Jump to content

Featured Replies

Posted

czy może mi ktoś pomóc i wie jak za "jednym kliknięciem" zaznaczyć przekątne edgesy nie robiąc tego "z palca" - zaznaczać każdą z osobna?

Edited by drakul

• Replies 6
  • Views 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

zaznaczyć loopami lub selekcją pionowe i poziome edge a potem dać invert selection

• Author

piksar: ale ja nie chce zaznaczyć wszystkich przekątnych tylko wybrany rząd bądź kolumnę.a poza tym loopami nie da rady zaznaczyć pionowych i poziomych krawędzi bo albo zakręcają albo zatrzymują sie na przekatnych.wiec mozna tylko selekcje, a przy zakrzywionych ksztalcie juz trzeba pojedynczo zaznaczac

obróć sobie widok o 45 stopni, zaznacz linię vertexów i z wcisnietym ctrl przejdz na edycje linii.

• Author

moze pokaze na konkretnym przykładzie bo widze ze jest to nie rozumiane.mi nie chodzi o plane z przekatnymi a skomplikowana bryle w ktorej chcve zaznaczyc przekatne w jednym z rzedow badz kolumn i przekrecanie o 45 st to nie rozwiazanie.

na zdjeciu nizej jest fragment wanny- jak zaznaczyc szybko przekatne czworobokow

Edited by drakul

hmmm wsumie dokladnie nie wiem jak rozwiazac ten problem ale zaryzykuje stwierdzeniem ze moze skrypt "polyboost" potrafi takie rzeczy

Odgrzeje kotleta , Czy ktoś ma na to jakiś sposób?

Najlepiej jakby automatycznie zaznaczało wszystkie zbędne w edit poly przekątne(edge).

Zerknę jeszcze w ten polyboost. Jak znajdę ;) rzecz jasna.