Jander Napisano 8 Czerwiec 2008 Share Napisano 8 Czerwiec 2008 Witam. Potrzebuje sposobu na pokrycie trawą podłoża w swojej scence ; P. Próbowałem już tutoriala z max3d.pl a także Vray fur. Niestety w obu wypadkach 3dsmax wyłącza się lub wywala błąd w momencie renderowania. Używam maxa 2008 + vray. Na wszelki wypadek specyfikacja kompa: Core2duo 2,13 GF 8800GTS 320 4gb ( xp widzi niestety 3,5 ) ram Może jest jakiś mniej obciążający sposób na zrobienie ładnej trawy? Serdecznie proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 8 Czerwiec 2008 Share Napisano 8 Czerwiec 2008 moze zainteresuje sie trawa zrobiona z displacmenta a jak to zrobic to odsylam do tutow w sieci ... wpisz w google displacment grass i napewno cos nie bedzie wogole na tym forum pewnie taki tutek juz byl gdzies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jander Napisano 8 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2008 Widziałem taki jeden tutorial ale zależy mi żeby trawa była dość wysoka. Da rade za pomocą displacementa zrobić wysoką trawę? Bo to co widziałem to była taka 'ledwo skoszona' : P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huter Napisano 8 Czerwiec 2008 Share Napisano 8 Czerwiec 2008 (edytowane) Możesz "pojechać" scatter'em (F1) lub użyć jakiegoś plugina do robienia włosów i tak skonfigurować go by te włosy wyglądały jak trawa ;P (Hair and fur? F1) ... albo ręcznie x] Edytowane 8 Czerwiec 2008 przez Huter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 8 Czerwiec 2008 Share Napisano 8 Czerwiec 2008 Tak jak Huter napisał - włosy Ci zostają no chyba, że zrobisz przesiadkę na FinalRendera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jander Napisano 8 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2008 A ten hair and fur wiele się różni od Vray fur? Hmm... dopiero co się zakochałem w V-ray'u więc raczej nie zmienię rendera ; P. Dzięki za zainteresowanie tematem. Jakby ktoś jeszcze miał jakiś pomysł to będę wdzięczny za podanie go. Póki co pozostają mi włosy, będę chyba musiał trochę z optymalizowac moją scenę. Trudno się mówi ; ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 8 Czerwiec 2008 Share Napisano 8 Czerwiec 2008 Możesz jeszcze ewentualnie wyrenderować w częściach, a potem poskładać do kupy w programie typu photoshop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huter Napisano 8 Czerwiec 2008 Share Napisano 8 Czerwiec 2008 A ten hair and fur wiele się różni od Vray fur?[...] Nie znam Vray'a ... ale przecie Hair and fur to plugin i CHYBA nie ma znaczenia jakiego rendera używasz ... ale sam nie wiem ... sprawdź i powiedz bo jestem ciekaw :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 8 Czerwiec 2008 Share Napisano 8 Czerwiec 2008 znajdz dobre mapki diffuse i displace dla trawy daj vraydisplacement - amount na 10cm, ja eksperymentuje tak ostatnio, do duzych scen vrayfur sie nie nadaje - ew. mozesz dac na obszar przed kamerą. Chybaże masz mała scenke to mapka diffuse + vrayfur daje genialny efekt(kumpel sie tak bawił i wygladało to świetnie). Mam podobnego kompa ale z 2gb ram i znalazłem sposób na wywalanie maxa, po pierwsze warto miec vray rc5( lepiej radzi sobie z displace) pozatym przed samym renderowaniem przełączam viewports na open gl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jander Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2008 Możesz jeszcze ewentualnie wyrenderować w częściach, a potem poskładać do kupy w programie typu photoshop.Na taką opcje to bym raczej sie zdecydował w ostateczności, nawet nie jestem pewny jak to zrobic ^^ Nie znam Vray'a ... ale przecie Hair and fur to plugin i CHYBA nie ma znaczenia jakiego rendera używasz ... ale sam nie wiem ... sprawdź i powiedz bo jestem ciekaw :)Hmm... tylko jeszcze muszę go znaleźć : P. Mam podobnego kompa ale z 2gb ram i znalazłem sposób na wywalanie maxa, po pierwsze warto miec vray rc5( lepiej radzi sobie z displace) pozatym przed samym renderowaniem przełączam viewports na open gl.Bardzo ciekawe muszę przyznać z tym open gl, wypróbuje na pewno. Tyle że po zmianie directa na open gl trzeba restartować maxa a to troszkę kłopotliwe. A co do v-raya to mam RC3, więc może będę musiał się przerzucić na nowszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 9 Czerwiec 2008 Share Napisano 9 Czerwiec 2008 Nie taka znowu ostateczność bo właśnie tak się to robi. W tą sierść czy jak tam plugin wolicie max został już standardowo uposażony :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jander Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2008 W tą sierść czy jak tam plugin wolicie max został już standardowo uposażony :)o faktycznie : D Nie taka znowu ostateczność bo właśnie tak się to robi.A mógłbyś mniej więcej opisać jak się to robi? Jeśli nie przyda się teraz ( po zoptymalizowaniu sceny jest już lepiej także chyba zdecyduje się ostatecznie na włosotrawe ; ) ) to może przyda się później. Nie znam Vray'a ... ale przecie Hair and fur to plugin i CHYBA nie ma znaczenia jakiego rendera używasz ... ale sam nie wiem ... sprawdź i powiedz bo jestem ciekaw :) To niema znaczenia, sprawdziłem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 9 Czerwiec 2008 Share Napisano 9 Czerwiec 2008 pozatym przed samym renderowaniem przełączam viewports na open gl. a co ma wyswietlanie viewportow do renderowania ? O,o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jander Napisano 10 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2008 Nieno zwariuje zaraz i powieszę się na kablu od myszki. Wszystko było ładnie, scenka już się spoko renderowała, potem dodałem jeszcze w paru miejscach displacement i znowu max się wyłącza ; (. Żeby było ciekawiej zdjąłem displacement i nadal nie mogę. Wcześniej max wyłączał się kilka sekund po rozpoczęciu renderowania. Teraz mniej więcej po minucie czy dwóch. A i próbowałem tego sposobu z viewportami ale nie działa niestety ; ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 mirach - dziwna sprawa ale naprawde u mnie to pomaga, unikam jakiegos tam bledu pamięci. Może to dlatego ze zazwyczaj działam na maxtreme, albo ze karta quadro fx. Zresztą ten patent znalazłem na tym forum w czyjejs wypowiedzi, moze znajdę możliwe ze zle sie wyraziłem - open gl pomaga na błąd pamieci, ale to ze vray rc5 lepiej radzi sobie z vraydisplacement to fakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 moze blad pamieci w viewporcie ale nie w renderowaniu bo te ustawienia nie maja dla tego procesu znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 często wysypywanie vraya jest związane z brakiem pamięci więc jeżeli viewport rezerwuje sobie przez directa troszkę ramu może być tak że tego troszkę zabraknie (to tak teoretycznie) Sprawdź zajętość pamięci w menadżerze zadań i zobacz kiedy się wysypuje :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 Tak samo przy uszkodzonych ramach i rzadko lecz się zdarza przy przekręconym procesorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jander Napisano 12 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2008 Po kolei... Wysypuje sie gdy pamięci jest jeszcze sporo. 2 kości dopiero co wróciły z gwarancji, drugie zostały kupione gdy pierwsze były oddane. Procka nie kręciłem. Może coś z ustawieniami V-Raya? Dopiero się zapoznaje z tym renderem. Gdy zdejmuje vray displacement wszystko jest ok. Help plz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 12 Czerwiec 2008 Share Napisano 12 Czerwiec 2008 A próbowałeś z ze słabszymi ustawieniami dispa ( max.subdivs , edge lenght ) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 12 Czerwiec 2008 Share Napisano 12 Czerwiec 2008 jaka wersja vraya i windowsa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jander Napisano 13 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2008 Próbowałem zmniejszać te wartości i nadal wywala :/. V-Ray 1.5 RC5 Windows XP PRO SP2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi