Jump to content

Monitor LCD 30"

JohnyCa

Recommended Posts

Przygotowuję się do kupna nowego monitorka i mój wstępny wybór padł na tego: HP LP3065 30". Co o nim sądzicie? Z początku myślałem o dwóch 24" ale jeden większy wydaje mi się lepszym rozwiązaniem.

Za tyle jest na Allegro:

http://www.allegro.pl/item376713227_hp_lp3065_30_6ms_dvi_wide_super_lcd_sklep.html

Nie wiem jak jakość ma się do podobnych Delli - na pewno HP-ek jest atrakcyjny cenowo. Czy ktoś może miał do czynienia z tym sprzętem ewentualnie z innym HP na takiej samej matrycy?

Jeszcze taniej jest w sklepach internetowych ,wystarczy poszukac przez skapca albo ceneo

Parametry do zastosowan cad ma bardzo dobre.Tylko braknie mu wejscia hdmi

W serwisie pclab ylo porownanie tego hpka do 30tki samsunga

Nowe delle 30'' maja jakas wade techniczna i juz nie sa produkowane , przynajmniej takie informacje byly w sieci, dziwi mnie ze sprzedaja ten sprzet na allegro za nie male pieniadze.

Leleń: miałem kiedyś konfig z dwoma monitorkami - jeden 17" (Belinea) a drugi 15" (Nec) i może dlatego się do tego rozwiązania zniechęciłem - problemem była przede wszystkim kalibracja kolorów - w sumie nie potrafiłem sobie z tym poradzić i na każdym miałem co innego. Zresztą pracuję głównie w 3dsmax-ie i po otwarciu kilku paneli i okienek nawet w rozdziałce 1920 x 1440 w jakiej teraz pracuję nieraz brakuje mi miejsca. IMO na 30" w 2560 x 1600 miejsca powinno starczyć. Jakby co to mogę zawsze później dokupić jeszce 24" :D

Przez tydzień robiłem na takim wielkoludzie i stanowczo nie polecam. Beznadziejna praca, chyba, że monitor masz 1,5m od siebie, a to jest bezsensu.

Za te pieniądze (jak HP) kupisz bardzo dobrego NEC'a lub Eizo 24'-26'. I tego bym się trzymał.

Nie wiem do czego konkretnie potrzebujesz monitory, ja mam tak: 19' NEC 1990SXi S-IPS (mozna skalibrowac sprzetowo w pewnym zakresie), ok 1800pln, i 24' Gateway 1000pln S-PVA (przeceniony). Wychodzi 700pln taniej i jestem przekonany ze ten HP nie ma szans z NECiem jesli chodzi o kolory. Lepszy jest tylko SpectraView i Eizo ColorEdge i moze jakies inne Eizo w okolicy 4k pln.

30" to rozmiar rozrywkowy :) z wysokim wspolczynikiem robienia wrazenia wow factor! na sasiedzie. To dosc spory obszar w pewnych zastosowaniach wiecej nie znaczy lepiej o ile do filmow, gier i innych rozrywek preferowane sa wielkie rozmiary to jesli chodzi o prace coraz wiecej ludzi decyduje sie na sredniej wielkosci panele.

Jesli chodzi o Dell'a to roznie to bywa swego czasu mialem na oku jeden model, jednak po loterii z roznymi matrycami ktore stosowali i mala powtarzalnoscią egzemplarzy skreslilem go z listy, ostatnio cos wprowadzili i zaraz wycofali z racji jakiegos bledu.

Mialem dosc i poszlem zapoznac sie z Eizo model FlexScan S1931 zobaczylem, kupilem i z ktorego jestem zadowolony w 100% do dzis.

No cóż - może jednak poszukam sklepu gdzie będę mógł zobaczyć "na żywo" i wtedy się zdecyduję. Mam telewizor 40" Samsunga FullHD i po podłączeniu do kompa z odległości 2m nie jest tak źle.

Oczywiście do żadnej pracy taka konfiguracja się nie nadaje :)

Ech...