scirocco Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 (edytowane) witam W zasadzie nie mam nic wspólnego z webartem, kiedys zaczynałem uczyc sie html-a - ale to juz zamierzchłe czasy. Nadchodzi jednak moment na stworzenie sobie portfolio. Bardzo spodobał mi sie efekt animacji w tle zastosowanej na stronie http://www.group-arch.com/ w jaki sposób mozna cos takiego uzyskac - prosze o naprowadzenie w odpowiedznim kierunku, gdzie szukac sposobu na uzyskanie tego efektu? Edytowane 28 Maj 2008 przez scirocco
mirach Napisano 28 Maj 2008 Napisano 28 Maj 2008 Chodzi ci jak zrobic strone ktora sie dlugo laduje, jest trudna w odbiorze i uciazliwa w nawigacji? Musisz sie w takim razie zainteresowac Flashem jak juz Reanimator napisal :)
scirocco Napisano 28 Maj 2008 Autor Napisano 28 Maj 2008 Chodzi ci jak zrobic strone ktora sie dlugo laduje, jest trudna w odbiorze i uciazliwa w nawigacji? Musisz sie w takim razie zainteresowac Flashem jak juz Reanimator napisal :) W zasadzie to masz racje, chciałem pokazac kumplowi który bawi sie flashem ta strone i pogubiłem sie przy nawigacji miedzy tymi animacjami. Ładnie to wyglada ale mało funkcjonalne. Narazie zabiore sie za prace które bede umieszczał na stronie a potem uzyje czegos prostego jak simple viewer. Ale dzieki wam za pomoc.
Przybysz Napisano 28 Lipiec 2008 Napisano 28 Lipiec 2008 Dopisze się z pytaniem bo ta sama tematyka. Jest jakas darmowa alternatywa dla Flasha pozwalajaca tworzyc bogate graficznie strony www? Coś mi sie obily o uszy takie technologie jak Flex, Xaml, Silverlight ale ktora do czego i którą warto wybrać? Ktoś mogby doradzic?
Gość User190 Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 Flex jest bardziej techniczny od Flasha, w sensie mniej rysowania więcej AS3, ale oba korzystają z dobrodziejstw AS3 i zapisują do swf ;) Flex to środowisko Flashowe. Popatrz na http://flex.mediaframe.pl/ , może będzie tam więcej, pamiętam, że chłopaki udostępniali filmiki z wykładów na ten temat. Silverlight to odpowiedź Microsoftu na Flasha - wątpię, żeby się przyjęła.
mirach Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 Silverlight to odpowiedź Microsoftu na Flasha - wątpię, żeby się przyjęła. sam MS na swoich stronach nie uzywa Silverlighta tylko flasha. Ciezko wierzyc zeby sie przyjelo, skoro nawet producent tego nie uzywa :) tak dla przykladu: http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/demo.mspx
Muminek Napisano 29 Lipiec 2008 Napisano 29 Lipiec 2008 Film przerobiony na swf. Stron internetowych nie powinno się robić w Flashu! Strasznie spowalnia , długo się ładuje i ma okrojoną funkcjonalność w stosunku do zwykłej strony www. CCS i JavaScript oraz PHP powinien wystarczyć do zrobieni świetnej galerii. Polecam to forum http://cpw.net.pl/forum/index.php
Gość User190 Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Muminek > pieprzenie jakich mało :) Flash, podobnie jak html to narzędzie - stronę przygotowujesz narzedziem, które pozwala maksymalnie realizować twoje zamysły.
Lis Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 (edytowane) stron internetowych nie powinno się robić w flashu! buhahahahahahahahhahahahhahhahahahhahahahahahahhaahhahahahahahahahahahahahahahahah dodam jescze że internet to bękart szatana a kumputery powinno się palić na stosie! Edytowane 30 Lipiec 2008 przez Lis
Przybysz Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Zgodze się, że html/xhtml+php+css to dobre polaczenie ale trzebaby to uzupelnic jakąś interaktywną grafiką wektorową. Tu wchodzi wlaśnie Flash albo SVG (jeszcze dobrze nie obadalem możliwości tego 2-go ale animacje obsluguje). Rzeczywiscie Flex i Silverlight raczej przypominają języki do pisania aplikacji webowych niz typowych stron. FlexSDK+FlashDevelop+Degrafa i niby możnaby coś stworzyć ale takie pisanie grafiki zamiast rysowania to katorga. Xaml chyba też ma spore możliwości tylko, że ma też coś wspólnego z Microsoftem i obawiam sie o jego popularnosc, wieloplatformowosc i obsluge pod innymi przegladarkami, nie wspominajac o innych urzedzeniach niz pc. Flash podobno zostal jakoś "uwolniony" ale nadal chyba brak dobrego,darmowego IDE. Znalazlem coś takiego: Ajaxanimator jakby ktoś byl ciekawy. Dzieki za posty. Obadam linki i poszperam jeszcze.
