heaven Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 witam. mam maly problemik. wrzucam sobie na plejna material Vraylight + bitmapa do niego. we viewporcie wszystko widac. podczas rednerowania okno dalej bylo czarne z tylu. a przeciez ten material sam swieci z siebie. mam jeszcze pytanka: -jak wstawic moge to tlo aby bylo dobrze oswietlone ? - jak sie robi kanal alpha ? - jak wy wstawiacie tlo w renderach. dzieki z gory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
etyr11 Napisano 15 Kwiecień 2008 Share Napisano 15 Kwiecień 2008 Nie ma sensu wstawiać tła w maxie, no chyba, że robisz animację:). renderujesz, zapisujesz do tiff lub tga z kanałem alpha (w opcjach podczas zapisywania pliku ). Później tylko wstawiasz w szopie, ewentualnie crtl +m w szopie jeszcze i finito. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 mozna tez do png zapisac ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 heaven - podkręć mocno świecenie vraylight materiału. Wstawianie tła w MAXie ma tą zaletę, że zaznacza się na powierzchniach z glossem przez co efekt jest bardziej naturalny niż przy wstawieniu np. lasu jako tło w Photoshopie gdy na podłodze odbija się czysty Skylight. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość larks77 Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 jest na to prosta rada, ja to robę tak: tło nakładam na jakis plane wyginam do po łuku czy jak kto tam woli ale wiadomo że zawsze po łuku uzyskujesz naturalną głebię tła za oknem :) na objekt zakładam vraylight mat. multip. 2,2 2,5 a w kanał tekstury wrzucam tło kt0re chce mieć ;) no i powinno być . jezlei chcesz uzyskac na lakierowanych podłoga meblach rzeczyiwste odbicie tego co za oknem w wstawiasz w świało okna vraylight to wyłąscz affect sepctlurar i gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 16 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2008 pionix, ja podkrecalem ten material do multipler 100 i nawet niebylo go widac :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 Musiałbyś dać jakieś screeny sceny i ustawienia bo tak po omacku to ciężko pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 moze masz plane w druga strone ?;) A na serio to moze uzywac vray cam ? albo nie wiem exclude wszystkich swiatel przechodzacych przez tego plane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi