gustaw11 Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 czy mozna jakos wplynac na zabarwienie tekstury w vrayu. Mam material drewna z dobra tekstura, chce ja tylko troche przyciemnic i dodac brazowego koloru. Czy moge dokonac tych zmian w maxie bez ingerencji photoshopa?
gustaw11 Napisano 19 Kwiecień 2008 Autor Napisano 19 Kwiecień 2008 probuje w zakladce output zmieniac krzywa w enable color map, dobrze?
arev Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 Jeśli uzyskujesz efekt o jaki ci chodziło to chyba dobrze ;) p.s. Korzystaj z opcji zamiast pisać kilka postów pod rząd.
viz.k Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 chyba do tego sluzy mapa RGB TINT , do niej ladujesz teksture i ustawiasz kolory jak chcesz
mirach Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 Sciagnij sobie plugin Color Correct, darmowy i pozwala na szybka edycje textur w maxie.
pionix Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 Ja polecam ColorCorrecta ale można też to zrobić przy pomocy własnie RGB Tint albo RGB Multiply edit: mirach - byłes szbszy z ColorCorrectem :)
viz.k Napisano 19 Kwiecień 2008 Napisano 19 Kwiecień 2008 uzywalem tez color correct, potem chcialem szybko otworzyc scenke na innym kompie i cos zmienic i trzeba bylo szukac sciagac instalowac...malo praktyczne czasami
mkeruj Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Długo sie z tym męczyłem, fotoszopy i inne takie, a rozwiązanie okazało sie bardzo proste: W gotowym materiale, w zakładce MAPS zaznacz diffuse i nadaj mu trochę więcej %. Zależnie jaki kolor dasz w diffuse, tak zmieni ci się odcień materiału. Dziwne było dla mnie, że jeszcze nikt nigdzie o tym nie napisał.
viz.k Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 bo to rozwiazanie nie zmienia koloru samej tekstury tylko oslabia jej wyrazistosc w zamian dodajac koloru:)
pionix Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 mkeruj - nie polecam tego rozwiązania. Niby można jakiś efekt w ten sposób osiągnąć ale raczej odpada uzyskanie intensywnych kolorów z wyraźnym rysunkiem tekstury np. słoje drewna. Jeśli zmniejszysz % w diffuse zmniejsza się w ten sposób intensywność tekstury. Wyobraź sobie teraz sytuację, że masz bardzo jasną teksturę drewna a chcesz z niej zrobić bardzo ciemne drewno wenge ale z widocznym zarysowaniem słoi. Kolorem w diffuse nijak się tego nie zrobi.
mkeruj Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Pewnie, że są ograniczenia i z g***a się bata nie ukręci, ale w jakimś stopniu można ten kolor kontrolować i podkręcać. A Gustaw11 pisał o "trochę"
Rekomendowane odpowiedzi