Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

mam pytanko

na turbosquid.com są darmowe modele

W jakim stopniu można je wykorzystać?

- czy można je pobrać i gdzie indziej sprzedawać?

- czy można zrobić ich render i sprzedawać go w formacie jpg na różnych stockach?

- czy można z nich zlepić jakąś prace na podstawie jakiegoś własnego pomysłu, a potem sprzedawać sam render w formacie jpg na różnych stockach?

pytam się bo można by na tym zarobić sporo kasy :D

jak dają za darmo to czemu nie brać...

tylko właśnie nie wiem do końca na czym polega ta darmowość...

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

- czy można je pobrać i gdzie indziej sprzedawać?

LOL

na resztę pytań to samo co wyżej.

Napisano
  • Autor

Wiem co se można pomyśleć czytając pierwsze i drugie pytanie, ale mógłbyś przynajmniej odpowiedzieć na trzecie...

Czy w ogóle można je wykorzystać w jakimkolwiek stopniu do własnych prac komercyjnych, na sprzedaż?

Napisano

Tak :]

Można np. umieścić model auta w wizualizacji, którą robisz za pieniądze, ale nie można sprzedawać tego modelu. Co do sprzedaży renderów modeli to nie mam pewności, ale trzeba być gnidą żeby coś takiego robić.

Napisano

z EULA turbosquid:

5. Resale.

The resale or redistribution by the Member of any Content obtained from TurboSquid, whether For Sale or freely available for download, whether part of a Valid Sale or not, is expressly prohibited unless it is Incorporated Content as licensed above.

Napisano
  • Autor

słaby jestem w angielskim, ale jeśli dobrze zrozumiałem to zacytowany cytat przez mirach nie zaprzecza temu co powiedział arevulopapo.

A więc pewnie można zamieszczać darmowe modele w wizualizacjach które się robi za pieniądze. Nie wiadomo gdzie leży granica wizualizacyj , czy skrajny przypadek wizualizacji to render samego modelu... ja nie zamierzam popadać w takie skrajności, ale też nie nazywał bym osób które tak być może robią gnidami, bo jeśli tak można i jeśli jest to zgodne z zasadami turbosquid to nie robią nic złego

Napisano

Tomson - rozwaliły mnie Twoje pytania... Z tego co wiem, do obrazka wykorzystać można, ale nie do resell'u.