Ardeni Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Jak wygląda zakup np części kompuerowych na amerykanskim ebayu? Czy do kosztów towaru i przesyłki trzeba doliczyć jakiś podatek itd? Jakie macie doświadczenia w tego typu zakupach?
naeq Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 osobiście nic nigdy nie kupowałem ale z tego co wiem, mój kolega kupował jakąś małą rzecz, nie wiem co to było, w każdym bądź razie z nią zapłacił 3tyś a za to by dostał ją do rąk musiał zapłacić 700 zł by przeszła do Polski.
Ardeni Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Naprawde nikt z was nie kupował nic z USA/GB/GER ?
Levus Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Zdaje się, że się średnio opłaca tak "zamawiać". Np ze stanów, cło, vat, przesyłka i jesteś pozamiatany. Z ue pewnie prędzej. Ale na ebayu angielskim wielu sprzedawców ma wysyłkę tylko do gb:/
illy Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 USA: mozna sie dogadac z niektorymi sklepami tak, zeby zrobili wysylke ktora wyglada jak uzywana rzecz (wiec odpada clo, zostaja ichne lokalne podatki) UE/GB: unia europejska, doliczasz VAT o ile nie jest w cenie, placisz i masz. Bardzo duzo sklepow uznaje Polske wEuropie juz i jest looz. Oczywiscie w US moze wyjsc nawet z oplatami duzo taniej niz w PL, wszystko zalezy co kupujesz
RK Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Ja z Japonii dość często sprowadzam. Jak coś większego to cło dochodzi. Boli.
Rekomendowane odpowiedzi