Napisano 30 Marzec 200817 l Witajcie, nie jestem pewny, czy to aby na pewno dobry dział na takie pytanie, ale kto nie próbuje, ten nie popełnia błędów ;) To pytanie jest skierowane raczej dla osób z branży reklamowo-telewizyjnej, które wiedzą co piszczy w trawie :) Załóżmy, że kupiłem sobie mnóstwo softu, np.: Cleaner, Combustion, FBX, Flame, Flint, Inferno, Lustre, Smoke, Toxik, ale dopiero teraz muszę do niego dobudować jakiś hardware. Wiem, że w profesjonalnych studiach do ww. softu stoją osobne konsolety ze specjalnymi klawiaturkami, monitorami do podglądu, itd. Niestety moja wiedza jest bardzo ogólnikowa w tym temacie, dlatego chciałbym wysłuchać waszych rad i opinii na ten temat. Jak to powinno być złożone? Jaki soft można zainstalować wspólnie na 1 kompie, a do jakiego trzeba osobne stacje? Do czego przydadzą się 2 monitory, a do czego wystarczy jeden? Który soft wymaga jakichś dodatkowych konsolek, wyjść HD, itd.? Generalnie jak wygląda budowa takiej "taśmy montażowej"? Albo inaczej - gdybyście mieli zbudować własne, wymarzone studio do postprodukcji, to co miałoby się tam znaleźć? :) Odpowiedzi w stylu "i tak nie kupisz całego tego softu" i tym podobne zupełnie mnie nie interesują, natomiast za konkretne odpowiedzi na temat będę bardzo, bardzo wdzięczny. Oczywiście repów nie szczędzę ;)
Napisano 30 Marzec 200817 l Witajcie, nie jestem pewny, czy to aby na pewno dobry dział na takie pytanie, ale kto nie próbuje, ten nie popełnia błędów ;) To pytanie jest skierowane raczej dla osób z branży reklamowo-telewizyjnej, które wiedzą co piszczy w trawie :) Załóżmy, że kupiłem sobie mnóstwo softu, np.: Cleaner, Combustion, FBX, Flame, Flint, Inferno, Lustre, Smoke, Toxik, ale dopiero teraz muszę do niego dobudować jakiś hardware. Wiem, że w profesjonalnych studiach do ww. softu stoją osobne konsolety ze specjalnymi klawiaturkami, monitorami do podglądu, itd. Niestety moja wiedza jest bardzo ogólnikowa w tym temacie, dlatego chciałbym wysłuchać waszych rad i opinii na ten temat. Jak to powinno być złożone? Jaki soft można zainstalować wspólnie na 1 kompie, a do jakiego trzeba osobne stacje? Do czego przydadzą się 2 monitory, a do czego wystarczy jeden? Który soft wymaga jakichś dodatkowych konsolek, wyjść HD, itd.? Generalnie jak wygląda budowa takiej "taśmy montażowej"? Albo inaczej - gdybyście mieli zbudować własne, wymarzone studio do postprodukcji, to co miałoby się tam znaleźć? :) Odpowiedzi w stylu "i tak nie kupisz całego tego softu" i tym podobne zupełnie mnie nie interesują, natomiast za konkretne odpowiedzi na temat będę bardzo, bardzo wdzięczny. Oczywiście repów nie szczędzę ;) Cleaner wymaga tylko jednego monitora, i to małego ;) A teraz poważnie. Łatwiej by było, gdybyś podał profil studia, faktyczne narzędzia, które Cię interesują. Ilość osób, jaka ma tam pracować i inne równie błahe szczegóły ;) Gwoli ścisłości: mieszasz systemy z oprogramowaniem. Inferno, Flame, Flint, Smoke to są systemy, które przychodzą ze sprzętem, a nie oprogramowanie. Chociaż zdaje się, że od czasu kiedy Autodesk przerzucił się na Linuksa, ta polityka się trochę zliberalizowała i Smoke można sobie kupić na komputer wskazany przez siebie, ale i tak po kosulatacjach z dystrybutorem . Tak czy inaczej, ten sprzęt potrzebuje specjalnych macierzy, kart, decków etc. Najtańsza wersja Inferno kosztuje 550 tysięcy $... rozumiesz? Jak kupujesz system za pół miliona dolarów, to nie instalujesz na nim Cleanera. Napisz dokładnie, jaka "taśma montażowa" Cię interesuje, łatwiej będzie pomóc.
