Napisano 28 Maj 200816 l witam W zasadzie nie mam nic wspólnego z webartem, kiedys zaczynałem uczyc sie html-a - ale to juz zamierzchłe czasy. Nadchodzi jednak moment na stworzenie sobie portfolio. Bardzo spodobał mi sie efekt animacji w tle zastosowanej na stronie http://www.group-arch.com/ w jaki sposób mozna cos takiego uzyskac - prosze o naprowadzenie w odpowiedznim kierunku, gdzie szukac sposobu na uzyskanie tego efektu? Edytowane 28 Maj 200816 l przez scirocco
Napisano 28 Maj 200816 l Chodzi ci jak zrobic strone ktora sie dlugo laduje, jest trudna w odbiorze i uciazliwa w nawigacji? Musisz sie w takim razie zainteresowac Flashem jak juz Reanimator napisal :)
Napisano 28 Maj 200816 l Autor Chodzi ci jak zrobic strone ktora sie dlugo laduje, jest trudna w odbiorze i uciazliwa w nawigacji? Musisz sie w takim razie zainteresowac Flashem jak juz Reanimator napisal :) W zasadzie to masz racje, chciałem pokazac kumplowi który bawi sie flashem ta strone i pogubiłem sie przy nawigacji miedzy tymi animacjami. Ładnie to wyglada ale mało funkcjonalne. Narazie zabiore sie za prace które bede umieszczał na stronie a potem uzyje czegos prostego jak simple viewer. Ale dzieki wam za pomoc.
Napisano 28 Lipiec 200816 l Dopisze się z pytaniem bo ta sama tematyka. Jest jakas darmowa alternatywa dla Flasha pozwalajaca tworzyc bogate graficznie strony www? Coś mi sie obily o uszy takie technologie jak Flex, Xaml, Silverlight ale ktora do czego i którą warto wybrać? Ktoś mogby doradzic?
Napisano 29 Lipiec 200816 l Flex jest bardziej techniczny od Flasha, w sensie mniej rysowania więcej AS3, ale oba korzystają z dobrodziejstw AS3 i zapisują do swf ;) Flex to środowisko Flashowe. Popatrz na http://flex.mediaframe.pl/ , może będzie tam więcej, pamiętam, że chłopaki udostępniali filmiki z wykładów na ten temat. Silverlight to odpowiedź Microsoftu na Flasha - wątpię, żeby się przyjęła.
Napisano 29 Lipiec 200816 l Silverlight to odpowiedź Microsoftu na Flasha - wątpię, żeby się przyjęła. sam MS na swoich stronach nie uzywa Silverlighta tylko flasha. Ciezko wierzyc zeby sie przyjelo, skoro nawet producent tego nie uzywa :) tak dla przykladu: http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/windowshomeserver/demo.mspx
Napisano 29 Lipiec 200816 l Film przerobiony na swf. Stron internetowych nie powinno się robić w Flashu! Strasznie spowalnia , długo się ładuje i ma okrojoną funkcjonalność w stosunku do zwykłej strony www. CCS i JavaScript oraz PHP powinien wystarczyć do zrobieni świetnej galerii. Polecam to forum http://cpw.net.pl/forum/index.php
Napisano 30 Lipiec 200816 l Muminek > pieprzenie jakich mało :) Flash, podobnie jak html to narzędzie - stronę przygotowujesz narzedziem, które pozwala maksymalnie realizować twoje zamysły.
Napisano 30 Lipiec 200816 l stron internetowych nie powinno się robić w flashu! buhahahahahahahahhahahahhahhahahahhahahahahahahhaahhahahahahahahahahahahahahahahah dodam jescze że internet to bękart szatana a kumputery powinno się palić na stosie! Edytowane 30 Lipiec 200816 l przez Lis
Napisano 30 Lipiec 200816 l Zgodze się, że html/xhtml+php+css to dobre polaczenie ale trzebaby to uzupelnic jakąś interaktywną grafiką wektorową. Tu wchodzi wlaśnie Flash albo SVG (jeszcze dobrze nie obadalem możliwości tego 2-go ale animacje obsluguje). Rzeczywiscie Flex i Silverlight raczej przypominają języki do pisania aplikacji webowych niz typowych stron. FlexSDK+FlashDevelop+Degrafa i niby możnaby coś stworzyć ale takie pisanie grafiki zamiast rysowania to katorga. Xaml chyba też ma spore możliwości tylko, że ma też coś wspólnego z Microsoftem i obawiam sie o jego popularnosc, wieloplatformowosc i obsluge pod innymi przegladarkami, nie wspominajac o innych urzedzeniach niz pc. Flash podobno zostal jakoś "uwolniony" ale nadal chyba brak dobrego,darmowego IDE. Znalazlem coś takiego: Ajaxanimator jakby ktoś byl ciekawy. Dzieki za posty. Obadam linki i poszperam jeszcze.
