Napisano 1 Czerwiec 200816 l Problem przedstawia się następująco Mam obiekt i oznaczone na nim Vertexy A,B,C,D,E oraz niebieską prostą przechodzącą przez A i B. Czy jest jakas możliwość (poza ustawianiem ręcznym) aby vertexy C,D i E znalazły sie na prostej łączącej A i B (inaczej - żeby wszystkie od A do E znalazły się na prostej)?
Napisano 1 Czerwiec 200816 l mozesz to zrobic skalujac te vertexy w wybranej osi, lub....wcisnac w edycji vertexow "X, Y, Z" jest obok "make planar"
Napisano 1 Czerwiec 200816 l Snap może? Albo zaznacz wszystkie i wklep im pozycję na osi y. (na dole masz okienko:)
Napisano 1 Czerwiec 200816 l Autor a czy nie było by tak zę po wklepaniu przesunęly by się względem pivota/środka punktów, a nie na daną pozycję? mi chodzi właśnie o to aby A i B nie zmieniły pozycji, a tylko C,D i E ustawiły się na tej linii., tak zeby całość tworzyła linię prostą. hmm a można jaśniej gdzie ten 'snap' znajdę?
Napisano 1 Czerwiec 200816 l a czy nie było by tak zę po wklepaniu przesunęly by się względem pivota/środka punktów, a nie na daną pozycję? mi chodzi właśnie o to aby A i B nie zmieniły pozycji, a tylko C,D i E ustawiły się na tej linii., tak zeby całość tworzyła linię prostą. hmm a można jaśniej gdzie ten 'snap' znajdę? Zależy, jak zaznaczysz wertex, na dole powinna być podana jego aktualna pozycja, robię tak bardzo często więc musi działać. Nie ogarniam w tej chwili co gdzie jest, mam nadzieję, że choć trochę naprowadziłem:/ Snap (to grid) masz w toolbarze głownym, sorki, nie mam scrina teraz zrobić, poszukaj w f1 bedzie napisane tam jak to wygląda. Pewnie jest też snap do object, nie używam osobiście:p
Napisano 2 Czerwiec 200816 l Autor aa o snap to grid chodzi. ale właśnie problem w tym że ta linia przebiega pod kątem. a co do wklepywania pozycji: chodziło mi o sytuacje w której mam zaznaczone kilka punktów. zresztą kolejno ich tak nie przeniose, bo nie chce mi sie ręcznie obliczać w jakiej pozycji powinny być, właśnie pytam czy max nie mógłby za mnie tego obliczyć i ich tam przerzucić czyli poza usunięciem verteksów i podzieleniem powstałego edge na nowo nie ma żadnej innej możliwości? to troche kiepsko :/
Napisano 2 Czerwiec 200816 l albo skopiowac pozycje w osi tych vertexow, zeskalowac wsyzstkie do jednej plaszczyzny, poczym wklepac im pozycje tamtych vertexow....masz dokladnosc np do 3ciej liczby po przecinku
Napisano 4 Czerwiec 200816 l To ja się podepnę coby nowego tematu nie tworzyć bo mam podobny problem. Otóż mam coś takiego chciałbym ten vertex u góry przesunąć w dół, niby prosta sprawa ale tak to wygląda od boku Jak widać gizmo transformacji jest ustawione pod kątem prostym do sceny, teraz moje pytanie. Czy można ustawić je pod takim samym kątem jak obiekt? Próbowałem bawić sie w zakładce hierarchy pivotem ale w efekcie obróciłem tylko pivot. Ma ktoś jakiś pomysł jak to zmienić?