatek, więc może być kłopot. Jeśli chodzi o sam obrys figury to możesz otworzyć rysunek w "Illustratorze", użyć narzędzia znajdowania krawędzi, po czym zapisać plik Illustratora. W Maksie importujesz zapisany wcześniej plik i dostajesz splajny o konturach, które wcześniej wykrył Illustrator. Mają tysiące verteksów, więc miłej zabawy :D

Napisano

Do takich obrysow polecam darmowego inkscape'a. A co do twojego pytania, tak, jedyne co mi do glowy przychodzi to to o czym wyzej pisal Tomala.

Napisano
  • Autor

Dzieki Arevulopapo i Scottero. Po pierwszych dwoch postach juz naprawde myslalem, ze to jest niemozliwe, i ze palnalem jakas gafe. Obie metody, o ktorych napisaliscie moga niesamowicie skrocic czas pracy.

Dzieki i pozdrawiam.

Napisano

Hmm prosta sprawa ;] Znajduję sobie plany jakiegoś domku, załałatwiam plejny i rysuje sobie po konturkach ;] Potem tylko opacity i domek jak ta lala ? Bo nie wiem czy dobrze głókuję ... .

Napisano
  • Autor

Dzieki Fokus, ale mi chodzilo o cos innego. Czesto musze wymodelowac jakies wzory np secesyjne i pozniej je gdzies wstawic. Szkoda mi czasu na reczne modelowanie bo nie z tego zarabiam pieniadze. Wole wiecej czasu poswiecic na pomysl calego projektu. Dlatego szukam szybkich rozwiazan, zeby w przyzwoitym czasie otrzymac przyzwoity efekt.

Pozdrawiam

Napisano

A tu taka ciekawostka niejako związana z tematem automatycznego modelowania. Może Cię zainteresuje..

videotrace:

http://pl.youtube.com/watch?v=vda2RAEuW_g - filmiczek na zachętę

http://www.acvt.com.au/research/videotrace/ - konkrety

Choć imo najlepszy byłby taki jakiś mindtracer, bake-owanie trójkątów prosto z mózgu na zasadzie "niech się stanie model";)

pozdrawiam!

Napisano

No ja nie wiem czy to by było takie fajne. Każdy mógłby wtedy modelować, a dla nas nie byłoby pracy :(

Napisano

Teraz pojmuję ;]

Rzeczywiście chyba lubię sobie utrudniać pracę ;]

Levus świetna rzecz ;)

Napisano
No ja nie wiem czy to by było takie fajne. Każdy mógłby wtedy modelować, a dla nas nie byłoby pracy :(

No nie do końca jest to prawda, niektórzy wogóle nie ogarniają trzeciego wymiaru więc z modelowaniem może być problem.

Tak jak głębi w rysunku. Nie czuje głębi bo stara się odtworzyć płaski kształt a nie bryłę z perspektywą, o której przy takim odtwarzaniu też pojęcie trzeba mieć.

Tym bardziej roboty tego nie kojarzą (o obrazkach mówię) i zdaje się, że jeszcze im do tego daleko.

Człowiek widzi, że na obrazku coś jest dalej albo bliżej tylko i wyłącznie dzięki zestawieniom kolorystycznym.

A co z tego że laikowi uda się skopiować prosty model z filmu? Ta technika to na razie experymenty więc nie ma obawy;)

pozdro!

Napisano

Jesli chodzi Ci o wzory 2D to do takiego czegos mozesz obrysowac wektorami dana bitmape, w photoshopie, ilustratorze czy corelu, lub tez uzyc gotowych wektorow zamiat bitmapy jesli jest taka mozliwosc. Nastepnie importujesz sobie wektory do maxa, i tam konwertujesz je do np. polygonow i dzialasz.

Pozdr.

E.

Napisano

Chyba jeszcze dlugo nie bedzie mozna wymodelowac w ten sposob czlowieka. A jak wymodelowac w ten sposob koncept? :)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.