bahus Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Witam od jakiegoś czasu bawie sie w wizki w 3d maxie i mam dylemat odnośnie sprzętu i jestem ciekaw waszej opini. Chce złożyc sobie po wakacjach sprzęcik i zastanawiam się co da mi lepszy efek czy złożenie stacji graficznej (czekam na 6-rdzeniówki które ma za jakiś czas ma wypuścić Intel) czyli dwa procki 6-rdzeniowe czy zdecydować się na kika równoważnych skrzynek z prockami 4-rdzeniowymi połączonnymi do głównego kompa???
mirach Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Jak dla mnie pare kompow. Wieksza swoboda. Na jednym rendery testowe leca, na drugim wprowadzasz poprawki na zywo. Sadze ze jak 6 rdzeniowka wyjdzie to bedzie drogawa ze wzgledu na "nowosc" i zlozenie paru 4 rdzeniowek wyjdzie ci lepiej finansowo.
SoAd Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Szczególnie, że quady aktualnie bardzo tanieją.
wookie Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 i ze soft zanim zacznie korzystac z 6 rdzeni to tez nie bedzie hop siup
Master Kiełbaster Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 a masz licencję softu na kilka stanowisk? softy które korzystają z 4 rdzeni pojadą równie dobrze na dowolnej ich liczbie...
pionix Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest jeden mocny komp ze względu na dodatkowe koszy licencji w przypadku kilku kompów. No chyba że koszty się nie liczą to wtedy sieć ;)
streaker Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Taaa.... intel wypuści 6 rdzeni... oni na razie nie potrafią sobie poradzić, żeby 4 rdzeniowe penryny dostarczyć do sklepów. Poza tym nehalemy będą współpracować tylko z ddr3, które w tej chwili są nieprzyzwoicie drogie. Ogólnie większą moc za te same pieniądze będziesz miał przy obecnych 4-rech rdzeniach. W kwestii softu, to nie wiem co planujesz używać, ale jakbyś np. miał xsi + mental to w wersji ess masz licencje na 6 procesorów, więc nie masz dodatkowych kosztów na licencje (render nody stawiasz na linuxie + satelity).
wallop Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Witam. jesli chodzi o procesory 6 rdzeniowe to obawiam sie ze bedziesz musiał zaczekac na następne wakacje. I nie dlatego że Intel ich nie wypuści ale... ze wzgledu na cenę. podam ci przykład: najnowszy Xeon 5482 ( 3,2 GHz) miał kosztowac ok 1100 usd a kosztuje ... 1600 usd za sztukę. ( własnie do mnie dotarły). tak więc myślę ze ten własnie fakt może zburzyć ci plany. co zaś do dylematu jedna stacja czy kilka to zawsze powiem ze kilka. mało odkrywcze , prawda?:)
bahus Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Napisano 22 Kwiecień 2008 Dzięki za info jednak chyba skłonie się na opcje kilku skrzynek tymbardziej że pare osób też mi to doradzało ale zawsze lepiej poznac opinie osób które już dużej siedzą w temacie 3d. Puki co jednak trzeba działac na tym co się ma ale na szczęście już nie długo:)
Rekomendowane odpowiedzi