Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czy mozna jakos wplynac na zabarwienie tekstury w vrayu. Mam material drewna z dobra tekstura, chce ja tylko troche przyciemnic i dodac brazowego koloru. Czy moge dokonac tych zmian w maxie bez ingerencji photoshopa?

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 4,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli uzyskujesz efekt o jaki ci chodziło to chyba dobrze ;)

p.s. Korzystaj z opcji edit.gif zamiast pisać kilka postów pod rząd.

Napisano

chyba do tego sluzy mapa RGB TINT , do niej ladujesz teksture i ustawiasz kolory jak chcesz

Napisano

Sciagnij sobie plugin Color Correct, darmowy i pozwala na szybka edycje textur w maxie.

Napisano

Ja polecam ColorCorrecta ale można też to zrobić przy pomocy własnie RGB Tint albo RGB Multiply

edit:

mirach - byłes szbszy z ColorCorrectem :)

Napisano

uzywalem tez color correct, potem chcialem szybko otworzyc scenke na innym kompie i cos zmienic i trzeba bylo szukac sciagac instalowac...malo praktyczne czasami

Napisano

Długo sie z tym męczyłem, fotoszopy i inne takie, a rozwiązanie okazało sie bardzo proste:

W gotowym materiale, w zakładce MAPS zaznacz diffuse i nadaj mu trochę więcej %. Zależnie jaki kolor dasz w diffuse, tak zmieni ci się odcień materiału.

Dziwne było dla mnie, że jeszcze nikt nigdzie o tym nie napisał.

Napisano

bo to rozwiazanie nie zmienia koloru samej tekstury tylko oslabia jej wyrazistosc w zamian dodajac koloru:)

Napisano

mkeruj - nie polecam tego rozwiązania. Niby można jakiś efekt w ten sposób osiągnąć ale raczej odpada uzyskanie intensywnych kolorów z wyraźnym rysunkiem tekstury np. słoje drewna. Jeśli zmniejszysz % w diffuse zmniejsza się w ten sposób intensywność tekstury. Wyobraź sobie teraz sytuację, że masz bardzo jasną teksturę drewna a chcesz z niej zrobić bardzo ciemne drewno wenge ale z widocznym zarysowaniem słoi. Kolorem w diffuse nijak się tego nie zrobi.

Napisano

Pewnie, że są ograniczenia i z g***a się bata nie ukręci, ale w jakimś stopniu można ten kolor kontrolować i podkręcać.

A Gustaw11 pisał o "trochę"