Napisano 30 Marzec 200817 l O takie właśnie odpowiedzi mi chodzi :) Pewnie zanim doszedłbym do tego, czytając specyfikacje na stronie autodesku minęłoby trochę, a widzę, że Ty jesteś mocno w temacie :) Jeśli chodzi o resztę softu to nie chodzi mi o wymagania minimalne, tylko raczej o to, na jakim sprzęcie pracowałoby się najlepiej. Ciężko mówic w moim przypadku o jakimkolwiek profilu - po prostu możesz przyjąc, że mam za dużo pieniędzy, nie mam co z nimi zrobic i chcę sobie kupic wszystko, co ma autodesk :) Co Ty widziałbyś w swoim studiu, gdybyś takowe zakładał?
Napisano 30 Marzec 200817 l Powtórzę, że to zależy od tego, czym miałoby się Twoje studio zajmować i jakiej miałoby być wielkości.
Napisano 30 Marzec 200817 l Miałoby się zajmować postprodukcją na potrzeby filmu i reklamy i mógłbym sobie pozwolić max na 2-3 licencje, jeśli mowa o tym tańszym sofcie i ew. po 1 stacji, jeśli chodzi o całe kombajny. Poza tym, możesz też napisać jak wygląda przeciętne polskie studio z niezłym budżetem. Staram się póki co rozeznać w tym temacie, z tym, że jest to hmm.. bardzo poważne rozeznanie :)
Napisano 30 Marzec 200817 l Miałoby się zajmować postprodukcją na potrzeby filmu i reklamy i mógłbym sobie pozwolić max na 2-3 licencje, jeśli mowa o tym tańszym sofcie i ew. po 1 stacji, jeśli chodzi o całe kombajny. Poza tym, możesz też napisać jak wygląda przeciętne polskie studio z niezłym budżetem. Staram się póki co rozeznać w tym temacie, z tym, że jest to hmm.. bardzo poważne rozeznanie :) W przeciętnym studio w Warszawie, stoi 2-6 komputerów z Avid Media Composer - jeszcze w wersji hardware (bo teraz jest też Composer czysto softwarowy, do którego możesz sobie dokupić na przykład Mojo z SDI). http://www.avid.com/products/media-composer/ Jeśli zestaw ma być HD Ready to musi być to Avid Adrenaline: http://www.avid.com/products/media-Composer/adrenaline/ który mówiąc ogólnie jest takim Composerem tyle, że z mocnym wsparciem hardwarowym. Jeśli mówimy o już o Avidzie, to kontrpropozycją dla Flame'a i Smoke'a są kolejne z rodzinki, Avid Nitris i Avid DS Nitris: http://www.avid.com/products/symphonyNitris/ http://www.avid.com/products/dsnitris/ To są już setki tysięcy dolarów, które umożliwiają Ci finishing w 2K. Pogadaj z chłopakami z Platige, mają dwa takie. Odpowiednikiem powyższych maszyn (z Autodesku) są Flame i Smoke. Pierwszy do kompozycji, drugi do montażu choćby w 2K, w 10 bitach w realtime + prostsze efekty i kompozycje. Ogólnie mówiąc (PI*drzwi) jeśli studio ma kilka (5) zestawów do montażu, to ma pewnie 2/4 zestawy do finishingu na Flamach, Nitrisach, lub Quantelach: http://www.quantel.com/ Do tego niektóre mają jednego Smoka, albo Inferno - piekło efektów specjalnych, wszystko w jednym, od trackingu 3D po korekcje kolorów, pół miliona, jak mówiłem, w najtańszej wersji. Takiego sprzętu nie kupuje się w sklepie, są od tego odpowiednie firmy, które integrują tę technologię. Co więcej Autodeskowi musisz płacić co roku za obsługę techniczą, z czego nie możesz zrezygnować. Są firmy, które wyposażą Ci studio pod klucz. Tobie zostanie tylko zapłacić i zacząć pracować ;) Jak to się ma do Twoich planów, nie wiem ;) powodzenia, skk.
