TrojkaT Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Witam Kilka dni temu dostalem w leb i skradziono mi telefon. Czy da sie ten telefon w jakis sposob namierzyc i odzyskac ?? Telefon to Nokia N95 8 GB Prosze tylko o konkretne odpowiedzi pozdrawiam
dariusz Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 idź na policje i zgłoś kradzież, to chyba jedyna opcja. miałeś tam jakieś programy blokujące/ namierzające?
zgred Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 czytalem gdzies ze ponoc mozna namierzyc telefon po numerze IMEI, niby wystarczy ze jest wlozona bateria. Jak masz papiery od tego telefonu to zglos sprawe na policje, moze sie tym zajma zwlaszcza ze doszlo do rekoczynu.
TrojkaT Napisano 10 Marzec 2008 Autor Napisano 10 Marzec 2008 papiery wwszystko mam, na Policje dzis bede szedl, incydent mial miejsce pare dni temu :)
Ramsez Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Do takiego telefonu w Polsce powinni dodawać gratis firme ochroniarską.
zgred Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 na Policje dzis bede szedl, incydent mial miejsce pare dni temu Mogles nie zwlekwac z tym, bo numer IMEI mozna zmienic...
floo Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 zgłoś na policje... mój kuzyn odzyskał komórkę, bo akurat policja zrobiła obławę na komisy w mieście... możesz spróbować looknąć czy tego w komisie nie będzie, sprawdzić IMEI który masz na pudełku, tyle że to jak igły w stogu siana... dodatkowo można tel. zablokować u operatora( po numerze Imei), albo może w serwisie nokii.. (chyba jest coś takiego). Jeśli telefon zablokują to nie będzie działać w Polsce i ponoć w niektórych modelach nie da się zmienić numeru imei po blokadzie...
3Jane Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Hello, tutaj jest opis co zrobic po utracie komorki, krok po kroku (lacznie z tym jak odzyskac numer, zablokowac komorke itd): http://www.omobi.pl/index.php?id=16 a tu poczytasz o namierzaniu telefonu: http://www.t-k.pl/p/artykul?i26=251&o27=1 Oprocz tego istnieja uslugi lokalizacji telefonu (pogooglaj za czyms w rodzaju "locate mobile phone by IMEI"), ale niestety sa platne i trzeba sie do nich zapisac zanim ci to ukradna (w celu ochrony prywatnosci aktualny uzytkownik komorki dostaje SMS typu "Pan X Y chce moc lokalizowac twoja komorke, czy sie na to zgadzasz?" - a jesli dostanie to zlodziej, no to wiadomo ze raczej sie nie zgodzi). pp, _3Jane (sorry za 2 posty, ale zapisywanie zmian po edycji mi nie dziala...)
dariusz Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 ja miałem na n-gage'u taki programik, że wysyłał numer karty sim aktualnie włożonej do telefonu na podany numer i e-mail
mirach Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 trojkat: poprawze tytul przeciez napisal ze w leb dostal, daj czlowiekowi dojsc do siebie :)
Johny Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Ja tez dostalem w leb ;P Skradziono mi Nokie N80. Telefon odnaleziono po okolo 5 tyg. Policja miala numer IMEI, z tego co mi powiedzieli jak odbieralem telefon to ktos wsadzil do niego karte sim na abonament, operator zarejestrowal ze do sieci loguje sie karta ze skradzionego telefonu (mieli IMEI od policji) i przekazal dane osobowe posiadacze ww karty policji. Policja sciagnela telefon. Powiem ze mile zaskoczony bylem jak sie okazalo, mieli wykaz wszystkich rozmow/smsow wychodzacych i przychadzacych, przekierowan na moj telefon lacznie z dniem kiedy mi go skradziono. Numer IMEI jest dosc ciezko zmienic w takim telefonie. Kolega serwisant opowiadal mi ze wbijaja je w czasie produkcji na kostki jednokrotnego zapisu, pozniej sa wlutowywane na plytke telefonu. Nie wiem czy faktycznie tak to dziala ale jezeli zalozyc ze tak jest to trzeba miec teraz taka czysta kostke, moc ja zaprogramowac, stara wylutowac i zamienic na nowo zaprogramowana. Co latwe nie jest zakladajac ze jest to element SMD. Moze teraz nawet wymyslili cos lepszego ;P Trzymam kciuki... mi sie udalo :)
chveti Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Ja na przyszłość polecam http://numeroo.pl/ . :) Tam też czasem warto sprawdzić.
Rekomendowane odpowiedzi