mandragora Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 mam taki problem jak zrobić dzielenia edge tak jak w maya split polygon tool bo czegoś takiego nie widzę w blenderze a tylko jest klife który jest niezbyt satysfakcjonujący, A da się tak zrobić by z jednego quad zrobić 2 trójkąty.
Nevariel Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 A da się tak zrobić by z jednego quad zrobić 2 trójkąty. CTRL T, CTRL F przemieszcza krawędź która pojawia się po użyciu CTRL T co do split polygon tool to z racji tego że blender nie czai zbytnio n-gonów trzeba się męczyć z knife i loop cutem.
mandragora Napisano 23 Lipiec 2008 Autor Napisano 23 Lipiec 2008 dzięki wielkie dużo pomogło ale to nie to samo co w maya ale jak nie ma tego co się chce to się lubi co się ma. może następna wersja coś takiego wprowadzi
Nevariel Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 może kiedyś.. w przyszłych wersjach (prawdopodobnie w 2.50, tak słyszałem) mają wprowadzić większe wsparcie dla n-gonów, więc może już niedługo doczekamy się takich narzędzi w blenderze jak cut w maxie czy też split polygon tool w mayce
mara Napisano 23 Lipiec 2008 Napisano 23 Lipiec 2008 ctrl + T zamienia zaznaczone face'y na trójkąty alt + J zamienia zaznaczone trójkąty na quady F tworzy face'a zarówno trisa jak i quada (przy zaznaczonych maksywalnie 4 wierzchołkach lub krawędziach) shift + F wypełnia zamknięty obrys (stworzony z krawędzi) trójkątami alt + F przekształca zaznaczoną siatkę tak aby tworzące ją trójkąty posiadały kąty przy wierzchołkach o wartościach zbliżonych do 60 stopni, co pozwala uniknąć długich cienkich trójkątów shift + alt + F zmienia przekątną w czworokącie podzielonym na trójkąty warto też pamiętać o ctrl + N które wyrzuca normalne face'ów w jedną strony - w przypadku gdy mamy skopane normalne będziemy mieć kłopot np z alt + J, shift + F to może trochę usprawnić pracę /edit kurde, miałem "server is too busy" przez pół godziny
Rekomendowane odpowiedzi