Napisano 30 Marzec 200817 l O to chodziło :) Reputacja już poleciała :) Co do moich planów - bardziej interesuje mnie soft Autodeskowy, ale świetnie, że zrobiłeś porównanie. Po prostu na taką odpowiedź czekałem :) Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi/sugestie to proszę postować :)
Napisano 31 Marzec 200817 l O to chodziło :) Reputacja już poleciała :) Co do moich planów - bardziej interesuje mnie soft Autodeskowy, ale świetnie, że zrobiłeś porównanie. Po prostu na taką odpowiedź czekałem :) Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi/sugestie to proszę postować :) Na Autodesk nie zmontujesz niczego. Był wprawdzie kiedyś Discreet Logic Edit*, ale mu się zmarło. pozdr., skk.
Napisano 15 Kwiecień 200816 l wow, masakra z tymi systemami do videoposta. A myslalem ze wystarczy sie nauczyc afterka :) pozdr
Napisano 18 Kwiecień 200816 l wow, masakra z tymi systemami do videoposta. A myslalem ze wystarczy sie nauczyc afterka :) pozdr Czy After Effects ma jakiekolwiek zastosowanie w profesjonalnym editingu/compositingu?
Napisano 19 Kwiecień 200816 l Editingu nie - to nie jest soft do montażu. A do comopsitingu zastosowanie jak najbardziej ma. Co prawda przy takim shake'u czy nawet (tfu!) Fusion (tfu!) to jak pier... khem kotka za pomocą młotka, ale jak ktos lubi... ;) Natomiast konkurencji praktycznie nie ma w zastosowaniach motion graphics.
Napisano 19 Kwiecień 200816 l Symek zasadniczo wyczerpal temat. Od siebie dodam, ze od paru lat udzial systemow najwiekszych w rodzaju Inferno w kompozycji na rynku krajowym ( ale tez i na rynkach dojrzalszych ) sie procentowo zmniejsza. Norma, zwlaszcza w mniejszych studiach jest komponowanie projektow na systemach nie realtimowych - jak After, Shake, ostatnio Nuke i przerzucanie do sytemow w rodzaju Flame, Inferno czy Nitrisa tylko dla ostatecznego finishingu, dodawania napisow i prezentacji z klientem. Aha - nie wymieniam Combustion, bo to pomylka. Co do tematu do czego co to bylo juz pare watkow, nawet dosc goracych. Podzial w duzych uproszczeniach wyglada tak : Montaz - Avid, kompozycja : Nuke, Shake ( filmy, reklamy z duzym udzialem zdjec filmowych, precyzyjny compositing pojedynczych ujec ), After ( prostszy compositing, compositing animacji i motion graphics ), praca z klientem : Inferno, Flame, Smoke, Nitris, Quantel. Znam studia , ktore maja do pracy z klientem systemy postawione na Afterach, ale to jednak troche wies. ( a pisze to jako wieloletni zadowolony uzytkownik Afterow ). Musisz miec strasznie duzo tej kasy do wydania skoro z miejsca chcesz w malym startujacym studiu nakupic tyle potworow. ;-) Tylko wiesz, hehe, nie zapomnij o ludziach, ktorzy beda to obslugiwali. Lepszy jest tanszy system obslugiwany przez dobrze oplaconego weterana niz topowa armata obslugiwana przez zielonego rekruta. Inna rzecz, ze akurat w kompozycji przestawienie sie na inny soft w razie czego to latwizna. salut Dziadek Stal