Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam. mam maly problemik. wrzucam sobie na plejna material Vraylight + bitmapa do niego. we viewporcie wszystko widac. podczas rednerowania okno dalej bylo czarne z tylu. a przeciez ten material sam swieci z siebie.

mam jeszcze pytanka:

-jak wstawic moge to tlo aby bylo dobrze oswietlone ?

- jak sie robi kanal alpha ?

- jak wy wstawiacie tlo w renderach.

dzieki z gory.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie ma sensu wstawiać tła w maxie, no chyba, że robisz animację:).

renderujesz, zapisujesz do tiff lub tga z kanałem alpha (w opcjach podczas zapisywania pliku ). Później tylko wstawiasz w szopie, ewentualnie crtl +m w szopie jeszcze i finito.

Napisano

heaven - podkręć mocno świecenie vraylight materiału. Wstawianie tła w MAXie ma tą zaletę, że zaznacza się na powierzchniach z glossem przez co efekt jest bardziej naturalny niż przy wstawieniu np. lasu jako tło w Photoshopie gdy na podłodze odbija się czysty Skylight.

Napisano

jest na to prosta rada, ja to robę tak:

tło nakładam na jakis plane wyginam do po łuku czy jak kto tam woli ale wiadomo że zawsze po łuku uzyskujesz naturalną głebię tła za oknem :) na objekt zakładam vraylight mat. multip. 2,2 2,5 a w kanał tekstury wrzucam tło kt0re chce mieć ;)

no i powinno być . jezlei chcesz uzyskac na lakierowanych podłoga meblach rzeczyiwste odbicie tego co za oknem w wstawiasz w świało okna vraylight to wyłąscz affect sepctlurar i gra

Napisano
  • Autor

pionix, ja podkrecalem ten material do multipler 100 i nawet niebylo go widac :P

Napisano

Musiałbyś dać jakieś screeny sceny i ustawienia bo tak po omacku to ciężko pomóc

Napisano

moze masz plane w druga strone ?;)

A na serio to moze uzywac vray cam ? albo nie wiem exclude wszystkich swiatel przechodzacych przez tego plane ?