Posted July 22, 200816 yr Czesc mam takie male pytanie: Jak zrobic hehehe material ktory da kolor czarny w kanale alfa ale bedzie widoczny na renderze???? Slyszalem o takiej metodzie przydatnej do poznijeszej obrobki... 3dsMax, MR badz Vray Pzdr
July 22, 200816 yr Jak zrobic hehehe material ktory da kolor czarny w kanale alfa ale bedzie widoczny na renderze???? Z tego jak ty to napisales, to wychodzi na to ze w difuse dajesz kolor czarny.... ?????????? Pewnie nie o to ci chodzi, ale to jest odpowiedz na powyzsze pytanie...
July 22, 200816 yr Jak jest czarne w alfa, to nie bedzie widoczny w renderze, taki jest cel używania mapki alfa. Może wytłumacz dokładniej o co ci chodzi, bo teraz trochę sprzeczne ze sobą rzeczy żądasz.
July 22, 200816 yr Author no wiec wlasnie mam dwa przedmioty jeden przeslania w czesci drugi i teraz chce zmienic troche mapke na tym zaslonietym a nie chce robic calego renderu od poczatku bo to trwa ... i jak to mowia: blessed are those who break the rules :)
July 22, 200816 yr to jak chcesz zmienic mapke na tym drugim to czemu jej normalnie nie zmienisz?? po co jakies kombinacje??? I tak jak zmienisz to bedziesz musial wyrenderowac????
July 23, 200816 yr Author sa generalnie dwa powody dla ktorych chcialbym to zrobic: - przedmiot ktory zamodelowalem ma taka geometrie ze podczas renderingu czasem wyrzuca mnie z maxa z komunikatem o braku pamieci, wiec pasuje mi go renderowac osobno, - chcialbym uzyc efektu motion blur co daje 12 przejsc na render a wiesz ile by to moglo czasu zajac przy wiekszej rozdzielczosci.
July 23, 200816 yr Author wlasciwie to chodzilo mi o dof ale dla motion blura to bedzie pewnie to samo pzdr
July 23, 200816 yr ja nadal nie kumam co chcesz zrobić... domyślam się tylko że 2-gi plan chcesz osobno wyrenderować.. no to w czym problem...?? wytendruj też Z-depth... i po sprawie.. jeśli nie chcesz passow z kamery renderować. to jedna klatka będzie - still czy animacja..? pozdrawiam. (czy ty jesteś Kubą..? tym Kubą..? z Limanowej..?)
July 23, 200816 yr Author hej sly przylapaliscie mnie wsumie bo to tylko teoria Ostatnio zainteresowala mnie metoda renderingu z roznymi przebiegami i pozniejsza kompozycja w photoshopie lub gimpie no i zawsze mozna postprodukcyjnie kilka efektow dorzucic czytalem o tej metodzie z matte object na jakims angielsko jezycznym forum ale nie moge odszukac takiej opcji w moim maxie jest to rodzaj specjalnego shadingu, ktory daje oprocz zazwyczaj czarnego koloru diffuse czyli tak jak mowil Zgred88, ale daje tez czarny kolor w kanale alfa , czyli przedmiot staje sie niewidoczny dla pozniejszej maski Wydaje mi sie ze mozna w ten sposob sobie dobrze kanaly alfa wyekstrahowac czyli w animacji napewno mozna wykorzystac ale ja narazie chcialbym to wykorzystac przy statycznych obrazkach
July 23, 200816 yr Author hej sly z Limanowej to raczej nie ale w okolicach Tarnowa sie wychowywalem to chyba niedaleko :) A Ty czemu pytasz?? Pozdrawiam Edited July 24, 200816 yr by jpulawski
July 24, 200816 yr Author No i jak zawsze F1 dalo rade :) W MR material Matte/Shadow/Reflection (mi) Wybaczcie ze najpierw pytam forum a potem szukam. Juz nie bede :P
July 24, 200816 yr Author a oto efekt koncowy chodzilo o podmienienie przodu tak zeby hdri odbijala sie tylko w nim wizualizacja dla znajomej firmy z krakowa nie wiem tylko czy to tylko miejsce na to aby takie rzeczy pokazywac ja tylko robilem wizualizacje chyba bedzie spox pozdrawiam