Napisano 3 Lipiec 200816 l Siemanko Ostanio zaczalem sie bawic robieniem wizek i chcialbym dodac pare kwiatkow tak sobie pomyslalem ze dobry do tego moze byc Xfrog (jakos ten Paint Effect mi nie lezy:)) mam pare plikow ale sa one w formacie xfr jakim programem mozna to przekonertowac na obj zalozmy ale na pliki maji o ile sie da:) pozdro
Napisano 4 Lipiec 200816 l a dlaczego paint Ci nie leży? jest naprawdę przyjemny do roślinności. Ostatnio robimy w firmie tak, że kumpel, który robi vizki na MAXie, bierze odemnie kwaiaty/trawę/drzewa w formacie FBX. Ja pracuję oczywiście na MAYA.
Napisano 4 Lipiec 200816 l xfr to odpalaj za pomocą Xfrog-a standalone ostatnia wersja chyba 3,5 (od 16lat czy coś ;)) potem exportujesz do obj i już wiesz :) jest też plugin do majki Xfrog cośtam ale zawsze kilka wersji do tyłu aktualne do wersji 8 czyli 500 lat za mu..... do tyłu a jak masz za dużo pieniędzy to możesz spróbować też NATFX ;) http://www.bionatics.com/
Napisano 4 Lipiec 200816 l i taki mały tip mi się przypomniał jak wyexportujesz do obj to o zgrozo każdy kawałek geometri jest oddzielnie! przy jakimś drzewku to ukatrupi Ci kompa będzie się straszliwie wolno wczytywało a viewport ledwo się będzie ruszał i jakakolwiek edycja będzie niemiłosierną katorgą! :( moja droga na obejście to export do lwo z zaznaczonymi wszystkimi checkboxami dzięki temu każdy materiał będzie miał jeden obiekt ze zcombinowaną geometrią, później w deep exploration exportujesz do obj i dalej już wiesz ;) ja jeszcze lwo odpalam w modo i se lookam jakie texturki do czego przykręcone :)