Napisano 8 Lipiec 200816 l Witam Wymeczylem model Kota w maya, przed okladaniem go siercia chce dolozyc animacje ruchu, mysle o prostym chodzeniu. Nie zabardzo wiem jak sie za to zabrac, poniewaz model to w zasadzie jeden duzy obiekt z polygonow. nie chce gotowca czy cos ale kilka wskazowek jak i co, moze gdzie poczytac jak to sie robi z kotem :p Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam.
Napisano 8 Lipiec 200816 l Poszukaj w Sieci tutoriali pod hasłem rigging. Generalnie idea jest taka, że musisz stworzyć tzw. szkielet (w Maya służy do tego polecenie Joint w menu chyba Skeleton), następnie go zriggować, podpiąć do modelu (skinning) i wtedy animować ten szkielet. W dokumentacji Maya chyba też jest prosty tutorial o tym.
Napisano 9 Lipiec 200816 l DT mają tutki o rigowaniu i animowaniu czworonogów nie weim jak z jakością ale powinno wystarczyć :) tutaj nawet bardziej pro klik
Napisano 9 Lipiec 200816 l Autor Dzieki za pomoc, znalazlem na DT te tutki i na nich bede bazowal, sa dosc porzadne. Zeby to jescze bylo darmo :p ale temu tez sie da zaradzic :) a tak na marginesie to polecam tutki z DT, widzialem z 10 i sa proste i dobre!
Napisano 10 Lipiec 200816 l zwróć uwagę tylko na jedną ważną rzecz przy rigowaniu. Kot w przeciwieństwie do człowieka jest stworzeniem czworonożnym (chyba że to kotek humanoidalny ;) ) więc tak na prawdę ma 2 punkty ciężkości: między łopatkami i w biodrach. Rig człowieka we wszystkich tutorialach jakie widziałem ma tylko w biodrach wiec jeśli chcesz ułatwić sobie animacje - dobrze przemyśl riga ;P
Napisano 11 Lipiec 200816 l Autor no jeszcze nie przegladalem tych tutkow ale nie sa dla czlowieka tylko dla czworonogow, bodajrze na koniu oparte:P zatem moze cos tam bedie w tej kwesti, ale dzieki za uwage:) myslalem bedzie prosciej:P NATOMIAS mam jeden problem zwiazany z Maya, nie bede zaczynal tylko sie podopne pod swoj watek:P MIanowice mialem reistal Maya, wlaczam moj model a tam co widze, poszarpane Edge, pofalowane :( Zamiast ladnego kociego pyska mam starego pomarszczonego emeryta :( i to na dodatek samo sie zrobilo. jest na to jakas rada procz zaczynania od poczatku co mi sie nie usmiecha po kilkanascie godzin stracilem ;(
Napisano 11 Lipiec 200816 l sprawdź Incrementale ... jeśli miałeś włączone, może jakiś save stary został. Inna sprawa, że wertexy same się nie przemieszczają. Musiałeś coś spaprać - może brak jakiegoś scryptu np Smoothbuttona?
Napisano 12 Lipiec 200816 l Autor ale byle glupi... add divison mi sie zrobilo na calym obiekcie :( ale usuniecie tego poszlo sprawnie. niepotrzebnie panike sieje :P