Napisano 30 Lipiec 200816 l swish, taniocha ale ma interfejs na poziomie maya (czyli w ogole nie ma - jak sobie zażartował mój koleszka), sam sie nim nie interesowałem i nie testowałem co do stron flashowych, spowalniają i są mało użyteczne i skomplikowane w nawigacji bardzo czesto - zgadzam sie, problem polega na tym że jest to pewien standard w sieci, tak jak ładną stronę htmlową może mieć wiekszosc ludzi to już bogatą (czyli procożrącą) stronę flashową już tylko ludzie a przede wszystkim firmy dbające o prestiż. jest jeszcze cos pomiędzy - to toleruje a nawet akceptuje - strony flash które można zrobić lekkie a zarazem bardzo ciekawe pod względem animacji
Napisano 14 Sierpień 200816 l W tle jest filmik rozciągnięty i prawdopodobnie zblurowany i puszczony przez kratkę żeby nie było jakości widać, całość we flashu oczywiście, sam efekt tła nie specjalnie trudny, bo o to chyba pytałeś. Strona nie uważam, że skomplikowana i nieczytelna, ale to może dlatego, że lubię akurat flashowe i sam taką mam :P jest inna i ciekawa, chociaż niektóre elementy trochę bez polotu zrobione. Nie uważam, że flash jest zły. Kwestia gustu, co kto lubi i o ile strona użytkowa(serwis) we flashu to absurd o tyle galeria i portfolio mogą pokazać styl właściciela i pozwolić na przeglądanie prac w niespotykanym w internecie stylu, ale co kto lubi.
Napisano 17 Sierpień 200816 l Podzielam słowa Lisa.....A propos Ten filmik w tle najprawdopodobniej avik został przeformatowany do swf-a najprosciej przy uzyciu Aftera FX. Cala strone z tymze efektem można zrobic nie uzywajac flash-technologii, za pomocą htmla i adobe image ready zapisujac klatki filmu w gif-ie, tylko cuś takiego bedzie troszke sie ladowac, tzn tło (zalezy to od optymalizacji i ilości klatek w/w gifie) --------------------------- www.dammax.za.pl Rzeczywiście stronka zrobiona w technologii flash, a to co w tle leci to najprawdopodobniej avi prtzeformatowany na swf, mozna to zrobic np w after fx. Mozna zrobic cuś takiego uzywajac htmla i w jakiegoś programiku do robienia gifów np adobe image ready ................................... www.dammax.za.pl Edytowane 19 Sierpień 200816 l przez Knysha
Napisano 1 Wrzesień 200816 l jak bedziesz wstawial video do flasha przez flv'a (mozesz wypuscic flv'a z AfterEffectsa lub w VideoEncoderze zrobic) to wrzucaj maly rozmiar (50% np) i rozciagaj we flashu, moze na wadze wiele nie zystkasz ale na wydajnosci bardzo duzo. Pamietaj ze video jest osadzane na tajmlajnie, wiec pracuj najlepiej na 24 klatkach.
Napisano 6 Wrzesień 200816 l bardzo zaciekawily mnie wypowiedzi na temat flasha jaki to on jest zły i że nie powinno się go stosować! Przyłączam się zatem do opinii kolegi powyżej aby spalić go na stosie hehe... Koledzy wszystko ma swoje przeznaczenie - podobnie jak i flash. Sądze że do wykonania portofolio flash jest jak najbardziej ok! I nie prawda że nie da się go pozycjonować itp... No ale jak to mówią jeden lubi córkę drugi teściową :)