MadHatter Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 Czesc mam takie male pytanie: Jak zrobic hehehe material ktory da kolor czarny w kanale alfa ale bedzie widoczny na renderze???? Slyszalem o takiej metodzie przydatnej do poznijeszej obrobki... 3dsMax, MR badz Vray Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 Jak zrobic hehehe material ktory da kolor czarny w kanale alfa ale bedzie widoczny na renderze???? Z tego jak ty to napisales, to wychodzi na to ze w difuse dajesz kolor czarny.... ?????????? Pewnie nie o to ci chodzi, ale to jest odpowiedz na powyzsze pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 Jak jest czarne w alfa, to nie bedzie widoczny w renderze, taki jest cel używania mapki alfa. Może wytłumacz dokładniej o co ci chodzi, bo teraz trochę sprzeczne ze sobą rzeczy żądasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadHatter Napisano 22 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2008 no wiec wlasnie mam dwa przedmioty jeden przeslania w czesci drugi i teraz chce zmienic troche mapke na tym zaslonietym a nie chce robic calego renderu od poczatku bo to trwa ... i jak to mowia: blessed are those who break the rules :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano 22 Lipiec 2008 Share Napisano 22 Lipiec 2008 to jak chcesz zmienic mapke na tym drugim to czemu jej normalnie nie zmienisz?? po co jakies kombinacje??? I tak jak zmienisz to bedziesz musial wyrenderowac???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadHatter Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2008 sa generalnie dwa powody dla ktorych chcialbym to zrobic: - przedmiot ktory zamodelowalem ma taka geometrie ze podczas renderingu czasem wyrzuca mnie z maxa z komunikatem o braku pamieci, wiec pasuje mi go renderowac osobno, - chcialbym uzyc efektu motion blur co daje 12 przejsc na render a wiesz ile by to moglo czasu zajac przy wiekszej rozdzielczosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadHatter Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2008 wlasciwie to chodzilo mi o dof ale dla motion blura to bedzie pewnie to samo pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 23 Lipiec 2008 Share Napisano 23 Lipiec 2008 ja nadal nie kumam co chcesz zrobić... domyślam się tylko że 2-gi plan chcesz osobno wyrenderować.. no to w czym problem...?? wytendruj też Z-depth... i po sprawie.. jeśli nie chcesz passow z kamery renderować. to jedna klatka będzie - still czy animacja..? pozdrawiam. (czy ty jesteś Kubą..? tym Kubą..? z Limanowej..?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadHatter Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2008 hej sly przylapaliscie mnie wsumie bo to tylko teoria Ostatnio zainteresowala mnie metoda renderingu z roznymi przebiegami i pozniejsza kompozycja w photoshopie lub gimpie no i zawsze mozna postprodukcyjnie kilka efektow dorzucic czytalem o tej metodzie z matte object na jakims angielsko jezycznym forum ale nie moge odszukac takiej opcji w moim maxie jest to rodzaj specjalnego shadingu, ktory daje oprocz zazwyczaj czarnego koloru diffuse czyli tak jak mowil Zgred88, ale daje tez czarny kolor w kanale alfa , czyli przedmiot staje sie niewidoczny dla pozniejszej maski Wydaje mi sie ze mozna w ten sposob sobie dobrze kanaly alfa wyekstrahowac czyli w animacji napewno mozna wykorzystac ale ja narazie chcialbym to wykorzystac przy statycznych obrazkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadHatter Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2008 (edytowane) hej sly z Limanowej to raczej nie ale w okolicach Tarnowa sie wychowywalem to chyba niedaleko :) A Ty czemu pytasz?? Pozdrawiam Edytowane 24 Lipiec 2008 przez jpulawski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadHatter Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2008 No i jak zawsze F1 dalo rade :) W MR material Matte/Shadow/Reflection (mi) Wybaczcie ze najpierw pytam forum a potem szukam. Juz nie bede :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MadHatter Napisano 24 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2008 a oto efekt koncowy chodzilo o podmienienie przodu tak zeby hdri odbijala sie tylko w nim wizualizacja dla znajomej firmy z krakowa nie wiem tylko czy to tylko miejsce na to aby takie rzeczy pokazywac ja tylko robilem wizualizacje chyba bedzie spox pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi