Jump to content

Featured Replies

Posted

[sSAT] Wisielec

Witam, uczestniczę pierwszy raz w tego typu "Bitwie 3D", Jak zarówno pierwszy raz zamierzam umieścić moją przykrą i wprawiającą w kompleksy "prace" na Forum :)

Scena ma się prezentować następująco:

"Z dawien dawna, studenci w akademikach, lub w prywatnych mieszkaniach zbierali się przy puszce piwa lub przy większych ilościach by podziwiać mecze piłki nożnej... Pewnego razu mecz miała rozstrzygnąć decydująca bramka, nasza reprezentacja miała sytuację podbramkową i w tym momencie wysiadł telewizor. Telewizor LCD nie miał szans z rozzłoszczoną gromadą wstawionych studentów. Został zabrany z dotychczasowego miejsca pobytu, razem z podpiętymi kablami, które zostały zerwane z racji przeważającej siły studentów. Telewizor zapłacił najwyższą cenę, został powieszony na drążku sportowym znajdującym się w futrynie drzwi... a studenci urządzili sobie zabawę "piniatą" uderzając w telewizor z kijów baseballowych, i innych rzeczy znajdujących się pod ręką..." - Bogaci rodzice studentów pokryją koszty zakupu nowego jeszcze lepszego TV :)

Nie wiem czy projekt zdołam zrealizować, i jak wyjdzie... Lecz jedno jest pewne, wezmę udział w "Bitwie 3D" i zajmę szczytne ostatnie miejsce, w końcu ktoś musi je zająć :) Mam nadzieję że wam się poszczęści i ktoś z was wygra =]

Poza tym nie wiem czy uda mi się wykonać taki projekt, z względu ograniczeń jakie nakłada na mnie mój komputer...

Życzę wam powodzenia.

Postępy z moich nikłych prac zostaną okazane już niedługo.

Proszę moderatora o przetłumaczenie mojej historii nieszczęsnego telewizora na język angielski.

Edited by Fafik
Lekka zmiana koncepcji... xD

• Replies 18
  • Views 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witaj w bitwie :) Dziwi mnie niska ocena twoich zdolności, ale wiem czemu tak jest - jeszcze nie widziałeś tych wygibasów, które ja pokazałem w swoim wątku :D

Co do koncepcji projektu, to myślę że studenci powinni pić piwo - to najlepiej pasuje do kibiców oglądających mecz. Czekam niecierpliwie na pierwsze rendery.

Powodzenia :)

• Author

Niestety widziałem twoje Dzieło, ty umiesz wymodelować już człowieka a ja nie, ale za to pracuje w 3D łącznie gdzieś około 2 - 3 miesięcy, więc startuje tylko po to żeby się czegoś nauczyć, żeby komentowali moją twórczość, i ewentualnie Zebrać jakąś nagrodę :D - oczywiście żartuje, nie liczę nawet na nagrodę :)

Startuje żeby się czegoś nauczyć i dla zabawy, nic tak nie uszczęśliwia jak przegrana rywalizacja i 3D :D

nic tak nie uszczęśliwia jak przegrana rywalizacja i 3D :D

...szczególnie z lepszym grafikem 3d :P [wiesz o co mi chodzi xD]

• Author

Tak, ale mam nadzieje że nie myślisz tutaj o sobie, bo mamy równe szanse :D

Fafik, człowieka umiem wymodelować (bez szkiców wychodzi koślawy, ale wychodzi), ale model, który pokazałem na jednym z renderów, został wygenerowany przez MakeHuman, więc się nie liczy. Dałem go tam, bo łatwiej mi było ocenić skalę domu do poszczególnych elementów (np. płot, czy samochód, który będzie stał przy drodze).

• Author

Oto 1 render, mam nadzieję że wam przypadnie do gustu:

2ypc47m.jpg

narazie słabo sie prezentuje

tyle że na razie nie ma co się prezentować. Zbyt mało nam pokazałeś, by powiedzieć "tak, to jest ładne, a to z powrotem na warsztat". Dodaj jeszcze kilka elementów, stwórz pomieszczenie za drzwiami, a wtedy powiemy ci coś więcej

• Author

Wiem, ale to co pokazałem to dopiero zacząłem modelować, więc sami wiecie xD

Ważne jest że ktoś w ogóle chce oglądać moje prace :)

co wy chcecie fajnie się prezentuje i takie mam pytanko w czym rzeźbisz bo jeżeli w majce to może bym cię podszkolił

• Author

Nie robie w 3D max, szkoda, bo przydały by się lekcje, może po Bitwie ściągnę "Majke" to odezwę się, jeśli oferta będzie nadal aktualna :)

• Author

Przepraszam że tak tworze post pod postem, ale mam ważną sprawę, zupełnie z innej bajki, więc tworze nowego posta, otóż mam nowy render, mam nadzieje że wam więcej pokaże i przypadnie do gustów :D

ouqhe0.jpg

Edit:

Niestety jest słaba jakość obrazu, niw widać wielu detali, ale to jest JPG, nie ma co się dziwić...

Jak dołoże tekstury zapisze to w lepszej jakości... :D

Edited by Fafik

Ale tu nie ma detalu i tak:p

opcja nr 1

Zakładam, że renderujesz scanlinem w maxie. Jak nie masz tam sufitu to daj na scenę światło skylight (obojętne gdzie), w nim włącz cienie i ustaw sample dla cieni na jakieś 8-10. Zmień kolor światła na biały.

W opcjach renderowania w zakładce bodajże rendering, znajdź opcję render filter i zmień area na catmull-rom, będzie ostrzej.

opcja nr 2

Przełącz renderer na mental ray: (opcje renderowania->zakładka common->assign renderer i przełącz dla production na mental ray)

Następnie w opcjach renderowania->indirect illumination włącz enable final gather i zmniejsz ilość rays per FG point na powiedzmy 50-100, będzie trochę szybciej liczyć.

Następnie w zakładce renderer zmień filter type z box na lanczos i ustaw jego parametry oba na 3,5. To wyostrzy render.

Jakość rendera w mentalu możesz zwiększyć przełączając Samples per Pixel w zakładce renderer na powiedzmy min 4 max 16 albo 16/64, im więcej tym lepiej ale dłużej się liczy.

• Author

Levus Dzięki za porady, chętnie bym skorzystał ale mój sprzęt i tak jest przeciążony, a jak zrobiłem opcje 1 jak zarówno i drugą to mi renderowało prawie 3 minuty 1 render, a tak to na ustawieniu default mi renderuje około 5 - 15 sec. Mój komputer w ogule jest za słaby do grafiki 3D, mam nadzieje że w najbliższym czasie uda mi się przerzucić na coś znacznie mocniejszego... :)

Mój Komputer ma parametry takie jak:

Procek: 2.5 GH Athlona

Grafika: 64 MB Nvidia Gforce 4 MX

Ram: 512 MB

Dysk: 80 GB

Więc sam widzisz te parametry jak dają w ogule możliwość zabawy z 1 boxem to jest dobrze :D

Na przyszły rok lub pod koniec tego roku zamierzam kupić sobie jakiegoś laptopa o lepszych parametrach i możliwościach do 3D :)

• Author

Nowy Render "Tekstury są robione" - Jeśli tak można powiedzieć. http://www.cgtextures.com - Bazowa text, poprawiłem ją trochę :)

Textury zmienię prawdopodobnie, nie będą w starym mieszkaniu po samobójcy siedzieć :)

27zlymv.png

nawet ładnie (już widziałem wersje prawie skończoną) tylko dla czego ta szafka taka płaska się wygdaje?

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy