Napisano 8 Maj 200816 l mam pytanko na turbosquid.com są darmowe modele W jakim stopniu można je wykorzystać? - czy można je pobrać i gdzie indziej sprzedawać? - czy można zrobić ich render i sprzedawać go w formacie jpg na różnych stockach? - czy można z nich zlepić jakąś prace na podstawie jakiegoś własnego pomysłu, a potem sprzedawać sam render w formacie jpg na różnych stockach? pytam się bo można by na tym zarobić sporo kasy :D jak dają za darmo to czemu nie brać... tylko właśnie nie wiem do końca na czym polega ta darmowość...
Napisano 8 Maj 200816 l - czy można je pobrać i gdzie indziej sprzedawać? LOL na resztę pytań to samo co wyżej.
Napisano 8 Maj 200816 l Autor Wiem co se można pomyśleć czytając pierwsze i drugie pytanie, ale mógłbyś przynajmniej odpowiedzieć na trzecie... Czy w ogóle można je wykorzystać w jakimkolwiek stopniu do własnych prac komercyjnych, na sprzedaż?
Napisano 8 Maj 200816 l Tak :] Można np. umieścić model auta w wizualizacji, którą robisz za pieniądze, ale nie można sprzedawać tego modelu. Co do sprzedaży renderów modeli to nie mam pewności, ale trzeba być gnidą żeby coś takiego robić.
Napisano 8 Maj 200816 l z EULA turbosquid: 5. Resale. The resale or redistribution by the Member of any Content obtained from TurboSquid, whether For Sale or freely available for download, whether part of a Valid Sale or not, is expressly prohibited unless it is Incorporated Content as licensed above.
Napisano 8 Maj 200816 l Autor słaby jestem w angielskim, ale jeśli dobrze zrozumiałem to zacytowany cytat przez mirach nie zaprzecza temu co powiedział arevulopapo. A więc pewnie można zamieszczać darmowe modele w wizualizacjach które się robi za pieniądze. Nie wiadomo gdzie leży granica wizualizacyj , czy skrajny przypadek wizualizacji to render samego modelu... ja nie zamierzam popadać w takie skrajności, ale też nie nazywał bym osób które tak być może robią gnidami, bo jeśli tak można i jeśli jest to zgodne z zasadami turbosquid to nie robią nic złego
Napisano 8 Maj 200816 l Tomson - rozwaliły mnie Twoje pytania... Z tego co wiem, do obrazka wykorzystać można, ale nie do resell'u.