Napisano 3 Sierpień 200816 l Witam, mam zlecenie na model logo Lamborghini, które potem ma być wycięte w metalu. Model wyeksportowałem i przesłałem klientowi, który otwarł w swoim programie i wyszło bardzo nieciekawie. Mój screen: Screen klienta: Czy to wina po prostu "uładniającego" model shadingu w viewporcie maxa? Jeśli tak, to jak to mogę rozwiązać? Mesh smoothem byłoby raczej ciężko to traktować - za gęsta siatka, chamfery, itd.
Napisano 4 Sierpień 200816 l a masz tam jakiegoś meshsmootha czy turbosmootha czy jak to tam się nazywa w maxie? jeśli tak to musisz to zamrozić przed eksportem. I zapytaj jaki jest limit poly dla tej maszyny na której to będzie robione. Też miałem takie fazy przy modelowaniu do laserowego 3d w szkle. być może jeśli nie masz ms to będziesz musiał model podzielić żeby był gładszy.Też miałem takie fazy przy modelowaniu do laserowej grawerki 3d w szkle.
Napisano 4 Sierpień 200816 l Jeśli model jest dobrze zrobiony jeśli chodzi o siatkę, to nie Ty masz problem tylko klient ze swoim programem.. Bez sensu jest stwierdzenie:"czy to wina "uładniającego shadingu w viewporcie maxa?" No pewnie, że to wina shadingu, a czego innego? Na moje oko, klient zaimportował model i nic z nim nie robiąc nadał jako materiał jakieś deafultowe pseudo-złoto to jak ma to wyglądać? Pewnie trzeba zrobić smooth groups (których nie ma po bezpośrednim imporcie modelu np w obj) i jakieś mapowanko może będzie potrzebne.
Napisano 4 Sierpień 200816 l Screen klienta wygląda jakby na podstawie twojego modelu stworzyło mu displace mapę w niezbyt wysokiej rozdzielczości (pionowe paski dookoła loga) i dopiero na jej podstawie stworzyło model. Nie wiem jak taka grawerka działa więc pewnie pierdziele głupoty ;)