Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam od jakiegoś czasu bawie sie w wizki w 3d maxie i mam dylemat odnośnie sprzętu i jestem ciekaw waszej opini. Chce złożyc sobie po wakacjach sprzęcik i zastanawiam się co da mi lepszy efek czy złożenie stacji graficznej (czekam na 6-rdzeniówki które ma za jakiś czas ma wypuścić Intel) czyli dwa procki 6-rdzeniowe czy zdecydować się na kika równoważnych skrzynek z prockami 4-rdzeniowymi połączonnymi do głównego kompa???

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak dla mnie pare kompow. Wieksza swoboda. Na jednym rendery testowe leca, na drugim wprowadzasz poprawki na zywo. Sadze ze jak 6 rdzeniowka wyjdzie to bedzie drogawa ze wzgledu na "nowosc" i zlozenie paru 4 rdzeniowek wyjdzie ci lepiej finansowo.

Napisano

i ze soft zanim zacznie korzystac z 6 rdzeni to tez nie bedzie hop siup

Napisano

Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest jeden mocny komp ze względu na dodatkowe koszy licencji w przypadku kilku kompów. No chyba że koszty się nie liczą to wtedy sieć ;)

Napisano

Taaa.... intel wypuści 6 rdzeni... oni na razie nie potrafią sobie poradzić, żeby 4 rdzeniowe penryny dostarczyć do sklepów. Poza tym nehalemy będą współpracować tylko z ddr3, które w tej chwili są nieprzyzwoicie drogie. Ogólnie większą moc za te same pieniądze będziesz miał przy obecnych 4-rech rdzeniach. W kwestii softu, to nie wiem co planujesz używać, ale jakbyś np. miał xsi + mental to w wersji ess masz licencje na 6 procesorów, więc nie masz dodatkowych kosztów na licencje (render nody stawiasz na linuxie + satelity).

Napisano

Witam.

jesli chodzi o procesory 6 rdzeniowe to obawiam sie ze bedziesz musiał zaczekac na następne wakacje.

I nie dlatego że Intel ich nie wypuści ale... ze wzgledu na cenę.

podam ci przykład:

najnowszy Xeon 5482 ( 3,2 GHz) miał kosztowac ok 1100 usd a kosztuje ...

1600 usd za sztukę. ( własnie do mnie dotarły).

tak więc myślę ze ten własnie fakt może zburzyć ci plany.

co zaś do dylematu jedna stacja czy kilka to zawsze powiem ze kilka.

mało odkrywcze , prawda?:)

Napisano
  • Autor

Dzięki za info jednak chyba skłonie się na opcje kilku skrzynek tymbardziej że pare osób też mi to doradzało ale zawsze lepiej poznac opinie osób które już dużej siedzą w temacie 3d. Puki co jednak trzeba działac na tym co się ma ale na szczęście już nie długo:)