Tomasz_87 Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 No wlasnie. Czym sie rozni wersja standalone od satelite ? tzn wiem ze satelite sluzy do renderingu sieciowego. wiec w takim razie do czego jest standalone ?
piotrek Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 (edytowane) Ogólnie, standalone to samodzielna wersja mentala uruchamiana z linii poleceń. W opozycji do tych wersji zaimplementowanych w popularne pakiety do grafiki 3D (XSI, Maya, 3dsmax). Satellite to program renderujący, który po uruchomieniu siedzi sobie cicho i nasłuchuje. Gdy otrzyma polecenie, że ma coś renderować (od np. standalone), renderuje. Mając na komputrze zainstalowaną wersję standalone wydajesz polecenie renderingu wpisując w konsoli render [dodatkowe opcje] plik_do wyrenderowania Standalone znajduje w sieci komputery, na których jest satellite i też każe im renderować, a one renderują :) Edytowane 9 Lipiec 2008 przez piotrek 1
Tomasz_87 Napisano 9 Lipiec 2008 Autor Napisano 9 Lipiec 2008 aaaaaa ... to takie cos. gdzie w necie moge znalezc cos wiecej na ten temat? jakis tutorial jak to uzuwac itp. co prawda szukalem ale sporo tego jest. moze ktos z was ma konkretne linki do komend do wiersza polecenia itp ?
piotrek Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 generalnie jest tak, że wpiszesz render --help (albo render /h jeśli masz Windowsa) i ci się pojawi list opcji, które możesz wpisać. Ja kiedyś miałem Standalone i był do tego dołączony fajny podręcznik.
streaker Napisano 9 Lipiec 2008 Napisano 9 Lipiec 2008 Takie małe uzupenienie: do xsi (w mayi chyba też) jest dołączony mr standalone i po kliknięciu na render translator przygotowuje scene i wysyła ją do mr. Można wyeksportować scene do .mi2 i potem odpalić z linii poleceń rendera - w maxie takiej możliwości nie ma, render jest zaszyty w samym programie.
Rekomendowane odpowiedzi