polon Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 swish, taniocha ale ma interfejs na poziomie maya (czyli w ogole nie ma - jak sobie zażartował mój koleszka), sam sie nim nie interesowałem i nie testowałem co do stron flashowych, spowalniają i są mało użyteczne i skomplikowane w nawigacji bardzo czesto - zgadzam sie, problem polega na tym że jest to pewien standard w sieci, tak jak ładną stronę htmlową może mieć wiekszosc ludzi to już bogatą (czyli procożrącą) stronę flashową już tylko ludzie a przede wszystkim firmy dbające o prestiż. jest jeszcze cos pomiędzy - to toleruje a nawet akceptuje - strony flash które można zrobić lekkie a zarazem bardzo ciekawe pod względem animacji
pitekkkk Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 W tle jest filmik rozciągnięty i prawdopodobnie zblurowany i puszczony przez kratkę żeby nie było jakości widać, całość we flashu oczywiście, sam efekt tła nie specjalnie trudny, bo o to chyba pytałeś. Strona nie uważam, że skomplikowana i nieczytelna, ale to może dlatego, że lubię akurat flashowe i sam taką mam :P jest inna i ciekawa, chociaż niektóre elementy trochę bez polotu zrobione. Nie uważam, że flash jest zły. Kwestia gustu, co kto lubi i o ile strona użytkowa(serwis) we flashu to absurd o tyle galeria i portfolio mogą pokazać styl właściciela i pozwolić na przeglądanie prac w niespotykanym w internecie stylu, ale co kto lubi.
Gość damianosik Napisano 17 Sierpień 2008 Napisano 17 Sierpień 2008 (edytowane) Podzielam słowa Lisa.....A propos Ten filmik w tle najprawdopodobniej avik został przeformatowany do swf-a najprosciej przy uzyciu Aftera FX. Cala strone z tymze efektem można zrobic nie uzywajac flash-technologii, za pomocą htmla i adobe image ready zapisujac klatki filmu w gif-ie, tylko cuś takiego bedzie troszke sie ladowac, tzn tło (zalezy to od optymalizacji i ilości klatek w/w gifie) --------------------------- www.dammax.za.pl Rzeczywiście stronka zrobiona w technologii flash, a to co w tle leci to najprawdopodobniej avi prtzeformatowany na swf, mozna to zrobic np w after fx. Mozna zrobic cuś takiego uzywajac htmla i w jakiegoś programiku do robienia gifów np adobe image ready ................................... www.dammax.za.pl Edytowane 19 Sierpień 2008 przez Knysha
ptaszek Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 jak bedziesz wstawial video do flasha przez flv'a (mozesz wypuscic flv'a z AfterEffectsa lub w VideoEncoderze zrobic) to wrzucaj maly rozmiar (50% np) i rozciagaj we flashu, moze na wadze wiele nie zystkasz ale na wydajnosci bardzo duzo. Pamietaj ze video jest osadzane na tajmlajnie, wiec pracuj najlepiej na 24 klatkach.
Orzelek Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 bardzo zaciekawily mnie wypowiedzi na temat flasha jaki to on jest zły i że nie powinno się go stosować! Przyłączam się zatem do opinii kolegi powyżej aby spalić go na stosie hehe... Koledzy wszystko ma swoje przeznaczenie - podobnie jak i flash. Sądze że do wykonania portofolio flash jest jak najbardziej ok! I nie prawda że nie da się go pozycjonować itp... No ale jak to mówią jeden lubi córkę drugi teściową :)
Rekomendowane odpowiedzi