Napisano 3 Sierpień 200816 l kupuje komputer,ktory bedzie mi sluzyl w domu do grafiki m in w Photoshopie 3ds, Zbrushu, Mudboxie i Mayi. gosc, u ktorego go skladam jest typowym informatyczkiem i poradzil mi karte fx 570 z rodziny quadro. Mam spore watpliwosci. Czy warto,czy nie(osobiscie sie slabo znam na sprzecie)?
Napisano 3 Sierpień 200816 l Witam. Wszystki zależy od ceny zestawu...( a dokładnie ile zostanie ci polczone za kartę grafiki). Mudbox i Maya "bardzo lubią" OpenGL więc quadro na pewno się sprawdzi. Jednakże jeżeli mozna cos zasugerować to proponowałbym Quadro 1700. Niedużo droższa a zdecydowanie wydajniejsza. ps.co to znaczy być "typowym informatyczkiem" ? :) ?
Napisano 3 Sierpień 200816 l zapomnij o quadro fx 570. Mam w pracy i zdecydowanie nie polecam. to zwyczajny szajs. Przy pół miliona poligonów dostaje straaasznie zadyszki ;]
Napisano 16 Sierpień 200816 l Autor dzieki, kupilem wlasnie 9800.Minimum jestem zadowolon.Wszystko chodzi jak ulal
Napisano 16 Sierpień 200816 l Nie ma to jak doradztwa "typowych informatyczków" czyt. samozwańców ;) Dobrze, ze nie kupiles tej 570...
Napisano 21 Sierpień 200816 l RENAUL, kupiłeś do Mayi 9800GTX lub 9800GT? Przecież ta quadro, mimo że jest jedną z najsłabszych, to i tak zje tego Geforca w aplikacjach OpenGL, czyli takich jak Maya. @chudy Mógłbyś powiedzieć, jakiej (lub jakich) aplikacji używasz w pracy? To tak z ciekawości :)
Napisano 21 Sierpień 200816 l Pewnie w Maxa chudy uzywa. Ja mialem podobne doswiadczenia, tylko z ATI FireGL, Max na kartach OpenGLowych ssie straszliwie.
Napisano 21 Sierpień 200816 l No tak, tylko że na quadro też można ustawić, żeby max na DirectX pracował. Bo fakt, jeśli przestawi się na OpenGl to jest tragedia. Właściwie kupowanie quadro do Maxa to strata pieniedzy - nic nie daje, a dużo kosztuje. Co innego do Mayi, XSI - to już jest duża różnica Quadro vs Non-Quadro.
Napisano 21 Sierpień 200816 l No tak, tylko że na quadro też można ustawić, żeby max na DirectX pracował tylko ze u nas takie rozwiazanie dawalo nizsza wydajnosc na DualQuadzie z ATI firegl (o ile dobrze pamietam) v7600 niz na zwyklym pentium dualcore z nvidia 7600 (niezla zbieznosc numerkow)
Napisano 21 Sierpień 200816 l jaki jest sens placenia duzej kasy pozniej zmieniania opengl na dirX jezeli quadro dziala lepiej na opengl a max smiga szybciej na DirectX ? to juz lepiej GF`a kupic i sie cieszyc moca w maxie ;)
Napisano 21 Sierpień 200816 l Pewnie w Maxa chudy uzywa. Ja mialem podobne doswiadczenia, tylko z ATI FireGL, Max na kartach OpenGLowych ssie straszliwie. dokładnie, ta karta pokonje z dnia na dzień kolejne rekordy żenady :p
Napisano 21 Sierpień 200816 l @hdpiter Ano sens taki, że jak już masz tą kartę, to max i tak będzie chodził szybciej na DirectX. To jest typowo Windowsowy program, i dobrze się czuje w DrX. Jasne, że do Maxa lepiej kupić dobrego GF lub Radka. A co do autora tematu, źle zrobił, że wziął GF zamiast quadro. Maya lubi takie zabawki, co objawia się większym framerate w viewportach :)
Napisano 26 Sierpień 200816 l Autor dobra,GF chyba sie bardziej oplacal: po pierwsze,wiekszosc operacji robie w Maxie,po drugie jesli chodzi o dzialanie kart graficznych to, to,ze quardo bedzie usprawnial viewporty w jednej majce, to mi wisi;] tak to moge po zmeczeniu praca sie zabawic w Gears of War i MassEffect;D