Kubaswielgus Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 Witam. Mam taki pytanie - czy w maxie jest jakas funkcja pozwalajaca na modelowanie na podstawie czarnobialyvh plam. Chodzi mi o cos podobnego do narzedzie 3D czcionka z ta roznica, ze zamiast czcionki wrzucam do maxa czarnobiale zdjecie z jakas forma-wzorem, ktora max za mnie obrysowuje? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 Takie rzeczy to chyba tylko w erze. Jak masz naprawdę skomplikowany wzorek który chcesz jakoś tam przedstawić w 3d a modelowanie odpada to możesz pokombinować z mapami opacity i displacement. Z dispem można też pokombinować na obiektach 3d np zagęszczasz mocno siatkę np plane'a dodajesz mod displace do którego wrzucasz To swoje zdjęcie i po scollapsowaniu modyfikatora usuwasz z modelu płaską powierzchnię a zostawiasz to co zostało wyciągnięte do góry przez mod displace na podstawie mapki displacement. Da się za to takie akcje przeprowadzać dosyć sprawnie w zbrushu, czarno-białe zdjęcie posłuży wtedy za maskę i można wyextractować z niej nowego subtoola w menu tool subtools. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanki Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 houdini da sobie rade ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 28 Luty 2008 Share Napisano 28 Luty 2008 Plugin "Do it" robi to całkiem nieźle, ale to spory wydatek, więc może być kłopot. Jeśli chodzi o sam obrys figury to możesz otworzyć rysunek w "Illustratorze", użyć narzędzia znajdowania krawędzi, po czym zapisać plik Illustratora. W Maksie importujesz zapisany wcześniej plik i dostajesz splajny o konturach, które wcześniej wykrył Illustrator. Mają tysiące verteksów, więc miłej zabawy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scottero Napisano 29 Luty 2008 Share Napisano 29 Luty 2008 Do takich obrysow polecam darmowego inkscape'a. A co do twojego pytania, tak, jedyne co mi do glowy przychodzi to to o czym wyzej pisal Tomala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaswielgus Napisano 29 Luty 2008 Autor Share Napisano 29 Luty 2008 Dzieki Arevulopapo i Scottero. Po pierwszych dwoch postach juz naprawde myslalem, ze to jest niemozliwe, i ze palnalem jakas gafe. Obie metody, o ktorych napisaliscie moga niesamowicie skrocic czas pracy. Dzieki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fokus Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 Hmm prosta sprawa ;] Znajduję sobie plany jakiegoś domku, załałatwiam plejny i rysuje sobie po konturkach ;] Potem tylko opacity i domek jak ta lala ? Bo nie wiem czy dobrze głókuję ... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaswielgus Napisano 3 Marzec 2008 Autor Share Napisano 3 Marzec 2008 Dzieki Fokus, ale mi chodzilo o cos innego. Czesto musze wymodelowac jakies wzory np secesyjne i pozniej je gdzies wstawic. Szkoda mi czasu na reczne modelowanie bo nie z tego zarabiam pieniadze. Wole wiecej czasu poswiecic na pomysl calego projektu. Dlatego szukam szybkich rozwiazan, zeby w przyzwoitym czasie otrzymac przyzwoity efekt. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 A tu taka ciekawostka niejako związana z tematem automatycznego modelowania. Może Cię zainteresuje.. videotrace: http://pl.youtube.com/watch?v=vda2RAEuW_g - filmiczek na zachętę http://www.acvt.com.au/research/videotrace/ - konkrety Choć imo najlepszy byłby taki jakiś mindtracer, bake-owanie trójkątów prosto z mózgu na zasadzie "niech się stanie model";) pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arev Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 No ja nie wiem czy to by było takie fajne. Każdy mógłby wtedy modelować, a dla nas nie byłoby pracy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaswielgus Napisano 4 Marzec 2008 Autor Share Napisano 4 Marzec 2008 Niezla ciekawostka Levus. Trzeba sie tym zainteresowac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fokus Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 Teraz pojmuję ;] Rzeczywiście chyba lubię sobie utrudniać pracę ;] Levus świetna rzecz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 No ja nie wiem czy to by było takie fajne. Każdy mógłby wtedy modelować, a dla nas nie byłoby pracy :( No nie do końca jest to prawda, niektórzy wogóle nie ogarniają trzeciego wymiaru więc z modelowaniem może być problem. Tak jak głębi w rysunku. Nie czuje głębi bo stara się odtworzyć płaski kształt a nie bryłę z perspektywą, o której przy takim odtwarzaniu też pojęcie trzeba mieć. Tym bardziej roboty tego nie kojarzą (o obrazkach mówię) i zdaje się, że jeszcze im do tego daleko. Człowiek widzi, że na obrazku coś jest dalej albo bliżej tylko i wyłącznie dzięki zestawieniom kolorystycznym. A co z tego że laikowi uda się skopiować prosty model z filmu? Ta technika to na razie experymenty więc nie ma obawy;) pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
err0r Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 Jesli chodzi Ci o wzory 2D to do takiego czegos mozesz obrysowac wektorami dana bitmape, w photoshopie, ilustratorze czy corelu, lub tez uzyc gotowych wektorow zamiat bitmapy jesli jest taka mozliwosc. Nastepnie importujesz sobie wektory do maxa, i tam konwertujesz je do np. polygonow i dzialasz. Pozdr. E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gomez Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 Chyba jeszcze dlugo nie bedzie mozna wymodelowac w ten sposob czlowieka. A jak wymodelowac w ten sposob koncept? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi