Napisano 2 Czerwiec 200816 l Witajcie! robiłem tor do jednej gry w 3ds maxie, siedziałem nad nim kilkanaście godzin i w pewnym momencie 3ds max się zawiesił i koniec. Cały plik uszkodzony i nie mogę go otworzyć. Czy jest możliwość naprawy, lub odzyskania pliku?
Napisano 2 Czerwiec 200816 l Znajdź folder maxa "autoback". Tam program zapisuje co jakiś czas pliki asekuracyjne. Jeśli z jakiś powodów max nie zrobił autobacków możesz spróbować odzyskać plik jakimś programem do odzyskiwania danych, typu easy recover.
Napisano 2 Czerwiec 200816 l ..rada na przyszlosc, wersjonowanie plikow wlasciwie co kazdy jeden zapis, po skonczonej robocie, moze troche zbednych usunąć, ...zawsze sie mozesz cofnąć w pracy i takich problemów więcej nie uświadczysz. Właśnie po to w oknie "save as jest" taki plusik który savuje z kolejnym numerkiem;)
Napisano 2 Czerwiec 200816 l Znajdź folder maxa "autoback". Tam program zapisuje co jakiś czas pliki asekuracyjne. Jeśli z jakiś powodów max nie zrobił autobacków możesz spróbować odzyskać plik jakimś programem do odzyskiwania danych, typu easy recover. Znalazłem, nie jest to może ostatni zapis, ale wiekszosc pliku tam jest :) Levus dzięki, nie wiedziałem o tym plusiku :)
Napisano 2 Czerwiec 200915 l Właśnie po to w oknie "save as jest" taki plusik który savuje z kolejnym numerkiem;) Zamiast plusika za każdym razem można też włączyć w customize/preferences/files -increment on save.Max będzie automatycznie zmieniał nazwę przy zapisie 01,02... Pozdr.:)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l Polecam w Maxie w Preferencjach ustawić "Scene Undo" Levels na np 150 (czesto mi to uratowało scenę i pięknie mozna sie cofnąć daleko wstecz. Oraz co najważniejsze i co zawsze robię w Maxach> w Preference Settings w zakładce Files>Auto Backup ustawić 'Autoback files' na 9(w starszych Maxach) lub np 30-40 w nowszych i zapis co 1.5 minuty . Często sie przydaje :)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l zapis co 1.5 minuty . Często sie przydaje :) hehe, sproboj to ustawic kiedy pracujesz na parusetmegowym pliku. Wiecej bedziesz ogladal napis "saveing" niz pracowal :)
Napisano 13 Lipiec 201014 l Qrde u mnie tez podobnie szlak trafil 3d maxa tylko najgorsze jest ze w autoback tak samo zadnego pliku nie moge otworzyc ... to juz qwa przegiecie ... ;/ ktos pomoze ?? ma ktos jeszcze jakies pomysly ? rozumiem glowny plik ale w autoback zeby nie dalo sie otworzyc zadnego pliku ... :/:/:/